makea leivonta pikkuleivät

It's all about cookies (jaffakeksit , hillotäytteiset keksit..)

15.05Pahalapsi



Löytyykö teistä rakkaista lukijoistani yhtä ainutta henkilöä, joka ei pitäisi kekseistä?
Toffeekeksejä, suklaakeksejä, lusikkaleipiä, Hanna tädin pikkuleipiä.. Keksit antavat tekijälle rajattomasti vapauksia omaan soveltamiseen, ja seuraavissakin esittelemissäni kekseissä on vara valita täytteet mielen mukaan.

Jaffakeksien idea on yksinkertainen, mutta toteutus vaatii tarkkuutta ja huolellisuutta.
Pehmeä pohja, jonka päällä reilu kerros marmeladia. Suklaa levitetään tasaisesti keksin pintaan ja hieman jäähtynyt suklaapinta koristellaan haarukalla. Hienompi nimitys tavallisina jaffakekseinä tuntemillimme kekseille lienee Bouche – leivos, mutta mie kutsun ohjeissani tätä keksityyppiä mieluummin perinteisellä nimellä. Jaffa- cookies, here we come!

-------------------------------------------------------------------------------------------------

DIY Jaffa-keksit

Resepti:


Keksitaikina:
100g valkuaisia
72g sokeria
60g keltuaisia
75g vehnäjauhoja
20g perunajauhoja
Kostutusvesi (sopii erinomaisesti myös kakkujen kostuttamiseen)
1 litra vettä
100g sokeria

Appelsiini-mansikka- tai vaikka aprikoosimarmeladia täyttämiseen
Pohjat:
Lämmitä uuni 220 asteeseen
Vatkaa valkuainen sokerin kanssa vaahdoksi
Vatkaa keltuaiset erillisessä kupissa vaahdoksi
Sekoita jauhot keskenään.
Sekoita 1/3 osaa valkuaisvaahtoa keltuaisvaahdon kanssa lastalla kevyesti hämmentäen
Laita loput valkuaisvaahdosta keltuaisvaahdon päälle ja siivilöi jauhot sekaan. Kääntele lastalla aineet sekaisin (kevyesti, että taikina ei sitkisty)

Piirrä leivinpaperin päälle pyöreitä, n. 3cm ympyröitä. Käännä leivinpaperin toinen puoli päälimmäiseksi. (ympyrät jäävät paperin toiselle puolelle)

Laita taikina pursotinpussiin ja pursota leivinpaperille tekemiesi ympyröiden keskelle täsmälleen ympyröiden kokoisia keksejä.
Nosta leivinpaperi uunipellille ja paista uunissa n. 5-8 minuuttia/ kunnes pohjat ovat kauniin kullanruskeita.
Anna jäähtyä. Irrota keksit varovasti leivinpaperista.
Kostutusliemi:
Laita vesi ja sokeri kattilaan. Laita levylle, sekoita vispilällä kunnes sokeri liukenee. Kiehauta. Nosta pois levyltä ja jäähdytä. Voit maustaa kostutusliemen esim. Vaniljaliköörillä. (galliano)
Keksien täyttäminen:
Käännä keksien alapuoli ylöspäin ja kostuta keksit pullasudilla
Levitä marmeladia keksin päälle, mutta ei ihan reunoille asti. (keskustaan tulee hieman reunaa paksumpi kerros marmeladia niinkuin oikeissakin jaffakekseissä)
Sulata suklaa juoksevaksi. Kaada suklaa pursotuspussiin ja pursota suklaa spiraalin mallisesti marmeladin pintaan. Ravista keksiä kevyesti niin pinta tasoittuu.
Anna keksin pinnan jähmettyä pari minuuttia, ja vetele sitten raidat suklaan pintaan haarukalla.

Säilytys:
Jaffakeksit säilyvät jääkaapissa noin kaksi päivää, ja ovat parhaimmillaan seuraavana päivänä.



Hillotäytteiset pikkuleivät
Raaka-aineet
200 g margariinia / voita
1 dl sokeria
1 kpl kananmuna
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

hilloa tai marmeladia esim :
vadelma, mansikka, kirsikka, puolukka, omena..
 

Ohjeet
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmuna ja lisää keskenään sekoitetut jauhot.
Kauli massa n.0,5cm paksuiseksi.
Tarvitset täytettyihin kekseihin kaksi muottia, esim: pieni sydänmuotti ja isompi sydänmuotti. Ota keksien pohjat isommalla muotilla ja samoin kannet. Paina kansien keskiosasta pala pois pienemmällä muotilla ja paista pohjat + kannet erikseen eripituisen kypsymisajan vuoksi.
Paista keksit 200 asteessa kunnes reunat ottavat hieman väriä mutteivät tummu. Kypsyminen kesää n.5minuuttia paksuudesta riippuen.
Anna keksien jäähtyä.
Sivele jäähtyneelle pohjalle ohuesti hilloa ja paina kansi päälle.
Levitä lusikan kärjellä lisää hilloa kannen reikään, näin saat ihanan täyteläisiä keksejä joissa on makua!
Tällä taikinamäärällä sain tehtyä noin 40 keksiä.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ollessani pari vuotta sitten (2008 keväällä) työssäoppimassa Cafe Hannmariissa (ei nää pystyssä) valmistin useita erilaisia keksejä. Valitettavasti ohjeita näihin kekseihin en muista, koska työssäoppimisesta on jo niin pitkä aika.

Jitterbugit (suklaakierrekeksit)


Saattaisit kiinnostua myös näistä

24 Suussasulavaa kommenttia

  1. Rakastan pikkuleipiä...useita versioita on tullutkin koklattua. Mulla on arkistojen kätköissä oiden ihanien Jitterirbugien resespti ja olen monesti harkinnut että kokeilen...ehkä joku päivä :) Ihania nämä kaikki :)

    VastaaPoista
  2. *___*! Nam<3 Kauhea nälkä iskee aina kun lukee ja katsoo näitä! Oot tosi hyvä tekee kaikkee :')

    VastaaPoista
  3. Voi että, mahtavia keksejä. Jaffa-keksit on lasten suosikkeja, ainakin meillä (ja miksei vähän vanhempienkin :D ) Upeita leivonnaisia teet ja noi aikaisemmat myrkkysienet olivat multiupeita!

    VastaaPoista
  4. Iisot kiitos Kliivia ja Dark-Whisper!
    Enhän mie mikään kovinkaan taitava VIELÄ ole, mutta harjotellaan niin homma sujuu paremmin ;)

    Kliivia, voisitko mitenkään kirjoittaa tuota jitterbugien reseptiä ylös, ja lähettää miulle sähköpostiin? :) Liittäisin ohjeen mieluusti tähän postauksen jatkoksi. Tein hannmariissa jitterbugit muistaakseni sellaisten leivontakorttien (jonkun leivontakerhon??) ohjeilla. Miun sähköposti on siis: mestattua.teuraslihaa@gmail.com

    VastaaPoista
  5. Nam, herkullisen näköisiä luomuksia olet taas loihtinut :)

    VastaaPoista
  6. Mä sitten ihailen sun ideoita, viiteliäisyyttä ja taitoja! Toinen toistaan uskomattomampia ja hienompia ideoita ja herkkuja aina täälä sinun sivuillasi. Olet todella taitava!

    VastaaPoista
  7. Kiitoskiitos La belle ja maistuvat paistuvat! =) Leipominen on mukavaa, ja mikäs mukavampaa kuin kokeilla uusia ja erilaisia juttuja.

    VastaaPoista
  8. Uskomattoman hienoja kekseja. Noita jaffa-juttuja on ihan pakko kokeilla, on ne niin hyvia!

    VastaaPoista
  9. Kiitos Anna! Jaffa-keksien teko on yllättävänkin helppoa kotosalla, jos osaa työskennellä "sarjatyöskentelymaisesti" =)

    VastaaPoista
  10. Taisin juuri saapua keksi-tehtaan sivuille =)
    Oletpas sinä ahertanut!! Ihania keksejä, eivätkä todellakaan helpommasta päästä tekotavaltaan!! Vau!! Olet oikea mestari!!

    VastaaPoista
  11. Täällä olisi kyllä yksi joka ei pahemmin välitä kekseistä!! Tykkään kyllä aina välillä niitä tehdä mutta todella harvasta keksistä pidän! Nää sun keksit ovat kyllä ihanan näköisiä!! =D

    VastaaPoista
  12. Ooo, mieletön keksipostaus! :D Ihania herkkuja oot taas loihtinu! Namskis...

    VastaaPoista
  13. Kiitos Kirsi, Marilee ja Tanja!
    Marilee, miekään en hirveämmin keksisti _aikoinaan_ tykännyt, mutta noiden kotitekoisten jaffojen jälkeen olen toista mieltä. herkkua. ;)

    VastaaPoista
  14. aivan ihania leipomuksia sulla täällä varsinkin nuo suklaapikkuleivät ja sit tuo unelmatorttu nam vie jo kielen mennessään katsellessa noita herkkuja:)

    VastaaPoista
  15. Voi vitsit :o Taas täällä on taiteiltu ihania herkkuja!!!<3

    VastaaPoista
  16. Vitsit sulla on aina ihan mielettömän hyviä ideoita ja reseptejä. Ja sitten osaat toteuttaa noi vielä noin hyvin :D.

    VastaaPoista
  17. Kiitos Kaarina, Tintsu ja I'm lacking! =)

    VastaaPoista
  18. Oi että on ihanan näköisiä keksejä! :P Varsinkin noita jaffakeksejä voisi kokeilla... :)

    VastaaPoista
  19. Thänk juu Maiju! Ite tein ensimmäistä kertaa jaffat mansikkatäytteellä, ens kerralla meinasin kokeilla aprikoosia..

    VastaaPoista
  20. Vau, oletpa ahkeroinut! Ihanan näköisiä keksejä. Tuollaisen hillotäytteisen kun saisi kahvin kanssa, oi oi... Jospa itsekin ehtisi joku viikonloppu tehdä kun mies voi olla pojan kanssa, muuten siitä ei tulee yhtään mitään. :P

    VastaaPoista
  21. Oih, ihanan näköisiä! Kiva, kun olit laittanut tietoa myös noiden jaffa-keksien säilyvyydestä (ettei tule vahingossa tehtyä noita kovin paljon ennen ajateltua herkutteluhetkeä), joskin meillä kotona nuo ei varmaan ehtisi vanheta paria tuntia kauempaa :D

    VastaaPoista
  22. Mä olen varmaan ainoita maailmassa joka ei pidä kekseistä. Teen niitä kyllä ja maistan, mutta siihen pieneen nakerrettuun palaan se jää.
    En tiedä mikä siinä on miksi en pidä,mut ei vain maistu.

    VastaaPoista
  23. Okei, oon vaan tämmönen nimetön tyyppi, mutta mä RAKASTAN kirsikkaJaffakeksejä! Johtuupi varmaan siitä että rakastan kirsikoitakin...<3 Mutta onhan appelsiini, vattu- ja muutkin keksit hyviä:)Suklaakeksitkin on lumoavia jos ne osaa tehä oikein. Ja mun 3 asiaa joiden avulla tietää onko keksi täydellinen vai plööts, ovat: 1. Jos se näyttää hyvältä niinkun noi sun<3 2. Jos se maistuu hyvältä 3. Siinä ei saa olla kurpitsaa! Tässäpä nämä terveiset, äiti toi just kirsikoita niin meen syömään<33

    VastaaPoista
  24. Marilele: Toivottavasti joskus siulla jää aikaa keksiherkkujen valmistukseen! :)

    Sanna: Joo, ei noita ehkä kannata viikkotolkulla säilytellä, tai lähtevät kirjaimelliseti kävelemään kaapista kohti roskakoria :D heh. tosin tuskimpa tuommoset herkut kovin kauaa muutenkaan säilyisi ;)

    Sokeri: Ei kaikki kekseistä tykkää, mutta useimmat edes jollain tavalla :P Tai ehkä et oo vaan löytäny just sitä perfectiä keksiohjetta?

    Anonyymi: oooo, nuo kirsikkajaffakeksit kuulostaa törkeen hyviltä :O Pitääkin kattoo seuraavalla kerralla kaupasta ja napata paketti mukaan. Myönnän, että en oo koskaan ees sellasista kuullut. Onko joku tehnyt joskus siulle kurpitsakeksejä?! Kuulotavat hmm.. no, epäilyttäviltä :D

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com