Eurooppalaiset täytekakut kakkupohjat

Itävaltalainen Sacherkakku

13.26Pahalapsi



Perinteinen, itävaltalainen sacherkakku (sachertorte) on herkullista ja ihanan äkkimakeaa.
Kakkutaikina, täyte ja kuorrutus ovat kaikki melko tuhtia tavaraa, joten tätä kakkua ei isoa palaa pysty kerrallaan hotkaisemaan. Ehkä hyväkin niin?
Jos sacherin tekoa ei ole koskaan kotona kokeillut, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.
Mie en ole sacherkakkuja tehnyt tätä kakkua ennen kuin yhden kappaleen, joten ulkonäkö ei ole vielä paras mahdollinen. Toivottavasti ajan kanssa, ja useammilla kokeilukerroilla lopputulos on tasaisempi ja parempi! Kakun ohje on kopioitu suoraan Ahonlaidan Tanjan blogista, koska totesin ohjeen samaksi kuin millä opin koulussa Sacherin tekemään. :)
Perinteisimmät sacherit koristellaan suklaasta tehdyllä koristelaatalla Sacher-tekstin sijaan.

annosharjoittelua


Kuorrutteen levittäminen ei ole niin hankalaa kuin miltä näyttää, vaan melko tasaisen reunuksen ja pinnan kakkuun saa kun levittää kuorrutuksen nopeasti paletin avulla.
Turhaa sutimista ja sipistelyä kannattaa levittämisessä välttää, eli kuorrutus tulee levittää yhdellä kertaa. Kuorrutus kannattaa aloittaa kaatamalla suklaa norona kakun pintaan, ja viimeisenä tasoittaa reunat. Aprikoteeraus on välttämätön suklaakuorrutuksen alla, jos tahtoo saada tasaisen ja kauniin lopputuloksen. :)

Halki, poikki ja pinoon


Perinteinen sacher - kakkupohja

Resepti:
* 130g voita
* 45g sokeria
* 100g keltuaisia
* 120g sulaa tummaa suklaata
* 100g valkuaisia
* 100g sokeria
* 120g vehnäjauhoja
* 5g vaniljasokeria

Ohjeet:

Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita. Vaahdota voi ja sokeri (45g) kuohkeaksi vaahdoksi.

Sulata suklaa muoviastiassa kuumassa vesihauteessa tai varovasti mikrossa sulatusteholla vähän väliä sekoittaen, varo ettei suklaa pala, silloin se muuttuu pahanmakuiseksi ja kokkaroituu. Myöskään yhtään vettä ei saisi päästä suklaan joukkoon.

Lisää keltuaiset ja sula suklaa voivaahtoon. Vatkaa valkuaiset ja sokeri (100g) lähes marenginkovaksi vaahdoksi ja lisää massaan varovasti sekoittaen. Lisää viimeiseksi siivilöidyt jauhot varovasti käsin sekoittaen.

Nostele taikina voideltuun ja (korppu)jauhotettuun vuokaan (tämä taikina riittää halkaisijaltaan n. 20cm kokoiseen vuokaan) ja nostele taikinaa keskeltä reunoille, tämä ehkäisee kakun ylimalkaisen kohoamisen keskeltä.
Paista uunin alatasolla 170 asteessa n. 50min. Jos teet kaksinkertaisen taikinan isompaan kakkuvuokaan, kannattaa paistoaikaa pidentää 60 minuuttiin.

Jäähdytä pohja ja leikkaa kahteen tai kolmeen osaan. Kostuta esim. peruskostutusvedellä johon lisätty rommia tai rommiaromia. Lisää kakun väleihin aprikoosimarmeladia. Päällystä kakku kauttaaltaan ohuella kerroksella aprikoosimarmeladia, kakku tulisi jo tässä vaiheessa tehdä mahdollisimman tasaiseksi pinnaltaan.

Jos aprikoosimarmeladi tuntuu liian paksulta levittää siloisesti, voi sitä ohentaa vedellä, kiehauttamalla kattilassa esim. 100g aprikoosimarmeladia, 1rkl vettä ja 1tl sitruunamehua. Anna kuplahtaa ja jäähdytä hieman.

Aprikoosimarmeladin levittämisen jälkeen kakku kannattaa laittaa jääkaappiin suklaakuorrutuksen valmistuksen ajaksi, ja ilman kupua. Näin kakun pinta ehtii hetken kuivahtaa ja suklaalla kuorruttaminen sileästi on hieman helpompaa.

Suklaakuorrutus | Suklaaganache kakun päälle

* 1,5dl kermaa
* 200g tummaa suklaata 

Kiehauta kerma kattilassa ja anna sen jäähtyä hieman. Lisää paloiteltu suklaa kerman joukkoon ja sekoittele hiljalleen kunnes suklaa on sulanut kermaan. Tässä vaiheessa voi vielä lisätä halutessaan nokareen voita. Suklaan ja kerman sekoittelu tulisi tehdä esim. lastalla, vispilää ei ole hyvä käyttää ettei kuorrutteeseen tule turhia ilmakuplia.

Kuuman kerman kanssa täytyy olla varovainen koska suklaa palaa helposti, jo noin 50 asteessa. Jos kerman kiehauttaminen epäröittää, voi kerman kuumentaa noin kädenlämpöiseksi ja sulattaa suklaan erikseen ja lisätä ne sitten yhteen kerman kanssa.

Suklaakuorrute kaadetaan kakun päälle ja valutetaan reunoille, levitetään parilla paletin sipauksella. Kuorrute alkaa heti jähmettyä joten levityksen tapahtua nopeasti. 




Saattaisit kiinnostua myös näistä

15 Suussasulavaa kommenttia

  1. mulla on itävaltalaisen kondittorin "aidohko" ohje johon toi pääl suklaa tehään vedestä ja suklaasta.. siitä tulee vähän kumma kyllä.

    yleensä muuten käytetään suklaalaattaa koristeena sen takia kun kakun päälle sacherin kirjotus tai edes sillä nimellä sen kutsuminen on laitonta :)

    VastaaPoista
  2. Kiitokset Aleksi infosta :P Tuo vesisuklaa-kuorrutus kuulostaa melko mielenkiintoiselta.. Lähinnä sen takia, kun suklaahan juoksettuu useimmiten siihen lisättäessä suklaata..
    Suklaalaattoja pitäisi opetella tekemään, niin ei tartteis raiskata "kansallisaarteita" :D

    VastaaPoista
  3. Suklaakuorrute johon tulee vettä valmistetaan kupari kattilassa ja on melko tarkkaa puuhaa lämpötilojen ym. kanssa. Se ei siis kotona missään teräskattilassa edes onnistu. Juuri tänään koulussa sitä tehtiin.

    VastaaPoista
  4. Jopas on herkullisen näköistä! Sacher on kyllä tuhtia tavaraa. Muistan koulussa tuskailleeni kyseisen kakun kanssa, ehkä pitää kotona kokeilla taas. :)

    VastaaPoista
  5. en mä siihen kyllä mitään kuparikattiloita ole käyttänyt.. lämpömittaria kyllä mutta sitä nyt kaikkiin tollasiin siirappeihin aina.. se päälystehän on lähinnä sokerisiirappi jossa on suklaata. mutta se on niin pahaa verrattuna tollaseen sun päälykseen että aika sama.

    VastaaPoista
  6. Kuulostaa todella jännältä kyllä tuo kuorrutus. Pitäisikö testata, vai jättää testaamatta? Mitä olette mieltä?

    Kiitos Marilele kommentistasi :) Sacheri on kyllä aina melkoista herkkua, eli kannattaa testata uudestaan..

    VastaaPoista
  7. Tää näyttää niiiii-iiiiin ihanalta nimimerkillä Suklaaholisti täällä =o)

    VastaaPoista
  8. Herkulta näyttää, taas kerran! :) Sacherkakku on jo kauan ollut sellaisten pakko kokeilla -leivonnaisten listalla, mutta en ole vielä koskaan tehnyt sitä... Pakko kyllä piakkoin tarttua tuumasta toimeen, niin ihanalta tämä sun kakku näyttää! ;)

    VastaaPoista
  9. Huh mikä löytö tämä sinun blogisi! En ehtinyt vielä tutkailla kun muutamaa uusinta merkintää, mutta upean näköisiä kaikki. :) Ehdottomasti pitääkin napata osoite seurantaan ja palailla jatkossakin.

    VastaaPoista
  10. Iiikkksss... tahtoo palasen!! Näyttää suussa sulavalta!!
    Olen muuten käynyt Wienissä aidossa Sacher-kahvilassa... sinne ei niin vain menty pöytään istumaan, vaan hovimestari vei asiakkaat pöytään. Ja se Sacher.... aivan ihanaa!! Ostin sieltä kakun kotiinkin =)

    VastaaPoista
  11. Ooo, herkullisen näköistä! Hauska nähdä että joku oikeasti käyttää hyödykseen näitä "jakoon" laitettuja reseptejä :)

    Tuosta aleksin mainitsemasta suklaalaatalla koristelemisesta en ole tiennytkään, tai siis että "ei saisi" kirjoittaa tuota Sacher-tekstiä kakun päälle. Mielenkiintoista.

    Joka tapauksessa herkullista, ja pinnan kuorrutuskin näyttäisi onnistuneen tasaisesti. :) NAM!

    VastaaPoista
  12. Kiitos Katri ja suklaasisko! <3

    Mäyrä: Mukava kuulla, että blogini miellyttä! Katsastan myös blogisi läpi kun aikaa jää... ;)

    Kirsi, tuo Wienin kahvila olisi kyllä loistava kokemus jo pelkästään nähdä. Ensiluokkaista!

    Tanja: Tottakai mie siun ohjeita testaan, kun olet tuommoinen mestarikondiittori. ;)

    VastaaPoista
  13. Ihanan näköistä jälleen, olen joskus tehnyt samantyyppistä kakkua, mahtava yhdistelmä aprikoosi+suklaa... <3

    VastaaPoista
  14. Upeita ohjeita kuvia ja valmiita kakkuja:)

    VastaaPoista
  15. Mihin tuo vaniliinisokeri lisätään? Tein kakun täysin ohjeiden mukaisesti ja se ei kyllä kauheesti kohonnut, joten leikkasin kakun kahteen osaan, kiertoilmauunissa kakku kypsyi valmiiksi jo 40min:ssa.

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com