alkuruoka chili

Kiinalaiset Dumplingssit | vegaaninen

15.11Pahalapsi



Dumplingssit ovat yksi suosituimpia kiinalaisia ruoka-annoksia. Baozi on yksi yleisimmistä kiinalaisten dumplingssien muodoista. Baozi koostuu pääpiirteissään jauhelihasta ja hienoksi silpuksi paloitelluista vihanneksista kiedottuna ohueen taikinakuoreen. Täytteet voivat vaihdella hyvinkin paljon ravintolasta, paikkakunnasta ja henkilökohtaisesta mausta riippuen. Baozit ovat usein keitettyjä tai höyrytettyjä. Näitä kiinalaisia dumplinsseja syödään tavallisimmin Kiinalaisen uudenvuoden aikaan ja perheiden keskeisissä juhlissa. Pohjois-kiinassa dumplinssit syödään tavallisimmin viinietikasta ja chilitahnasta/ chiliöljystä tehdyn kastikkeen kanssa.

Jos dumplingssit leivotaan litteiksi, höyrytetään kevyesti ja friteerataan sen jälkeen öljyssä, kutsutaan dumplingsseja Guotieksi (锅贴).
Wonton (云吞) on kevyessä liemessä tai keitossa keitetty dumpling. Wontonin kuori on yleensä normaalia dumplingssia ohuempi.
Tangyan: pienempikokoinen, makea dumpling, joka täytetään tahmealla riisillä, seesamilla, maapähkinöillä ja punaisella paputahnalla.Tangyaneja voidaan tarjoilla myös ilman täytettä.


Siinäpä pieni tietoisku dumplingseista. Dumplingsit ovat ihania pieniä herkkupaloja. =) Ja helppotekoisiakin loppupeleissään, vaikka ohje kuulostaakin hieman monimutkaisemmalta.

Tein dumblingseista myös vegaanisen version itelleni, eli yksinkertaisesti korvasin vain jauhelihan mausteliemessä keitetyllä soijarouheella. Helppo ja hyvä vegaaniruoka! OMNOM :P



-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Chinese Dumblings

Baozi-taikina
7,2dl vehnäjauhoja
2,5dl kylmää vettä
0,5tl suolaa

Täyte:
250g jauhelihaa TAI n.100g tummaa soijarouhetta turvotettuna
1rkl soijakastiketta
1tl suolaa
1rkl riisiviiniä tai kuivaa cherryä
1 kpl punainen chili
3rkl (seesami) öljyä
nippu kevätsipulia tai puolikas purjo
pala tuoretta inkivääriä murskattuna
1 kynsi valkosipulia
(jos haluat: pari dl kiinankaalia suikaleina)

Ohjeet:

Sekoita keskenään jauhot ja suola, lisää kylmä vesi ja anna taikinan pyöriä yleiskoneessa noin 5min. Lisää vettä vain sen verran, että taikina on kiinteää.
Anna taikinan levätä 30min pöydällä peitettynä.

Valmista täyte:
Paista jauheliha pannulla ja mausta soijalla, riisiviinillä ja suolalla.
Freesaa purjo/ kevätsipuli kevyesti.
Sekoita keskenään jauheliha, kevätsipuli/purjo, jauheliha ja silputtu chili, valkosipuli, inkivääri. Rouhi sekaan hieman pippuria. Lisää suolaa maun mukaan, täytteessä pitää olla makua!

Vaivaa taikinaa kevyesti jauhotulla pöydällä hetki.
Tee taikinasta kaksi tankoa.
Leikkaa tangosta noin 10g paloja.
Kaulitse taikina 3cm halk. läkkäräksi.
Aseta jokaiselle läkkärälle noin 1tl täytettä.
Töpöttele kevyesti vettä läkkärän reunoille.



Nipistä reunat kiinni sormilla.
Kuumenna iso kattilallinen vettä kiehuvaksi. Aseta dumplingsit siivilään ja pudota siivilä kuumaan veteen. Lisää kattilaan 1dl kylmää vettä ja peitä kattila kannella. Kuumenna kiehuvaksi. Lisää toisen kerran 1dl kylmää vettä ja kiehauta uudestaan. Kun dumblingseja on kiehautettu kolme kertaa, ne ovat kypsiä ja valmiita. Valuta vesi pois ja tarjoile.
Jos haluat friteerata dumblingsit: friteeraa ne tässä vaiheessa.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------




Jiozi / dumbling - kastike

raaka-aineet

4rkl soijakastiketta
2rkl punaviinietikkaa
~2tl sokeria

2tl chiliöljyä
TAI:
1-2tl punaista chilitahnaa + 2tl öljyä

1/2tl seesamiöljyä
2tl jauhettua inkivääriä
2 isoa valkosipulinkynttä murskattuna
suolaa

Ohjeet:
Sekoita ainekset yhteen sauvasekoittimella ja tarjoile.


慢 慢 吃!
Eli hyvää ruokahalua!

Saattaisit kiinnostua myös näistä

14 Suussasulavaa kommenttia

  1. Maistuis kyllä mullekkin! Täytyy vissiin jossain kohtaa kokeilla. Mä suorastaan rakastan sitä miten kauniisti kokoat annokset ja laitat ruoat ym esille. Ihan mahtavaa, se on taito jonka harva osaa! Hattua nostan sulle jälleen kerran =O)

    VastaaPoista
  2. Kiitos Katri kivasta kommentista! Kyllä esteettisesti aseteltuja ja tehtyjä ruokia on paljon mukavampi syödä, kuin vain lautaselle läiskäistyjä. =)

    VastaaPoista
  3. Hienon näköiset dumplingsit! Ja annoksesi on tosi kaunis.Viimeksi söin dumplingseja viime kesänä veljeni luona,joka myös oli niitä itse tehnyt.

    VastaaPoista
  4. Näyttää ihan törkeän upealta, niin annos kuin koko postaus - mut varmasti ollut valtava vaiva!

    VastaaPoista
  5. Yaelian: Kiitos hirmusesti! Mie en ollut koskaan aiemmin tehnyt dumblinsseja, mutta nyt sitten voin sanoa edes kerran testanneeni. Ovat oikeaa herkkuruokaa, njam :P

    Enttu: KIITOS!! Nää on loppujenlopuksi ihan helppotekosia, vaikka näyttävätkin monimutkaisilta.

    VastaaPoista
  6. Namahan on siis samoja kun vahan aikaa sitten tekemani momot. Momot tein siis itse ihan kasvistaytteella. Hienon muotoisia nuo sun dumplingit. Itse tykkaan tehda ne viela vahan ohuemmasta taikinasta. Taalla muuten keittamisen sijaan hoyrytetaan nuo. Olen ajatellut ostaa sellaisen hoyrytyssysteemin, vaikka saahan nuo keitettyakin.

    VastaaPoista
  7. On eri ihanat ja selkeät kuvat!
    Minä olen aikoinaan kokannut erääseen tapahtumaan Mongolialaisia buutseja. Ne olivat hyvin samanlaisia kuin nämä. Mongoliassa käytetään täytteenä rustoista lampaanlihaa (minä laitoin siististi Stokkalta ostettua lampaan paistijauhelihaa), sipulia ja suolaa. Keitetään höyryssä. Lisänä oli vahvaa mustaa teetä, johon paikalliset laittavat puolet kuumennettua maitoa, sekä laardia (rasvaa) reilusti, suolaa hivenen ja sokeria. Aikas ihanan kuulosta vai mitä? Minä jätin juomasta laardin pois ja lisäsin hieman voita.=)

    VastaaPoista
  8. Hmm, ohje kuulostaa vähän samalta kuin mieheni kiinalaiset työkaverit meille kokkasivat. Niihin tuli jauhelihaa, (kiinan-)kaalia, katkarapuja, sipulia, kananmunaa ja mausteita, mm. tuoretta inkivääriä. Ja ne kans keitettiin. En tiedä niiden oikeaa nimeä, oli hiukan pieni kielimuuri esteenä, me sanotaan niitä vaan "kiinankääryleiksi"... Summassa tehtiin niitä kotona, taikina oli pizzapohjamainen, mutta aika hyvin saatiin maistumaan ne niiltä oikeilta kiinankääryleiltä. =)
    Hyvää pääsiäistä sulle! Varohan matalalla lentäviä noitia... =D

    VastaaPoista
  9. Voisiko tuon CUP-mitan ilmoittaa desilitroissa...? :]

    VastaaPoista
  10. Anna: joo, saman tyylisiä ovat kuin siun momot. :) Ite tein näitä ensimmäistä kertaa, ja samaa mieltä olen tuon taikinan suhteen. Ihan pikkusen sais olla vielä ohuempi. Höyrytyshän on näille kiinalaisille herkuille se autenttisin valmistustapa, mutta aikalailla hankalaa tavallisessa kattilassa. Jonkun ritilän tms. päällä vois kokeilla höyryttää jos sellasen omistas?

    Mama: Onhan se helpompi leipoa selkeillä ohjeilla :) Mongolialaiset buutsit kuulostavat kieltämättä mielenkintoisilta! Pitäis testata :D

    Titta: Joo, kiinankaalia näihin kiinan herkkuihin joskus myös laitetaan. Ite en hirmusesti kypsennetystä kaalista välitä, niin jätin sen suosiolla pois. :)

    Anonyymi: 1cup= 2,4dl

    VastaaPoista
  11. Hei,

    Olen kiinalainen.Sinun ruoka näyttää tosi hyvältä!

    Mutta minä ajattelen että se ei ole jiaozi, se on baozi. Jiaozi on kapeampi kuin baozi :)

    Se on jiaozi http://blog.sina.com.cn/s/blog_5329146f0100bnzy.html

    VastaaPoista
  12. Li, Tuhannesti kiitoksia informatiivisesta kommentistasi! En ennen Jiaozin ja baozin eroa tiennytkään, mutta nyt olen sitäkin tietoa rikkaampi. KIITOS! :)

    VastaaPoista
  13. Etsin dumplingsreseptiä tänään ja törmäsin tälle sivulle!

    Kiva ulkoasu, tykkään!

    Ja ruoka näyttää hyvältä. Laitoin omaan ruokablogiini linkin tänne.

    Laalin ruokablogi

    VastaaPoista
  14. Upea ohje. Pitää kokeilla, mutta korjaileppa hieman kieliasua. "Dumplingssit" on kömpelön kieliasun lisäksi tuplamonikko. Suomesta löytyy näille oma sanakin, myky

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com