bataatti ja peruna kasvisruoka

Den rullar rullar, tunnbrödsrullar | Snägäriruokien kuningas!

15.49Pahalapsi




Nämä rullat ovat aivan järjettömän hyviä, Ruotsissa tavallisia snägäriruokia. Maistuvat erityisen hyviltä pienessä krapulassa tai humalassa, mutta myös muutenkin ihan melkomoista herkkua. Suolaisen rapsakka rapukastike ja pehmeää perunamuussia tirisevien nakkien ryydittämänä. Yksi sana riittää kuvaamaan tätä herkkua: Täydellistä. Ruotsin nakkikioskeissa tunnbrödin päälle laitetaan perunamuussia, muutama nakki, rapusalaattia ja höystetään ketsupilla, sinapilla ja sipulilla. Lopuksi annos, Tunnbrödsrulle, kääräistään rullalle. Jos olet kasvissyöjä tai haluat kasvissyöjänä maistaa tätä ihanaa herkkua: Et ole yksin. Väsäsin ohjeet myös kasvissyöjän tunnbrödsrulleihin, ja ainakin tämän näpyttelevän kasvissyöjän makuun tunnbrödsrullet maistuivat taivaallisilta myös kasvisversioina.
Jos laiskuus sattuu yllättämään, voi tuon itsetehdyn rieskan ohjeen skipata ja käyttää kaupoista löytyviä valmiita ohrarieskoja pohjina.

Tutustuin tähän herkkuun ystäväni HULLUN KOKIN (Ilkan) kautta. Kiitos ideasta kuuluu siis hänelle, kiitos vinkeistä! ;)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tunnbrödsrullen rieskat

Raaka-aineet:
25 g tuorehiivaa
450 g vehnäjauhoja
300 g ohrajauhoja
1 tl suolaa
0,5 rkl aniksen siemeniä jauhettuna
0,5 rkl fenkolin siemeniä jauhettuna
75 g voita
5 dl maitoa
noin 20ml vaaleaa siirappia
vehnäjauhoja kaulitsemiseen

Ohjeet:
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murusta hiiva maitoon. Lisää jauhetut mausteet + siirappi + suola ja sekoita hyvin.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää. Vaivaa hyvin.
Lisää lopuksi sulatettu voi.
Anna taikinan levätä noin 3omin.
Tee taikinasta pötkö ja mittaa taikinasta noin 150g paloja.
Kaulitse palat halkaisijaltaan 25cm läkkäröiksi.
Kuumenna pannu kuumaksi ja paista läkkäröitä keskilämmöllä/miedolla lämmöllä noin 3min/puoli. Eli kunnes leipänen saa pintaansa kauniin ruskean värin.
Lado valmiit rieskat puhtaan keittiöpyyhkeen päälle ja pidä rieskaset peitettynä.
Anna jäähtyä ennen tarjoilua.


Plussapallotkin sanoo plop plop





-------------------------------------------------------------------------------------------------------



Katkarapusalaatti (räksallad àla korvkiosk)

raaka-aineet:
400 g katkarapuja
1 dl pieniksi kuutioiksi hakattua retiisiä
2 kpl pienehköä sipulia
kourallinen persiljaa silppuna
2 tl sinappia
2 tl sitruunamehua
noin 0,5tl suolaa
noin 2dl majoneesia
1dl ranskankermaa
mustapippuria rouhittuna, paprikajauhetta

ohjeet:
Kuutioi sulatetut katkaravut, sipuli ja retiisi.
Hienonna persilja.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä jääkaapissa noin 2h ja tarjoile

-------------------------------------------------------------------------------------------------------


KASVISVERSION "räksallad"

raaka-aineet:
1 iso paprika, noin 200g
70g aurinkokuivattua tomaattia
1 dl pieniksi kuutioiksi hakattua retiisiä
2 kpl pienehköä sipulia
kourallinen persiljaa silppuna
2 tl sinappia
2 tl sitruunamehua
noin 0,5tl suolaa
noin 1dl majoneesia
1dl ranskankermaa
mustapippuria rouhittuna, paprikajauhetta

ohjeet:
Kuutioi paprika, sipuli, retiisi ja aurinkokuivatut tomskut.
Hienonna persilja.
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä jääkaapissa noin 2h ja tarjoile
-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Perunamuussi
raaka-aineet


500g perunoita
50g voita
maitoa
suolaa

ohjeet:
Kuori ja paloittele perunat lohkoiksi. Laita perunat kattilaan ja kaada kattila täyteen vettä.
Kypsennä perunat täysin kypsiksi, noin 30min.
Kiehauta maito ja voi.
Valuta vesi pois ja muussaa potut sähkövatkaimella sileäksi muussiksi.
Lisää maito-voiseos ja mausta suolalla.


------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rullan valmistus

Muut tillbehörit (yhteen annokseen)
2 pitkää makkaraa*
paistettua sipulia
sinappia
ketsuppia
voita paistamiseen


Kun siitä kasvisversiosta on kyselty monen ruoan kohdalla: näissä tunnbrödsseissä käytin Hälsans kökin makkaroita. Niinkun kaikissa muissakin ohjeissa. Ne ovat maultaan hyviä ja nykyään myös vegaanisia. A-luokan suomalaisille sohvaperuna-makkaroille suosittelen kabanossin maggaraa-Ahaa!

Annoksen kokoaminen
Makkarat paistetaan siis rieskaan voissa ennen tarjoilua. 2kpl pitkulaista makkaraa/ annos.
Freesaa täytteen sipulit pannulla kevyesti, ruskista if you want. Mie en tykkää kärtsänneestä sipulista.
Aluksi on vain rieska.
Sitten rieskaselle levitetään pottumuussia. Sopivasti, ei liikaa. Muuten se muussi tursuu sormille ja ei oo kellään kivaa.
Ja sitten sipulia ainakin muussin verran, eli reilusti. Paljon on hyvä sana. Paljonpaljon
Sitten päälle läiskäistään ne 2kpl paistettua makkaraa per annos. Kunnon tursaukset sinappia ja kestuppia perään.
Ja sitte viimosena se soossi, jonka maku on tietysti straight from the heaven.
Ja siinäpä meillä on sitten valmiina tuhti, aivan perkeleen herkullinen rulla.
Ulkonäöstä ei kovin esteettistä saa tekemälläkään, mutta maku korvaa kyllä ulkonäön täysin. Uskoisin tämän olevan useimpien Suomalaisten miesten herkutteluruokaa.
Helpoin nämä unelmapötköt on syödä folioon kääräistynä, näin täytteet eivät tursu syliin. Ainakaan kovin paljoa.

Ja eikun herkuttelemaan, tervetuloa kotisnägärille! Välkommen!

Saattaisit kiinnostua myös näistä

8 Suussasulavaa kommenttia

  1. Kuulostaa varsin mielenkiintoiselta, mutta voisihan tuo olla kokeilemisen arvoista!

    VastaaPoista
  2. Unohdin muuten tuohon blogiini jättämääsi kommentiin vastatessani sanoa, että hitsi mie tykkään näistä siun snägärivarioinneistasi! Voisin surutta eksyä teille kännipäissäni jos ois aamupalaksi luvassa tämmöiset krapulaherkut :D

    VastaaPoista
  3. Marilele: Kyllä nää tunnbrödsrullet on erikoisesta täytteestään huolimatta enemmänkin kuin vaan kokeilemisen arvoisia! Näitä tehdään meillä uudestaan ihan 100% varmasti, olivat nimittäin sen verran iiiihania.

    Anni: Jos joskus (kännipäissään ;D) liikut joensuun suunnalla, niin teretulemast krapulaherkuttelemaan. Tai vaikka ryyppyseuraksi.

    VastaaPoista
  4. Jep, saman maan kamaralla tallataan joten tuun heti jos vaan kutsun saan :) Millon saan siis tulla? :D

    VastaaPoista
  5. Anni: Miulla on kesäkuussa paljon vapaata, ja varmasti myös enemän aikaa leipoa! Tuu kesällä jonain päivänä piipahtamaan =)

    VastaaPoista
  6. That looks delicious. Ur country rocks!! U r so lucky in Finland u can even find vegan sausages in Minimani :D

    PD: Really nice blog btw... i cant understand much but the pics... I'll visit often to drool all over =)~~~~

    VastaaPoista
  7. Miten mahdoinkin eksyä sivuillesi, mutta menee heti saman tien ihan ykkösruokablogiksi!! Kuola valui näppäimistölle kun tätä snägärirespaa tavasin - ja aion todellakin tänään näitä herkkurullia väsätä.
    Kiitos hyvistä ideoista ja resepteistä, sait uuden lukijan! :)

    VastaaPoista
  8. Näitä tunnbrödsrullia kannattaa kyllä testata, jos snägärimättö kuuluu lemppariruokiin! Mie olen tehnyt näitä jo viitisen kertaa, ja joka kerta menevät kuumille kiville.

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com