jälkiruoka kastikkeet

Suklaamarkiisi - tutorial

0.46Pahalapsi



Tässäpä mahtava herkku todella suklaisten jälkiruokien ystäville. Markiisia voisi sanoa jähmettyväksi mousseksi tai jäädykkeeksi, mutta parempaa nimikettä en tälle jumalaiselle jälkkärille löytänyt. Se on ihan vaan markiisi se. Suklaamarkiisi kaipaa kaverikseen jonkun kirpsakan kastikkeen, esimerkiksi vadelmista keitettyä, paseerattua kastiketta tai lakka-limekastiketta. Kirpsakkuus tasottaa tuhtia suklaisuutta ja antaa jälkkärille raikkautta.

.. Ja kaveriksi vatkasin annokseen vaniljakastiketta. Kerma olisi ollut liian tuhtia kanssa-tarjottavaa, joten tällänen vaniljakastike terästettynä tuorejuustonokareella oli edes pikkasen kevyempi ja ilmavampi vaihtoehto. Ja kun vatkattavaksi vaniljakastikkeeksi valitsee sitä 9% kevyintä versiota, niin koko jälkkärihän on oikee dieetti-annos. :D Koristeina suklaalastuja.


------------------------------------------------------------------------------------------------------
Suklaamarkiisi

Raaka-aineet:

150g tummaa suklaata
120g kaakaojauhe
100g voi
120g tomusokeri
7 kpl keltuaista
200ml kermaa
30g sokeria
3cl alkomahoolia mausteeksi =
ESIM. Galliano, brandy/ konjakki, cointreau, viski

Ohjeet:

1. Sulata suklaa ja laita sivummalle jäähtymään.
2. Pehmitä voita hetki mikroaaltouunissa, ei kuitenkaan ihan sulaksi asti.
3. Lisää voihin kaakaojauhe KAHDESSA erässä ja vatkaa tehokkaasti sähkömatkaimella vaahdoksi.
3.2 Tässä reilu puolet voiseoksen kaakaojauheesta, eli seos on todella tummaa.
4. Erottele keltuaiset ja valkuaiset tarkasti.
Vatkaa keltuaiset siivilöidyn tomusokerin kanssa vaaleaksi vaahdoksi.
5. Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi.
6. Ja sitten vaan kaikki vaahdot keskenään sekaisin! Ensin sekoitetaan voiseokseen tomusokeri-keltuaisseos ja lopuksi kermavaahto nostellen. Valitse mausteeksi haluamaasi alkoholia: meillä Gallianoa. Viinat sekoitetaan massaan viimeisenä.
7. Kelmuta leipävuoka/ muu pitkulan muotoinen vuoka
8. Kaada massa vuokaan. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään 3h, mieluiten yön yli.
9. Ja se ois sitte valmista niinkun!
Kumoa markiisi ja leikkaa siitä ohuita siivuja kuumennetulla veitsellä.
HOX: markiisia voi myös pakastaa ja tarjoilla myöhemmin =)


------------------------------------------------------------------------------------------------------

Lakkakastikkeeseen tulee:

200g (pakaste) lakkaa
50-70ml vettä
100ml sokeria
4cl lakkalikööriä
4cl limemehua

Ohjeet:
Lakka, sokeri, lakkalikööri ja limemehu keitetään kattilassa kastikkeeksi, noin 1omin miedolla lämmöllä. Soseuta kastike ja siivilöi tiheän siivilän läpi.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ja eikun vaan koko naama suklaaseen! omnom.


Saattaisit kiinnostua myös näistä

21 Suussasulavaa kommenttia

  1. Suurena suklaarakastajana täytyy sanoa, että nyt lähti vesi valumaan suupielistä..:-) Näyttää ihan superhyvältä.

    Olen joskus kokeillutkin suklaamarkiisia, mutta käyttämäni ohje ei oikein jostain syystä natsannut ja markiisista tuli ei-niin-hyvä. Mutta ensi kerralla kokeilen tätä ohjetta!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista Hippu! Miekin suklaanystävänä "vähän vaan maistelin" massaa tekovaiheessa.. :D Ihan törkeen hyvää jo ennen jähmettymistäkin. Tällä ohjeella markiisista tulee semmonen kuohkea/pehmeä, mutta jähmettyessään on leikattavissa kuumennetulla veitsellä viipaleiksi. Kokeilin tosiaan myös tuota pakastusta, eikä markiisin rakenne kärsinyt pakastaessa lainkaan.

    VastaaPoista
  3. Olen kerran elämässäni maistanut suklaamarkiisia, Wanhassa Myllyssä Itä-Helsingissä. Elämys oli absoluuttisen unohtumaton. Ja nyt sitten tämän kerrassaan ihmeellisen herkun resepti kävelee vastaan ihan sattumalta! KIITOS.

    Tuolloin markiisin kanssa tarjottiin muistaakseni joko mintun tai appelsiinin makuista loroketta. Ihanaa oli. Molemmat maut toimivat perinteisesti suklaan kanssa hyvin.

    Kokeilen ja kerron sitten joskus, miten onnistui.

    VastaaPoista
  4. Joo... ei näytä lainkaan pöllömmältä =) Vissiin pakko koklata, ku dieetti ei muuten mihenkäs etene !

    VastaaPoista
  5. Heips, löysin tänne muistaakseni jonkin toisen blogin kommenttilaatikon kautta, ja oon nyt aivan haltioissani näistä kuvista täällä! Ihan mielettömän herkullisen näköisiä annoksia!

    VastaaPoista
  6. Hauska muuten selailla vanhoja postauksiasi ja verrata niiden esillepanoa uudempiin. Esim. Intialaista sahramiriisiä ja broilerikormaa vs tämä herkullisen ja kauniinnäköinen suklaamarkiisi. ;D

    Kiitos tästäkin, pitää kokeilla!

    VastaaPoista
  7. Muna-Sisko: Tuhannet kiitokset tuosta minttu/ appelsiini-vinkistä! Miten ois kastikkeena mintulla JA appelsiinilla maustettu soossi? Vois toimiakin loistavasti. Suosittelen kyllä tätä markiisin ohjetta, oli ainakin meillä erittäin toimiva ja suussasulavaa.

    RouvaV: Kokeile ihmeessä! Tää suklaahan on ihan kepposta syötävää, ja keltuaisilla + voilla höystettynä kalorit lähellä nollaa ;)

    Sussu: Täältä päästä löytyykin sitten kaima kirjoittelemasta ;) Kiva kuulla, että blogi on siulle mieluinen. Koetan kehittää ruokien ja postausten tasoa eteenpäin tässä pikkuhiljaa..

    Tuuli: Jännää, että joku on vaivautunut selaamaan vanhempiakin kirjoituksia! Miehän aloitin tässä ruoanlaitossa ihan "nollatasolta", eli vielä 14/15-vuotiaana en osannut keittää edes perunoita. Nyt täysi-ikäisenä olen oppinut edes murusen verran ruoanlaittoa (: Ne miun ensimmäiset ruoka-annokset oli ulkonäöltään kyllä jotain ihan järkyttävää :D

    VastaaPoista
  8. Kerrassaan upeeta taas! Tämä blogisi saa minut aina hetkeksi ruuanlaittoinnostuksen valtaan... Mitähän huomenna koklaisin...

    VastaaPoista
  9. Heip! Oon tykästynyt blogiisi ja linkitinkin sen omaani. Osoitteesta http://anninkahvila.blogspot.com tuo raakileeni löytyy. Käy ihmeessä tutustumassa ja hei, jos haluat miun poistavan blogisi linkkilistaltani niin se onnistuu kyllä :)

    VastaaPoista
  10. Me love this!
    jo koulu ajalta jolloin kyllä piti kovasti väkertää lohesta jotakin, minä väkersin markiisia opettajalta salaa :)

    tämä on mun lohtu ruokaa!

    VastaaPoista
  11. Siis hyvänen aika! Tän on pakko olla aivan fantastista!

    VastaaPoista
  12. Vielä tuohon lorokkeeseen... Miten olisi appelsiiniloroke ja KORISTELU tuoreilla, vihreillä mintunlehdillä? Olisi ainakin esteettisesti ja värien puolesta näyttävä juttu.

    Nimeni on muuten Muna-sinko, mut tuo Muna-sisko kuulosti niin herttaiselta, että voisin jopa harkita nimenmuutosta. :D

    VastaaPoista
  13. Pioni: Siun oma blogisi saa miut aina ihan hirmuseen kakkuvillitykseen :D Sie oot semmonen mestari, että ei voi ottaa kuin vaan oppia.

    Dorothy: Thank you! (:

    Anni: Kiva että tykkäät. Linkitys on todellakin ok! Miepä käväsen myös siun blogia katselemassa. ^^

    Sokeri: Sama juttu oli miulla aina välillä koulua käydessä :D Muut tekivät enempi niitä ei-miun suosikkiruokia, ja mie tälläsin itteni aina leipomispuolelle. Leipominen on vaan niin ihanaa!

    Ranja: Joo, kyllä tää on :P Meillä on tätä vielä pakasteessa ohuina viipaleina, ja jotenkin AINA pakastinta aukaistessa on pakko vähän maistella.. Hmm.. Ilmankos ei housut mahdu enää kiinni :D

    VastaaPoista
  14. Muna-SINKO: Anteeksi! :D Voi pärrkele mikä lukihärö.. Miekun luulin oikeasti siun nimeksi muna-siskoa, se kuulosti kivalta :D

    Appelsiinikastike + minttukoristelu on hyvä idea! Mintusta saa väriä mukavasti :P Ja tuore minttu on hyvvee.

    VastaaPoista
  15. Hei Insanity! kylläpä näyttää namille taas! Sä kyllä taidat tuon ruoan esillelaittamisen!

    Löytyykö sulta mitään ohjetta (ajatellen tota sun kansainvälisyysopparia) johon käytettäs jauhettua unikonsiementä (Ground poppy seeds)?? Itävallassa niitä oli ainakin jossain omenapiirakassa, mutta en raaskis niitä tunkea mihkään tavis omppupiirakkaan, vaan ois kiva kokeilla jotain "oikeaa ohjetta". :)

    VastaaPoista
  16. Heippa vaahtera! =)
    Itseasiassa meinasin valita osaksi opinnäytetyötäni Unkarilaisen unikonsiemenkakun. Unikonsiemenkakkupohja on tehty oikeastaan vain jauhettuja unikonsiemeniä käyttäen, täytteenä kirsikkaa ja suklaata. :P Tein sitä kerran kotona, ja oli kyllä kivan makuista. Tosin seuraavalla kerralla laittaisin kakkutaikinaan myös vähän vehnäjauhoa pohjan rakenteen parantamiseksi. Voisin laittaa siulle vaikka ohjetta sähköpostiin jos haluat? (:

    VastaaPoista
  17. Mahtavaa! Laitappas keretessäsi ohjetta osoitteeseen vaahteran(at)gmail.com. Kiitos :)

    VastaaPoista
  18. Hahhah :D aivan mahtavia!!!

    VastaaPoista
  19. Hei,
    lämmittelen uudelleen ketjua, mutta olisin tuosta unikonsiemenkakun pohjasta todella kiinnostunut minäkin. Rakastan unikonsiemeniä ja siemeniä ylipäätään - joskin esim hefu eli hampputofu on vielä testailematta.

    Että olisiko minunkin mitään mahkuja saada sitä..? (osoite olisi kateenvil(at)hotmail(piste)com.

    Terv. utelias markiisinkokkaaja :)

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com