Joulu kahvikakut

Perinteinen jouluinen maustekakku

15.49Pahalapsi




Ennen tämän luotto-ohjeeni kehittämistä muistan etsineeni sitä ainota ja oikeaa maustekakun ohjetta hakusanoilla: paras, maukas, mausteinen ja hyvä. Jokaisella vannoutuneella leipurimartalla tuppaa olemaan se oma, tietty maustekakun resepti, joka on tottakai paras. Kuten oma pullataikinakin, sehän on aina se oikea ja paras myöskin. Tää ohje on oma lempparini monestakin syystä. Kakku on mehevä ja säilyvä. Kahvikakkuna myös erittäin maukas, sillä sisältää jouluisia mausteita juuri oikeassa suhteessa.

Kakun voi kuorruttaa kahdellakin eri kuorrutteella. Joko sillä perinteisellä maustekakun kuorrutteella, joka sisältää tomusokeria, kahvia, kanelia sekä rasvaa. Tai vaihtoehtoisesti tuoreella espressolla tai kahavilla terästetyllä pomadalla. Pomadakuorrute on pakkaamisen kannalta kätevämpi, se ei tartu sellofaaniin niin herkästi kuin tomusokerilla valmistettava kuorrute. Toisaalta, tomusokerikuorrutteenkin saa pakkauskelpoiseksi niin, että kakkua pakastaa hetken ennen käärimistä lahjapakettiin..

Aikuisten maustekakkuun voisi lirauttaa myös kahvilikööriä kakun kostukkeeksi, taikka kuorrutteen mausteeksi.
Itse tehty leivonnainen on aina toivottu lahja. Sellofaaniin pakattuna ja huolellisesti koristeltuna myös kaunein lahja!


Maustekakku

1kpl 18cm halk.rengaskakkuvuoallinen

125g voita

2,5g pomeranssinkuorta
3g kanelia
1,5g neilikkaa
2,5g kardemummaa
4g vaniljasokeria
160g vehnäjauhoja
3,5g (n.3/4tl) ruokasoodaa

2 kpl kananmunia
160 g sokeria

170g kermaviiliä

Vuoan voiteluun:
Vuokaspray / voi
karkea vehnäjauho

Sulata voi ja nosta se jäähtymään.
Sekoita kuivat aineet keskenään.
Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.
Sekoita joukkoon jäähtynyt voi sekä kermaviili.
Lisää jauhoseos muutamassa erässä ja raappaa reuna alas nuolijalla, sekoita massa tasaiseksi liikaa vatkausta välttäen. Liika sekoitus sitkistää taikinan tässä vaiheessa!  Kaada massa voideltuun sekä karkealla vehnäjauholla jauhotettuun vuokaan.

Paista 160 asteessa 40min-1h ajan. Kokeile kypsyyttä tikulla!
Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.
Kakun voi kostuttaa kevyesti sokerivedellä tai vaikkapa kahviliköörillä.
Kakku tekeytyy vanhetessaan, eli parhaimmillaan tämä kakku on mielestäni päivän-parin päästä tekemisestä. Kahvikakun voi myös pakastaa paistettuna.





Kakun voi kuorruttaa kahdella tapaa. Täältä (linkki)  löydät perinteisen  POMADAN, eli sokerikuorrutteen ohjeen. Tämän kuorrutteen voi maustaa tuoreella kahvilla jouluiseen kakkuun sopivaksi.

Tässä ohje helpompaan maustekakun kuorrutteeseen:

Maustekakun kuorrute
(ohje on yhdelle kakulle)

200 g tomusokeria
5 g kanelia
4g kaakaojauhetta
60g voita
30g jäähtynyttä kahvia

Sekoita kaikki kuorrutteen ainekset keskenään käsivispilällä. Lisää tomusokeria, mikäli kuorrute näyttää löysältä.
Kuorrutteesta saa jopa lastalla levitettävän paksuista tomusokerimäärää muuttelemalla, mutta mielestäni helpointa on kuorruttaa kakut keskilöysällä kuorrutteella niin, että kuorrutteen valuttaa jäähtyneen kakun pintaan.

Saattaisit kiinnostua myös näistä

0 Suussasulavaa kommenttia

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com