Joulu makea leivonta

Lucianpäivän pullat

15.34Pahalapsi

Nämä muhkeat pullat on valmistettu kutakuinkin perinteitä noudattaen. Lucianpäivää vietetään vuosittain Pyhän Lucian muistolle 13.12.

Sahramin tuoma keltainen väri symbolisoi pullissa Lucianeidon tuomaa valoa.

Suomeen tämä juhlapäivä ei ole niin vielä yleistynyt, mutta Lucianpäivä on Ruotsissa sitäkin tärkeämpi muistopäivä. Lucianpäivän kunniaksi voi valmistaa itse helppoja ja hauskan näköisiä kiehkurapullia, Lucianpäivän pullia. Tuttavallisemmin Lussebullia, tai Lussekattereita, kuten Ruottissa ruukataan sanoa.



Lussebulle, Lucian Pulla

Lucianpäivän pulla
n.20 kpl 50 g pullia

100g voita
250g kevyt/täysmaitoa
25g tuorehiivaa
0,25g sahramia, (huom. alle gramma!)
25g tuorehiivaa
100g sokeria
3g suolaa
1kpl kananmuna
550g vehnäjauhoja

n.40g vedessä liotettuja rusinoita
voiteluun: kananmunaa, vettä
lisäksi (halutessasi) raesokeria

Ohjeet:
Pehmitä voi huoneenlämmössä noin 23-asteiseksi.
Mittaa kaikki ainekset valmiiksi.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
Liota tuorehiiva ja sahrami maitoon.
Lisää kaikki ainekset ja vaivaa taikinaan kunnon sitko.
Sitko on parhaimmillaan noin 8 minuutin vaivaamisen jälkeen, joten kärsivällisyyttä!
Anna taikinan levätä peitettynä 30min.
Paloittele taikina 20 osaan.
Pyöritä pullat pyöreäksi ja anna levätä muovilla tai leivinliinalla peitettynä 10min.
Muotoile pullat seuraavaksi pitkään muotoon, noin 15cm pitkiksi pötköiksi.
Kierrä pötkö S-kirjaimen muotoon pellille ja vie pullat kohoamaan leivinliinalla tai muovilla peitettyinä.
Laita tässä vaiheessa rusinat likoamaan runsaaseen vesimäärään.

Kohota pullat kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa, 1-2h.
Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Voitele pullat kananmunalla kauttaaltaan. Paina s-kirjaimen kieppeihin rusinat ja ripsauta päälle raesokeria mikäli haluat poiketa normeista. Pullat voi leipoa ilman raesokeriakin.
Paista pullia uunin keskitasolla noin 8-12min.

Saattaisit kiinnostua myös näistä

0 Suussasulavaa kommenttia

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com