bataatti ja peruna kastikkeet

Coca cola - kastike, ananassalsa ja valkoviini-hunajaporkkanat sekä varhaisperuna - fenkolipelti

14.53Pahalapsi



Päätimme pyöräyttää kokkailut tulille kolmen sukupolven voimin. Kokkasimme äitini ja isoäitini kanssa broileria hiukan erilaisilla höysteillä, varhaisperuna-paprika-fenkolipedin, ananassalsan, valkoviinissä haudutettujen hunajaporkkanoiden ja sauce de coca colan kanssa. Onnistunut kokonaisuus kaikenkaikkiaan, eikä niin kovin vaikea valmistaakaan kuin luulisi.Kesässä kaikkein parasta on se, että saa tuoreita kasviksia suoraan kasvimaalta. Mummoni on kärrännyt nautiskeltavakseni herkkuja laidasta laitaan: pulleita herneitä, karviaisia, mustikoita, vadelmia, uusia perunoita, sipulia. Talvella käy sitten taas tyytyminen kaupan antimiin..

Broilerin valmistukseen en valitettavasti sen kummempaa ohjetta osaa antaa, marinoin kananpoijjaat summamutikkamitalla sekoitellussa bbq-tyyppisessä kastikkeessa, annoin broiskulle pannulla nätin kullanruskean värin, käärin rintafileet leivinpaperilla vuorattuun folionyyttiin ja loppukypsensin 200 asteen uunissa 72 asteen sisälämpöön. :) Kun broilerin nostaa uunista jäähtymään pöydälle, sen sisälämpötila nousee vielä muutaman asteen eikä liha pääse kuivahtamaan.


Coca cola - kastike
(kastike itsessään on vegaaninen, ja sopii mainiosti myös grillattujen kasviksien kylkeen, tai muulle grillatulle lihalle)

voita
1 sipuli 
5 kynttä valkosipulia
2 rkl tomaattipyrettä
1 tölkki sokerillista coca colaa
1,5 dl vettä
pari ruokalusikallista ketsuppia
1,5 rkl kasvis-tai lihafondia
loraus chilikastiketta tai tabascoa
1 rkl punaviinietikkaa
n.1rkl fariinisokeria
mustapippuria
suolaa
1 laakerinlehti

Paloittele sipuli karkeiksi paloiksi, kuori ja litistä valkosipulinkynsi veitsen ja leikkuulaudan välissä littanaksi. Sulata voi kattilassa ja ruskista siinä sipulit. Lisää tomaattipyree ja hämmennä. Lisää loput ainekset ja hauduta kannen alla väh. 30 minuuttia. Siivilöi kastike ennen tarjoilua.


Ananassalsa
Puolikas ananas
1 keskikokoinen punasipuli
1 chilipalko
Puolikkaan limen mehu ja kuori
fariinisokeria
suolaa

Käsittele ja kuori ananas, poista puumainen keskusta.
Hienonna ananasliha pieniksi sormenpään kokoisiksi kuutioiksi.
Silppua sipuli ja chilipalko, josta on poistettu siemenkota.
Pese lime huolella. Raasta puolikkaan limen kuori hienojakoiseksi raasteeksi.
Mehusta lime. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja mausta fariinisokerilla sekä suolalla.


Valkoviini-hunajaporkkanat
Hunaja -valkoviiniporkkanat valmistin niin että mittasin kattilaan 50:50 suhteella valkoviiniä ja vettä, vain sen verran että kattilan pohja peittyy reilulti, suolaa mausteeksi. Porkkanat lisäsin kiehuvaan liemeen ja keitin muutaman minuutin kannen alla. Sen jälkeen kaadoin nesteet pois, lisäsin voinokareen ja runsaasti hunajaa. Pyöräytin porkkanat kuumalla levyllä voiseoksessa ja voila, valmista! Ohuet porkkanasiivut kypsyvät nopeasti, ja ne ovat parhaimmillaan napakoina (ei ylikypsänä löllönä)




Varhaisperuna-fenkolipeti
Varhaispottuja
Sipulia
fenkolia
paprikaa
voita
siirappia
suolaa
tuoretta oreganoa

Kuori uutispotut ja puolita isoimmat järkäleet.
Paloittele sipulit reilunkokoisiksi lohkoiksi.
Pese paprikat ja poista siemenkota. Paloittele paprikat n. 5cmx5cm kokoisiksi reiluiksi paloiksi.
Puhdista ja käsittele fenkoli, poista tyvestä mahdollinen kuivahtanut osa. Paloittele fenkolit reiluiksi paloiksi, yhdestä fenkolista tulee keskimäärin kuusi palaa. Poista fenkolin kannasta puumainen keskusta.
Esipaista kaikki kasvikset ja perunat voissa pannulla pienissä erissä ja kaada paistetut herkut leivinpaperoidulle pellille. Ropsauta päälle reilusti suolaa ja kunnon loraus siirappia, sekä  muutama voinokare. Sekoita joukkoon kourallinen tuoretta oreganoa ja loppukypsennä perunapeti 200 asteisessa uunissa kypsäksi.



Saattaisit kiinnostua myös näistä

2 Suussasulavaa kommenttia

  1. Oi, mitä herrkkua. Marsipaanikotiäiti voi vaan haaveilla tuollaisista ainakin itsetehtynä. Ilmoitteleppas kun perustat ravintolan, niin oitis huristelen naatiskelemaan.

    VastaaPoista
  2. Kakkuateljee Pionilaakso : Oman ravintolan perustamisessa voi mennä hetki jos toinenkin, mutta eihän sitä ikinä tiedä.. ;)

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com