chili hampurilainen

Euforiset barbeque - tempeh purilaiset

17.05Pahalapsi



Tämä fermentoitunut soija-ihmetys, tuttavallisemmin Tempeh, pälyili kaapistojemme pohjalla apeana yli vuoden. Kyllä, luit oikein. Päiväystä näytti olevan tämän vuoden loppuun asti, ja päätin tarttua kyseiseen outolintuun pelonsekaisin tuntein. Ei, en suinkaan avannut purkkia densoutuneesti tärisevien käsien ja pullistuvien silmien saattelemana, vaan pelkäsin kyseisen tuotteen koostumusta aivan hirvittävästi. Hyönteisenmunien ja kumimaisen tofun sekoitukselta näyttävä tavara on kaikkea muuta kuin houkuttelevaa ja makuaisteja herättelevän näköistä. Iso osa tempehiä kokeilleiden kommenteista olivat kaikkea muuta kuin positiivisia.. Kuvailivat makua hapantuneeksi lihaksi, kitkeräksi kumipalleroksi, ryynimakkaraksi, mitähän vielä. Sanon kokkina kuitenkin erittäin yleispätevän vinkin kaikille: Heittäkää ne ennakkoluulot romukoppaan! Mie mutustin tempehistä valmistettua purilaista euforian ja lähestulkoon itkunsekaisin tuntein. Suussasulavan hyvää, suorastaan taivaallista kasvisruokaa! Hail tempeh, hail tiimikokkaus! Kunnon kokkitiimillä saatiin sapuska tehtyä puolessa tunnissa, eikä edes porukkamme sekasyöjä jäänyt kaipaamaan lihaa. ;)

Lueskelin tempeh- vinkkejä ympäri ämpäri internettiä, ja koetin säveltää niiden tipsien pohjalta sopivan paletin feikkilihan valmistukseen. Viipaloidaan, keitetään, valutetaan, marinoidaan, paistetaan. Ei se vaikeaa ole vaikka siltä voikin kuulostaa!




EUFORISET BBQ TEMPEH - BURGERIT
hampurilaisten tarvikkeet

sämpylöitä pannulla paistettuna
annos Tempehiä (ohje alempana)
salaattia revittynä
tomaattia viipaleina
paprikasuikaleita (säilyke)
jalapenorenkaita
tuoretta ananasta viipaleina
punasipulirenkaita
cheddarjuustoviipaleita
paistettua kananmunaa
tulista texmexkastiketta
annos creme fraiche kastiketta



CREME FRAICHE KASTIKE
burgerin väliin

1prk creme fraichea
2rkl majoneesia
curryä
mustapippuria myllystä
paprikajauhetta
suolaa,
tilkka kasvisfondia
1 kynsi valkosipulia silppuna

Sekoita ainekset keskenään ja anna tekeytyä kylmässä väh. 30min-1h.




BBQ TEMPEH

1 purkki tempehiä (175g itse tempehiä)

3rkl tomaattipyrettä
1 tl savuaromia
1 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl fariinisokeria/ siirappia
2tl sinappia
2dl coca colaa
1 tl chilijauhetta
1 kpl yksikyntinen valkosipuli silppuna tai 3kpl tavallista valkosipulia
loraus öljyä

Leikkaa tempehistä lehdenohuita (!) viipaleita terävällä veitsellä.
Kiehauta kattilallinen vettä ja keitä tempeh-viipaleita siinä n.10 minuttia. Valuta siivilässä ylimääräinen vesi pois ja anna jäähtyä hetki.
Valmista marinadi sekoittamalla ainekset keskenään. Kaada tempehien päälle astiaan ja marinoi vähintään vuorokausi.

Paista tempehlastut kuumalla pannulla öljyssä rapeiksi. Nautiskele esimerkiksi grilliherkkujen kanssa tai vaikkapa burgereiden välissä!


Saattaisit kiinnostua myös näistä

4 Suussasulavaa kommenttia

  1. my first time visiting this blog, the overall number of articles that appeared quite interesting to read

    VastaaPoista
  2. Hyvältä näyttää! Ja nyt iski nälkä... :D

    VastaaPoista
  3. Vitsit, minkä näköisiä burgereita. :)

    VastaaPoista
  4. Tämä tulee nyt ehkä vähän myöhäisenä kommenttina mutta, ei tempehiä tarvitse keittää! Pelkkä marinointi ja paistaminen tai hyöryttäminen riittää.

    Mutt joo, hyvää on. Minulla on oma tempehin teko/viljely kokeilu meneillään, aika jännää puhaa.

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com