kasvisruoka risotto

Metsäseikkailua kantarellirisotossa

11.20Pahalapsi


Mikä on siun lempiruoka?
Ei, tähän kysymykseen en vastaa kaiken kansan kuulemaa ja ison osan suosikkiruokaa: Lasagnea, vaan miun lempiruoka keikkuu kahden aterian välillä. Pastaa, tai sitten risottoa. Risoton tosin pitää olla tismalleen miun makuun valmistettua että se kelpaa, mikään liian löysä risotto (köh, en toki viittaa täällä nautiskelemaani risottoon..) ei kelpaa. Vaikka tuohonkaan risottoon ei ihan voi soveltaa perinteistä "Paha ruoka, vieläkin pahempi mieli"- lausahdusta, näihin itse kokeiltuihin ja onnistuneisiin risottoihin kyseisen virkkeen päinvastainen kumppani istuu kuin nakutettu. On silti mysteeri, miksi suurinpiirtein puolet ravintoloista valmistavat risottonsa vituilleen, ei sen luulisi niin vaikeaa olevan! Ja voi kyllä, kaikenlaista olen kerennyt näkemään, kun useiden ravintoloitsijoiden mielikuvitus alkaa-ja päättyy risoton kohdalle kasvisruokien suhteen. Risotossa pitää olla makua ja koostumuksessa risottoriisin tuomaa tahmeutta. Onhan kyseessä kuitenkin haarukalla syötävä pöperö, ei lusikoitava.



Tästä jäisi moni ahmatti nälkäiseksi, joten älkää ottako miusta mallia ja hifistelkö. Sienirisottoa saa, ja pitää tarjoilla iso keko yhtä naamaa kohden, ja tottakai, parmesaanitöräyksellä höystettynä! Parasta sieniruoissa on se, että niistä hehkuu aito metsäseikkailu. :) Siispä: sieniä mulle, sieniä sulle!


Kantarellirisotto
Raaka-aineet

2 kpl sipulia
3 kynttä silputtua valkosipulia
2dl kanttarelleja suolaliemessä, tai vastaava määrä puhdisteltuja kanttarelleja
(70g aurinkokuivattuja tomaatteja)
3 dl risottoriisiä / arborio riisiä
2 dl valkoviiniä
7-9 dl kasvislientä (kasvisfondia + vettä)
3 + 3 rkl voita
n. 1-2 dl parmesaania raastettuna (osta pala parmesaania, älä valmista raastetta)
loraus kermaa
puoli punttia silputtua tuoretta basilikaa
suolaa, mustapippuria myllystä

Ohjeet:

Silppua valkosipuli + sipuli ja kuutioi kanttarellit. Paista kanttarellit KUIVALLA pannulla nesteestä kuivemmiksi ja aseta sivuun myöhempää käyttöä varten. Valmista kasvisliemi erillisessä kattilassa valmiiksi.
Kuumenna voi pannulla ja kuullota sipulit kevyesti. Lisää riisi ja aurinokuivatut tomaatit, kuullota riisi läpinäkyväksi. Lisää valkoviini ja anna viinistä haihtua puolet. Lisää kasvislientä kauhallinen kerrallaan kunnes riisi on täysin kypsää ja puuromaista. Lisää lopuksi kanttarelit, kerma, basilika, parmesaani. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää lopuksi 3 rkl voita valmiiseen risottoon. HERKUTTELE!



Saattaisit kiinnostua myös näistä

8 Suussasulavaa kommenttia

  1. Omnomnom, tää lähtee loppuviikosta kokeiluun!<3
    Mushrooms for everyone!

    VastaaPoista
  2. Testailehan ihmeessä, on hyvee ;o

    VastaaPoista
  3. Moikka!
    Kommenttini ei tähän postaukseen juuri liity mutta menköön!
    Ensiksi pakko kehua ihan parhaasta ruokablogista. Loistavia ideoita :)
    Sitten itse asiaan! Ajattelin tehdä salaattia johon käyttäisin tortelliineja (juusto ja aurinkokuivattu tomaatti täyte). Mutta en tiedä mitä muuta laittaisin salaattiin lisäksi. Olen ajatellut eri salaatteja ja rucolaa, mutta siihen ideani loppuvat ja sinä astut kuvioihin ;) kiitos jo etukäteen!

    VastaaPoista
  4. Oi, tortelliineilla ryyditetty salaatti on herkkua! Sellaisen sisäpiirin vinkin voisin antaa, että jos haluat hifistellä niin kypsiä (keitettyjä) tortelliineja pystyy friteeraamaan. ;) Näin niistä tulee sellaisia mehukkaan rapeita.

    Pistäisin itse salaattiin todennäköisesti marinoitua mozzarellaa (yrttimarinadi, jotain basilikaa pistäisin ja ehkä timjamia), ja tottakai rucolaa + revittyä jääsalaattia, paahdettuja cashewpähkinöitä (?) tai pinjansiemeniä, luumutomaattiviipaleita tai minitomaattia ja jos tykkää niin ilmakuivattua kinkkuakin voi laittaa.. Ja hunajameloniviipale + ananas voisi myös toimia hyvänä lisänä.. Hmm.. Tulikohan jo liikaa informaatiota :D Annoksenhan voisi koristella yrttiöljyllä, eli samalla tökötillä mitä miulla on tässä risoton koristelussa? Yrttiöljy toimii myös mozzarellan marinadina.

    VastaaPoista
  5. kiitos ihan superpaljon kommentista! loistavia ideoita kuten aina :) Pähkinät pinjansiemenet ja melooni ainakin päätyy salaattiin!

    VastaaPoista
  6. Ihana ja kaunis annos! Sienet on kyllä niin hyviä. Pitää toivoa, että porukat löytäis nyt keväällä korvasieniä ja itekin pääsis niillä herkuttelemaan. Samoin sitten syksyllä kaikilla muilla ihanilla sienillä :)

    VastaaPoista
  7. Heippa, täällä huhuilee nami-hiiri! Paljon onnea voitostasi !
    Mikäli ymmärsin oikein, niin voitit Helkan kisan, jos taas ymmärsin väärin, niin onnittelen tästäkin upesta luomuksesta ja keittelen sienirisottoa iltapuhteeksi :-)

    www.nami-hiiiri.com

    VastaaPoista
  8. Tästä risoton kiinteydestä on muuten olemassa montaa koulukuntaa. Minulle on monelta suuntaa opetettu, että sen pitää olla sen verran löysää, ettei se jää tökötiksi (yksi vm-kaveri taisi sanoa, että risottoa ei pitäisi pystyä "muotoilemaan" kuten siulla tässä kuvassa :D), mutta ei kuitenkaan mitään keittoa tietenkään myöskään. Sopivaa se on kun kauhalla annosteltuna lautaselle jää sellainen kiva keko, joka vähän laskee kummuksi, mutta ei vuoda nestettä ympärilleen. Ehkä vähän vaikeasti selostettu, mutta pointti kuitenkin, että vähän nestettä siinä saa olla. Nättihän annos on kuin mikä, en kiellä. Kunhan tuli mieleen että eriäviäkin mielipiteitä alalta löytyy ;)

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com