alkuruoka Eurooppalaiset täytekakut

Paistettua parsaa ja hollandaisekastiketta | jälkkäriksi sacherkakkua

13.40Pahalapsi

Kerrankin pääsen nauttimaan keväästä, jolloin mie en kävele autuaasti parhaan parsa-ajan ohi! Viime keväänä kävi noin, ja itkuhan siinä melkein tuli. Tankoparsa on yksi parhaista alkukesän herkuista ihan ylivoimaisesti kunnon voikastikkeen kanssa nautittuna. Hollandaise tai bearnaise, molemmat sopivat tuolle jalolle herkulle. Tällä kertaa keittelin itse hollandaisea makumuistoja terästääkseni.


Ja vinkki viitonen, tää parsa - hollandaisecombo on alkuruokana mitä paras alkuruoka. 



Ja tottahan se on, että parsan aatelisen hienostuneen makuun natsaavaa liskuetta ei ole kovinkaan vaikea etsiä. Vaalea kala sopii kyytipojaksi kuin nakutettu. Tällä kertaa paistelin ihmetystankojeni kylkeen ahventa. Lisukkeeksi perunakakkua, parmankinkkurullia ja yrttiöljyä.



Tankoparsan käsittely:

Kuori parsat nupun alta ohuelti ja leikkaa varren loppupäästä n. 2cm pala pois. Varren alaosa on usein kuivaa ja puumaista. Säilytä parsat odottelun ajan viileässä vedessä, jossa on tilkka sitruunamehua. Paista parsat voissa kauniin värisiksi tai keitä suolalla + sitruunamehulla maustetussa vedessä. Huom! Parsa kypsyy nopeasti.

Hollandaise

3 keltuaista
3rkl vettä tai valkoviiniä
150g voita pieninä nokareina
puolikkaan sitruunan mehu
suolaa

Aseta keltuaiset ja vesitilkka astiaan, ja vatkaa keltuaisia voimakkaasti vesihauteessa. Vesihauteen vesi ei saa kiehua! Vatkaa munamassaa kunnes se on vaaleaa ja kuohkeaa. Vatkaa kuutioitu huoneenlämpöiseksi temperoitu voi seokseen pienissä erissä. Lisää lopuksi sitruunamehu ja suolaa maun mukaan. Tarjoile heti.
Voikastiketta on hyvin hankala lämmittää uudestaan, sillä se juoksettuu äärimmäisen helposti.




Sacherkakkua. Perinteistä ja hyvää. Kermavaahdot jäivät tällä kertaa pois annoksesta, sillä pääruoan ja viinien nautiskelun ansiosta ähky oli liiankin lähellä. Tuhtia.




Kumkvatti-lakkahilloketta


Sacherkakku (20cm kakkuvuokaan)

kakkupohja

100g voita
50g sokeria
100g keltuaisia
90g sulaa suklaata
100g valkuaisia
50g sokeria
13g kaakaojauhetta
100g vehnäjauhoa
5g leivinjauhetta
Täyte:
200g aprikoosimarmeladia

kostutus:
400ml vettä
40g sokeria

Kuorrutus ( ganache)
200g suklaata
100ml vispikermaa

Kakkupohja:
Käytä huoneenlämpöisiä raaka-aineita. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, aseta sivuun.

Sulata suklaa. Lisää keltuaiset ja hieman jäähtynyt sula suklaa voivaahtoon.

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi ja lisää kakkupohjamassaan pallovispilällä varovasti hämmentäen. Sekoita kuivat aineet keskenään. Siivilöi lopuksi jauhot massaan, sekoita käsin.
Nostele taikina voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja nostele taikinaa keskeltä reunoille, tämä ehkäisee kakun ylimalkaisen kohoamisen keskeltä.
Paista uunin alatasolla 175 asteessa n. 50min. Kumoa kakku paiston jälkeen ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Voit valmistaa kakkupohjan myös edellisenä päivänä.

Täyttö:
Valmista kostutusliemi: Kiehauta vesi + sokeri kattilassa ja mausta esimerkiksi rommiaromilla.
Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kokoa kakku: Kostuta jokainen väli (myös kansi) sokerivedellä ja levitä väleihin kattilassa kiehautettua aprikoosimarmeladia.
Päällystä kakku kauttaaltaan ohuella kerroksella aprikoosimarmeladia. Tee pinnasta mahdollisimman tasainen, sillä muutoin kakku jää myhkyräiseksi! Laita kakku hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.

Suklaakuorrutus:
Kiehauta kerma kattilassa ja anna sen jäähtyä hieman. Lisää paloiteltu suklaa kerman joukkoon ja sekoittele hiljalleen kunnes suklaa on sulanut kermaan. Hämmennä seosta hiljalleen esimerkiksi lastalla, jotta kuorrutteeseen tulee mahdollisimman vähän ilmakuplia.
Aseta leivinpaperi pöydälle + sen päälle tekemääsi sacherkakkua pienempi kakkuvuoka. Nosta kakku pienen kakkuvuoan päälle, näin ylimääräinen suklaa pääsee valumaan pois reunoilta.
Suklaakuorrute kaadetaan kakun päälle ja valutetaan reunoille. Levitä suklaa muutamalla paletin liikkeellä, sillä kuorrute alkaa jähmettyä heti!
Sacherkakku on parasta valmistuksesta seuraavana päivänä.


Saattaisit kiinnostua myös näistä

9 Suussasulavaa kommenttia

  1. Vitsi kun ihanan näköisiä. Miten osaat laittaa noin kauniisti esille???
    sonja

    VastaaPoista
  2. Kiitos Sonja, kyllä oli myös törkiän hyvää! Harjottelun tulosta tuo esillelaitto :) Tykkään kokeilla kaikkea uutta koristeluissa.

    VastaaPoista
  3. Onpas herkullisen näköinen annos! Ja tuo jälkkärikin...

    VastaaPoista
  4. Näyttää niiiiin herkulliselta<3

    VastaaPoista
  5. Voi kunpa joskus pääsisin syömään ruokiasi... Kauniisti esillelaitetut herkut, kuten aina... =)

    VastaaPoista
  6. Yaelian, Leena, Pioni: Teretulemast vaan meille joskus herkuttelemaan jos tänne suuntaan jostain kumman syystä eksytte! =D

    VastaaPoista
  7. Oi, mikä annos - aivan kuin ravintoloissa!

    Parsa on yksi minunkin lemppareista. Tänä keväänä on tullut tehtyä parsarisottoa useasti. Mies-parka varmaan kyllästyy jo, kun on joutunut syömään sitä noin kerran viikossa :)

    VastaaPoista
  8. La fille du vent: Parsarisotto on ihan törkiän hyvää, mie en oo tainnut tehdä sitä tänä keväänä vielä kertaakaan! :o Pitääpä ottaa asiaksi ja kokeilla, nyt kun tuo risottokausikin on avattu kanttarellirisoton kautta.

    VastaaPoista
  9. Kiitos hyvästä kakkuohjeesta! :-) Piristävä ja ammattimainen blogi sinulla muutenkin!

    Linkitin ohjeen omaan blogiini
    http://kirjeitakaakaopurkissa.blogspot.com/

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com