bataatti ja peruna kasvisruoka

Punaviinipossua, kasvisgratiinia ja stanssattua perunaa

14.25Pahalapsi


Liha miehen tiellä pitää! Ehkä myös naisen.

Palan jatkuvasti halusta päästä kokeilemaan kaikkea uutta, joskus vanhaa tuttuakin. En voi sanoiksi sitä luoda kuinka paljon ruoanlaittoa rakastan! Ruoanlaitto on miun intohimo syvän ja pysyvän rakkauden kohde jo monen vuoden takaa. Kutsuin mummon tänään miun seuraksi kokkailemaan, seurassa cookingi rocks! Ja mummo on aivan ihana, loistavaa seuraa.

Tein jo edellisenä päivänä valmiiksi kastikkeessa haudutetun possun ettei tarvinnut ihan tuntitolkulla odotella ruoan valmistumista.. ja kastikkeessa säilöttynä möntti maustuukin ihan kivasti. Mummo kuori ja huuhteli rehuloita apuna, mie hoidin varsinaisen huitomisen ja villin silppuamis-shown.

..mutta kasvisruoastakin saa tehtyä vähintään yhtä herkullista kuin lihaisesta serkustaan. ^.^

Tällä kertaa tarjolla sekä kasvis-että lihaversio! ;) Pitäähän miunkin joskus suaha syödä hyvin. Kasvisversiona miun suosikkigratiinia, sellaista jota voisin kiskoa kahmalotolkulla naamariin vaikka joka viikko.. Ainut huono puoli on tuo yltiökermainen raaka-aineiden luettelo. Taistelen peilikuvani kanssa varmasti vielä kaheksankymppisenäkin, mutta ei anneta sen haitata.
Reseptien kirjoituksesta sen verran, että tää varsinainen ainesten miettiminen ja määrien kertominen on aivan suoraan sanottuna sieltä itestään. Mie kokkaan tunteella ja "vähän tuota ja tätä" - tyylillä erinomaisen hyvää ruokaa. Joten lukekaa ohjeiden määriä varauksella, jos näitä herkkuja testaatte! Nykyään kokkaan harvoin reseptistä, yleensä ihan oman pään mukaan.




Punaviinipossua

1kg porsaan kylkeä
2 pientä porkkanaa
about 80g palsternakkaa
1 iso punasipuli
1 rasia herkkusieniä
punaviinipullon jämät, ehkä 3dl
70g tomaattipyreetä
1 pötikkä pekonia
kokonaisia mustapippureita ja viherpippuria
2 pientä laakerinlehteä/ 1 iso
suolaa
loraus siirappia/tummaa sokeria tms

Paloittele sipuli, kuoritut porkkanat + palsterit reiluiksi lohkoiksi, ei mitään siperrystä.
Hienonna herkkusienet viipaleiksi. Paloittele pekonisiivut kolmeen osaan.
Sulata reilu nokare voita + loraus öljyä pannulla. Anna voin ottaa kevyesti väriä, mutta älä polta!
Ruskista lihapalan pinta kauttaaltaan nopeasti. Työnnä lihamöntti paistonkestävään kannelliseen vuokaan. Lisää samalle lihapannulle kasvikset + pekoni ja anna niiden freesautua kunnolla. Lisää tomaattipyree ja pyöräytä. Lisää viini ja anna höyrähtää. Lisää reilu loraus (ehkä 2-3dl..) vettä ja anna kiehahtaa. Lisää pari musta & viherpippuria sekä laakerinlehti. Mausta lorauksella siirappia & suolalla. Tarkista maku! Kaada soossi lihojen päälle, niin että lihapala peittyy kauttaaltaan. Tökkää lihakimpaleeseen lämpömittari.
Kypsennä 175c uunissa kannella peitettynä kunnes lihan lämpötila on 80c.




Liian hyvä kasvisgratiini
(monen päivän annos nälkäiselle kasvissyöjälle)

2kpl reilun kokoista bataattia
3 pientä porkkanaa
1kpl punainen paprika
puolikas purjo
1kpl sipuli
rasia herkkusieniä (n.10kpl)
1prk creme bonjour cuisine tomaatti & välimeren yrtit- möhnää
puoli rasiaa provencen yrtit-seosta (finduksen tuoresilputtua yrttiä)
1prk (3dl) ruokakermaa
loraus vettä kevennykseksi
kourallinen juustoraastetta
punapippuria/ mustapippuria, suolaa
puoli pussia aurajuustomurua

Voitele uunivuoka. Hienonna porkkanat, bataatti ja paprika reiluiksi kuutioiksi. Lohko sipuli n. 10 osaan. Leikkaa purjosta suikaleita ja herkkusienistä lohkoja.
Kuumenna kattilallinen vettä kiehuvaksi ja kypsennä bataattikuutiot + porkkanat lähes kypsiksi, noin 20min. Sulata nokare voita pannulla ja freesaa sipuli, paprika, purjo ja herkkusienet kunnolla. Kaada kasvikset vuokiin. Ripottele kasvisten päälle puoli pakettia välimeren yrtit- silppua. Pyöräytä sekaisin. Valuta keitetyt bataatti + porkkanakuutiot siivilässä ja hämmennä ne sekaisin vuokaan aiemmin tökkäistyjen kasvisten kanssa. Sekoita ruokakerma, creme bonjour ja vesitilkka keskenään ja kaada kasvisten päälle, voit lisätä seokseen suolaa + pippuria jos haluat. Ripottele vuoan pinnalle juustoraastetta ja auramurua. Paista 200 asteessa kunnes gratiini on kaunis, ehkä noin 30min, vahtaa välillä. Tarjoile hieman vetäytyneenä.



Puhun jatkuvasti ohjeissani stanssista, ja tuossapa se köllöttelee sievästi. Kyseessä siis tuollainen iso reunamuotti :) Taustalla näkyy myös koristeluun käytetty balsamicokastike.

Perunamuhennos (vai stanssattu peruna?)
2kg perunoita
puolikas purjo
2 sipulia
1 yksikyntinen valkosipuli
voita
suolaa, pippuria

Keitä perunat kypsiksi. Kuumenna laakeassa kasarissa runsas nokare voita ja ruskista sipulit. Lisää perunat ja pyöräytä. Survo perunat karkeasti esim. jykevällä vispilällä tai perunanuijalla. Sattumia saa ja pitää jäädä! Mausta suolalla ja pippurilla herkulliseksi.

HAASTAN SIUT! Keksi tuolle perunamöhnälle joku hyvä ja kuvastava nimike, kun mie en osaa. :D Purjoperuna ei kuulosta kovin hyvältä, ehh. En edes halua sanoa mikä purjopotusta tulee mieleen..


Saattaisit kiinnostua myös näistä

5 Suussasulavaa kommenttia

  1. 'Jos ois valtaa, niin kuin on mieli', niin kiikuttaisin sinut vauhdilla tänne opastamaan täkäläisiä 'tähtikokkaajia'. Niin ruuassa, kuin makeuksissakin olet oikea 'Einstein' loihtimaan herkkuja pöytään!

    Ihmetellen ja ihastellen
    www.nami-hiiri.com

    VastaaPoista
  2. Eihän sitä tiedä, jos mie joskus tulevaisuudessa pääsisin ulkomaillekin asti kokkailemaan! :) Tulevaisuus on toistaiseksi aikalailla auki vielä. Kiitos ihanasta kommentistasi jälleen kerran Nami-Hiiri!

    VastaaPoista
  3. ÄÄÄäää, mie haluan kasvisgratiinia hetinyt! Tosi kiva ohje, pitää joskus testata :) Noita ruoanlaittocremejä en olekaan tainnut vielä testata. Tai sitten sitä vihreetä oon testannut joskus ikuisuus sitten.

    VastaaPoista
  4. Apua, miten ton kasvisgratiinin herkkusienet vois korvata jollai vegetavaralla ku sienet aiheuttaa välittömän oksennusrefleksin... :x

    VastaaPoista
  5. Maria, sienet voi jättää ihan vain poiskin, ei välttis tarvitse korvata millään. :)

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com