bataatti ja peruna kasvisruoka

Paistetut yrttimuikut ja perunamuusi

20.40Pahalapsi

Sano muikku!

//Äänestys päättynyt, kiitos kaikille äänestäneille!!

Osallistuin ravintola Helkan reseptiskabaan tällä perinteisen ruoan tuunatulla versiolla. Haasteen aiheena siis paras suomalainen perinneruoka. Käykäähän äänestämässä joko miun ruokaa jatkoon, tai muiden bloggareiden ihania tuotoksia! Äänestäjien kesken arvotaan myös lahjakortteja, joten tällä kertaa kannattaa vaivautua. ;)

Voissa tiristetyt kunnon ruiskuorrutteiset muikut kuuluvat ainakin täälläpäin perinteisiin toriruokiin, ja miksei muihinkin. Löytyykö mistään parempaa talvipäivän piristäjää, kuin höyryävät muikut tuoreeltaan paistettuna? Tarjoiltuna perinteisesti hytisevien torikavereiden hyvässä juttuseurassa. Heittäydyin villiksi, ja päästin sisäisen yrttihirmuni valloilleen. Tässä ohjeessa muikut ovat päässeet pannulle chillailemaan persiljan, tillin ja valkosipulin kanssa, ja yhdistelmä todella toimii, sen voin todeta. Asunnossa leijaileva tuoksu on todella huumaava, pistää sukat pyörimään jaloissa aivan kuten vasta ihastuneena.


Koska olen jättänyt blogissani ihanat kasvissyöjäkaverini aivan huomiotta jo pitkän aikaa, tästäkin ruoasta tarjolla oiva vegaaniversio! ;) Perunamuussi on helppo muuntaa vegeversioksi, käyttää vain margariinia ja soija/kauramaitoa maun mukaan. Tai hienostelee ja löräyttää joukkoon soijakermaa. Soijasuikaleita ruisleivitettynä, erinomaisen hyvää sanon minä!


Soijasuikaleet on keitetty miun perinteiseen tapaan erittäin voimakkassa mausteliemessä, jossa on vähän sitä sun tätä. Viinietikkaa/viiniä löräytän aina suikkujen keitinliemeen, antaa mukavasti makua! Mausteet kannattaa säveltää ihan oman maun mukaan, mutta niitä tarvitaan lähtökohtaisesti paljon, sillä suikaleet maistuvat paljaaltaan aivan sian esinahalle. Ei millekään kovin hyvälle siis. Suikut leivitetään samalla tavalla kuin muikutkin, sillä erotuksella että ne paistetaan vegaaniversioissa voin sijaan sinisessä keijussa. Jos käyttää maitotuotteita, niin voita kehiin tottakai! :D Eikä sitten pihistellä siinä rasvassa!


Paistetut yrttimuikut [yksi annos]
150g muikkuja
Leivitykseen
1 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
mustapippuria myllystä
Paistamiseen
iso nokare voita
loraus öljyä

kourallinen silputtua persiljaa + tilliä
2 kynttä valkosipulia

Poista muikuista pää ja vedä sen mukana sisälmykset. Huuhtaise kalat tarvittaessa nopeasti ja valuta siivilässä.
Sekoita suola ja mustapippurirouhe jauhojen joukkoon. Kääntele kalat jauhoissa. Lado kalat limittäin kuumalle pannulle ja paista kohtalaisella lämmöllä kauniin ruskeiksi molemmin puolin voi + öljyseoksessa. Lisää pannulle paiston puolivälissä kourallinen silputtua tilliä + persiljaa, ja 2 valkosipulin kynttä silputtuna.

Aito perunamuusi
1kg perunoita
2,5dl maitoa
suolaa
50g voita

Kuori perunat ja laita ne kiehumaan veteen. Keitä perunat reilusti kypsiksi ja valuta ylimääräinen neste pois. Kuumenna maito ja voinokare höyryäviksi. Survo muussi sähkövatkaimella ja lisää voi-maitoseos. Älä vatkaa muusista liisteriä.

Rehellisen suomalainen rehulisäke
palsternakkaa
porkkanaa
punasipulia
valkoviiniä
siirappia/hunajaa
mustapippuria
suolaa
voita
Kuori porkkana ja palsternakka. Leikkaa palsternakasta ja porkkanasta pitkittäisiä suikaleita juustohöylällä. Kuori punasipuli ja tee siitä ohuita renkaita. Kuumenna nokare voita pannulla ja lisää kasvikset. Anna kasvisten freesaantua puolikypsiksi ja lisää valkoviini. Anna kiehahtaa. Lisää siirappi/hunaja, mustapippuria myllystä ja suolaa maun mukaan. Pyöräytä kasviksia pannulla ja tarjoile.

Koristele muikeat muikku-annokset esimerkiksi yrttiöljyllä, balsamicosiirapilla ja tuoreilla yrteillä!

Perinteet kunniaan!

Saattaisit kiinnostua myös näistä

11 Suussasulavaa kommenttia

  1. Äänestin :D On niin kova aamunälkä ja tuo annos näytti niin herrrkulliselta, ahh muikut <3

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia Dudu! ^^ Aamunälkä on kyllä aika evil, tekee mieli vähän kaikenlaista hyyvvää :D

    VastaaPoista
  3. Äänestin! :> mun pitää tulla joskus tulla tsekkaa sun herkut :--D!

    VastaaPoista
  4. Voi pahkeinen kuinka hyvältä näyttää!! vesi tulee kielelle ja tuo edellinenkin ruoka. NAM! Aivan harmittaa, kun en tajunnut sitä pursotuskurssia, olisin niin kaivannut sun opetusta ;)

    VastaaPoista
  5. Helekutti kun meinasin tukehtua tuohon suikaleiden maku vertaukseen ;D;D;D ne on kyllä melko karuja ilman mausteita....

    VastaaPoista
  6. Käypäs pokkaamassa haaste itsellesi minulta...

    VastaaPoista
  7. Kiitoksia kaikille äänestäneille! :)

    Sirpa: Siehän osaat pursottaa jo valtavan hyvin, et sie mittään kurssia tarvihe! :D Jos kuitenkin innostut, niin iloiseen keittiöön voi ilmoittautua miun seuraavaa kurssia varten ;)

    Mimmi: Haha, kyllä, ne on TODELLA tuon makuisia ihan oikeastikin =D ja kiitos haasteesta!

    VastaaPoista
  8. Sait ääneni, vaikken itse muikkuja voi sietää, edes sitä voissa paistetun hajua ;)

    VastaaPoista
  9. Harjottelin tulevaa vaaliäänestystä varten, jotta numero menee oikein ympyräänsä :-D - ja kohde oli 'muikku' :)). Taisi olla jopa listan viimeinen ja vikahan on aina paras !

    www.nami-hiiri.com

    VastaaPoista
  10. Äänestin ruokaasi, koska ei kiinnostanut antaa ääniä millekään "poron sisälmysmaksahöystöpaté tyrnilakkakarpaloparfaitcarnevalpyréllä ryyditettynä"-tekotaiteelliselle paskalle.

    VastaaPoista
  11. Siun kannattas kyllä oslalistua seuraavaan Master Cheffiin. Jo sinun loistava persoonasi olisi ihana nähdä mukana kilpailussa, puhumattakaan ihanista ruuistasi.

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com