kääretortut makea leivonta

APUA! Vieraat tulevat tunnin päästä..? | tee nopea omenakääretorttu

15.09Pahalapsi


..Mikä avuksi? Luovuus kehiin ja jauhot pöllyämään, siinäpä se!
Nappasin itselleni todellisen haasteen, jolla pistää ammattitaitonsa todelliselle koetukselle. Lähtötilanne oli se, että miulla ei ollut MITÄÄN valmiina. Marsipaani oli valkoista, ei pohjia, ei täytteitä, ei mitään. Mummoni soitti klo 13:09, ja keskeytti miun kauneusunet. Heräsin pöhnäisenä ja tokkuraisena sohvalta taujten, että äitini + hän tulevat käymään kahvilla vajaan tunnin päästä. Keräsin järjen takaisin maanpinnalle ja pistin todella töpinäksi. Kaivoin reseptiarkistoista toimivan ja varman kääretortun ohjeen ja eikun hommiin!


"Nuo munakarvakuviot rulez!" XD Voi Kati, kiitos ihanasta palautteesta.

Jääkaapissa sattui lymyilemään yksinäinen omenahillopurnukka, ja pari päivää sitten avattu vajaa kermatötsä. Kananmunia, check, sokeria, check, marsipaania, check, margariinia, check. Koristelutarvikkeita? Check. Kunnon menevän musiikin tahdissa leipominen on todellista turbotyöskentelyä. Vatkasin yleiskoneella samanaikaisesti kananmunia, pistin uunin lämpimään, värjäsin marsipaania. Rinnakkaisella työskentelyllä saa äkkiä valmista.



Tunnin ahkeran power & blackmetalin säestämän kokkailun tuloksena sain putkautettua pöytään mitä kauneimman keväisen kääretortun. Katsaus kelloon, 14:00. 10 minuuttia etuajassa! Jipii, onnistuin! Ironisinta koko hommassa on se, että tosiaan tuolla konditoriapuolella (koulussa) en ole päässyt kääretorttuja tekemään kertaakaan "oikeaoppisesti", joten koko homma meni läpi ihan oman muistin varassa. Kääretortun täytteenä on kermaa + omenahilloa, päällä vaniljan makuinen rasvakreemi ja kaulittua marsipaania. Edes ruusuja ei miulta löytynyt varastosta valmiina, joten väsäsin nekin tuon 50 minuutin sisällä.


Omenakääretorttu
kääretorttupohja:

4 munaa
1 1/2dl sokeria
2tl vaniljasokeria
2dl jauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokerit vaaleaksi kuohkeasi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi kananmunamassaan jauho/leivinjauhe seos käsin puulastalla sekoittaen. Hämmennä massa varovasti tasaiseksi. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 200 asteisessa uunissa 6-8 minuuttia. Kumoa valmis taikina sokeroidulle leivinpaperille ja irrota varovaisesti leivinpaperi pohjasta. Anna jäähtyä

Täytteeksi:
2dl vispikermaa
n.10-15g tomusokeria
~1dl omenahilloa

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta tomusokerilla.
Levitä omenahillo tasaiseksi kerrokseksi jäähtyneen kääretorttupohjan päälle, ja levitä kerma hillon päälle. Kääri torttu rullalle leivinpaperia apunakäyttäen.

rasvakreemi pinnalle:
125 g margariinia
250 g (= 4 dl) tomusokeria
1 rkl vettä
vanilja-aromia

Pehmennä margariini sähkövatkaimella notkeaksi. Sekoita tomusokeri margariinin joukkoon vähin erin samalla vatkaten. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa vielä hetken aikaa. Jos kreemi tuntuu liian paksulta ja levittäminen kakun pinnalle on hankalaa, voit notkistaa kreemin lämmittämällä sitä varovaisesti mikrossa miedolla lämmöllä. Mausta kreemi vanilja-aromilla. Levitä kreemi kääretortun pinnalle tasaisesti paletilla.

Lisäksi:
1 pötkö marsipaania
suklaata pursotukseen

Kaulitse marsipaani kääretorttua isommaksi levyksi ja nosta se kaulimen avulla kääretortun pinnalle. Tasoittele ilmakuplat pois käsin, ja leikkaa ylimääräinen marsipaani pois taikinapyörällä. Koristele kääretorttu esim. marsipaaniruusuilla ja pursotetulla suklaalla.

Saattaisit kiinnostua myös näistä

7 Suussasulavaa kommenttia

  1. Ja eikä sitte yhtään tartte ihmetellä miks oot niin suosittu... Ziisus...Oikee tehopakkaus..
    Meillä kerkee just ja just tuossa ajassa käymään kaupalta jotain...;D;D

    VastaaPoista
  2. Että tuosta tulikin hieno,ja niin nopeasti,vau!

    VastaaPoista
  3. Wau! hei tota mulla olis sellanen onkelma, että pitäs löytää kakun tekijä meidän häihin (jonka tarkaa ajankohtaa ei kyllä vielä tiedetä, pitäs paikkakin ensin pistää kuntoon!), niin mutta ois tosi mahtia jos tekisit meidän hääkakun!

    VastaaPoista
  4. Mimmi: Moottorit hyrräämään niin leipominen sujuu rattoisasti! :D ja nopeasti!

    Yaelian: Paljon kiitoksia! :)

    Leena: oooh, ois kyllä mahtavaa päästä tekemään siulle kakkua :o melkoinen kunnia. Se on vaan ehkä vähän ongelma, että mie asun täysin eri paikkakunnalla(?).. Hmm. tai no, riippuu toki siitäkin miten asiat järjestelee :)

    VastaaPoista
  5. No luonnollisesti sut on kutsuttu myös juhliin! Oon suunnitellu, että vihkimistä voi tulla maistraattiin porin keskustaan katsomaan ja kyydillä pääsee juhlapaikalle (jonne onki muutama kymmen kilsaa matkaa) ja siellä on tarjolla viinakset, ruuat, sekä yösija monelle, monelle henkilölle! (Jani omistaa pienkartanon keskellä metsää, ihana paikka!) Ois kyllä suuri kunnia mulle jos sä tekisit sen kakun. Tietenkin sen pitäisi olla iso ja vähintäänki tarpeeksi gootti minun makuuni xD

    VastaaPoista
  6. Vautsi mikä kääris noin lyhyessä ajassa! Mut naisiltahan se onnistuu, nimittäin monen asian yhtä aikaa tekeminen :)

    VastaaPoista
  7. Tämä oli kyllä upea, ja nopeasti kasattu.
    Tästä sain idean tämänpäiväiseen pöytätarjoiluun. Tosin aikaa oli reilusti enemmän ja teinkin ihan rauhassa.
    Sokeriperhosen listasta sinun sivuillesi saavuin..

    Mukavaa kevään jatkoa!

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com