juustokakut jälkiruoka

Passionhedelmällä maustettu juustokakku

16.07Pahalapsi



Vaikka päivitystaukoa onkin tänne blogiin tullut aikalailla, leipomista en ole unohtanut hetkeksikään. Enkä ruoanlaittoa. Kyllä se kokkaus kuuluu arkeen yhä yhtenä tärkeimpänä aktiviteettina. =)

Pidin blogissani jokunen hetki takaperin arvonnan, johon toivoin ideoita toteutettaviksi. Käyttäjät nimimerkeillä 'Zeta' ja 'Pampula' toivoivat uudistettua versiota amerikkalaisesta juustokakusta, ja tässä sitä sitten olisi! Normaali sitruunalla maustettu new york cheese cake on jo itsessään hyvää, mutta passionhedelmä toi tähän perinteikkääseen herkkuun aivan uuden ulottuvuuden. Kakku on samanaikaisesti kirpsakan raikasta, ja täyteläisen juustoista. Kakun valmistuksen aikaan satuttiin juhlimaan myös mummoni syntymäpäiviä, joten tekemäni passionhedelmätorttunen toimi myös synttärikakkuna.

Juustokakut ovat kuuluneet suosikkeihini jo niin kauan aikaa kuin vain jaksan muistaa. Sekä uunissa paistetut, että liivatteella hyydytetyt kakut ovat erinomaisen hyviä. Tässä hedelmillä koristellussa juustokakku-annoksessa yhdistyvät samanaikaisesti juuston tuoma täyteläisyys, ja hedelmien raikkaus. Koristelin annoksen niin värikkääksi kuin suinkin pystyin, sillä varmasti jokainen kaipaa pientä piristystä syksyn ankean harmaisiin iltoihin. Pieni väriläiskä ja vitamiinipommi ilostuttaa vesisateenkin keskellä! Aina on hyvä sää herkutella.



Tuokaa ruokaa ilman suuta kansa huutaa!
Ja vaihtaa aterian aseisiin ja materiaan

Juustokakun valmistaminen voi olla aloittelijan silmissä haastavaa ja monimutkaista. Lähestulkoon kaikki kakun raaka-aineet vatkataan erillisissä kulhoissa vaahdoiksi, ja ainesten yhdistyskin pitäisi suorittaa varovasti hämmentäen. Huolellisella ohjeen lukemisella kakkuprojektista selviää kuitenkin varmasti kokemattomampikin. Juustokakkujen ohjeissa käsketään useimmiten valuttelemaan rahkaa usean tunnin ajan, ohjeesta riippuen 2-4 tuntia. Olen todella todella malttamaton aina aika-ajoittain, enkä millään jaksanut odotella rahkan valumista. Ja sitten mie sen keksin. Tiedättehän varmasti noita 'staattisia harsoliinoja' joita käytetään useimmiten pölyjen pyyhkimiseen? Harsoliinan avulla nesteet sai poistettua rahkasta aivan mainiosti ihan käsin puristelemalla, siivilän päällä tottakai. Tällä keinolla säästät hurjasti aikaa kakkua valmistaessa. Ja toinen muistamisen arvoinen asia on se, että juustokakkua saa leikattua parhaiten kuumennetulla veitsellä. Kylmällä ja liian tylpällä veitsellä tuloksena on vain kasa murusia. Trust me.


Passionhedelmällä maustettu juustokakku
(new york cheesecake )

Pohja
250g kaurakeksejä
80g voita
1tl vaniljasokeria
Täyte
400g maitorahkaa
300g (philadelphia) tuorejuustoa
2dl sokeria
2rkl aitoa vaniljasokeria
40ml perunajauhoja
5 kpl kananmunaa
Passionhedelmä-makuliemi

6 kpl passionhedelmää
0,5 dl vettä
1 sitruunan mehu
50ml sokeria
Ohjeet
Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Valuta rahkaa 2-3h tiheässä suodattimessa, tai puristele siitä ylimääräiset nesteet pois harsoliinan läpi.

Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi pehmeäksi ja sekoita keksien kanssa yhteen. Lisää vaniljasokeri ja sekoita. Aseta leivinpaperi irtopohjavuokaan ja voitele/ öljyä vuoka huolellisesti. Painele keksimassa vuoan pohjalle ja/tai myös kakkuvuoan reunoille. Jos keksimassaa taputtelee kakun reunoille, ei pohjaa tarvitse esikypsentää.
Paista pohjaa uunissa 10min ja anna sen jäähtyä vuoassa huoneenlämpöiseksi.
Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja purista joukkoon sitruunan mehu. Koverra passionhedelmistä siemenet kattilaan ja kuumenna passionhedelmäliemi kiehuvaksi. Alenna lämpöä ja keitä miedolla lämmöllä noin 5min. Siivilöi passionhedelmäliemi ja anna sen jäähtyä viileäksi.
Erottele munien valkuaiset ja keltuaiset eri astioihin huolellisesti.

Sekoita kulhossa keskenään valutettu rahka, tuorejuusto, puolet sokerista, vaniljasokeri, keltuaiset ja viimeisenä jäähtynyt passionhedelmäliemi.

Vatkaa valkuaiset ja puolet sokerista kovaksi vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita vaahto varovasti rahkatäytteeseen. Kaada täyte pohjan päälle irtopohjavuokaan ja tasoita pinta.
Paista kakkua uunin alatasolla 1h.

Anna valmiin kakun jäähtyä seuraavaan päivään vuoassaan, ja irroita vuoan reunus seuraavana päivänä kun kakku on täysin jäähtynyt.


Kiivikastike
raaka-aineet
2kpl kiiviä
tomusokeria
loraus gallianoa (n.2-4cl)

ohjeet
Soseuta kiivit blenderissä hyvin. Lisää joukkoon loraus gallianoa. Makeuta kastike siivilöimällä joukkoon tomusokeria maun mukaan. Ohenna kastiketta tarvittaessa pienellä vesitilkalla.



Glaseeratut aprikoosit

raaka-aineet
1 -2kpl minikokoista aprikoosia/annos
0,5rkl hunajaa
ripaus kanelia
voita paistamiseen

ohjeet
Halkaise aprikoosit ja poista siemenet.
Kuumenna nokare voita pannulla ja anna aprikoosien pehmentyä hieman miedolla lämmöllä. Lisää hunaja anna aprikoosien glaseerautua. Lisää lopuksi hyppysellinen kanelia ja tarjoile.


Annoksen koristeluun varataan:
tuoreita pensasmustikoita
tummaa suklaata
tuoreita mansikoita
Puolikas passionhedelmä
mintunlehtiä


Ja kakku oli hyvää, Insanity kulki mustissaan.
Eikä kukaan saanut kahvia juodakseen.

Saattaisit kiinnostua myös näistä

15 Suussasulavaa kommenttia

  1. Uuh, tää vaikuttaa tosi hyvältä! Oon aina hiukan epäillyt, että juustokakun koostumus, maku tai ylipäänsä se ilo, minkä siitä saa, katoaa, jos koko kakkutaikinaan sekoittaa jotain ylimääräistä, mutta tää kyllä herätti kiinnostuksen. Ja toisaalta, toimiihan se mustikoillakin. Passion ja juusto <3

    Kiva kun otit palautteen vastaan ja sovelsit uutta :D Tätä täytyy kokeilla, luotan sun taitoihin!

    VastaaPoista
  2. Uunijuustokakut on ehkä parhaita ikinä! Ja toi annoksen ulkonäkö nyt varmaan vielä parantaa sitä makua :p Syötkö sä muuten ite näitä missä on maitotuotteita käytetty? :)

    VastaaPoista
  3. Zeta: tottahan toki mie otan kaikki palautteet vastaan, ja haluankin vielä toteuttaa niitä sitten käytännössä ;) Passionhedelmä sopi kyllä tähän kakkuun kivasti, eikä miun mielestä juurikaan vaikuttanut koostumukseen. Useimmissa amerikkalaisissa ohjeissahan käsketään käyttämään sitruunamehua kakkuun about desin verran, niin ajattelin että kokeilen samalla määrällä passionhedelmää. Toinen mikä vois toimia hyvin ois se, että pistäs tosiaan mustikoita kokonaisena päälle, tai vaikkapa jotain muita ihania hedelmiä. noms.

    Noora: Joo, oikeassa olet! Ja kiva kun ei liivatetta tarvitse käyttää :3 Kyllä mie näitä kakkuja syön (valitettavasti) =D ja se alkaa näkymään tuossa vyötäröllä. Haha, aina välillä tulee tehtyä liiankin hyviä herkkuja.

    VastaaPoista
  4. Juustokakut ovat lemppareitani,ja jopa nyt hiilarikuurilla voin sellaista syödä,kunhan en tee tavallista pohjaa ja korvaan sokrut makeutusaineilla. Ihanan näköinen kakku ja kivan näköisessa keittiössä kokkailet!

    VastaaPoista
  5. Oi, mikä kakku! Koristeluineen viettelee aivan liikaa. Juustokakut on kyllä jotain niin parasta. Jospa itsekin sais taas innostuksen tehdä paistettavaa juustokakkua nyt, kun säiden viilennyttyä uunileivontakaan ei enää ahdista niin paljon :D

    VastaaPoista
  6. Yaelian: Kannattaa testata, sillä tämä kakku vei ainakin meillä kielen mennessään ;)

    Kitinen: Suurkiitokset! Se on totta, että nyt viielillä keleillä on hurjasti mukavampi leivoskella kuin kesällä. Kesällä olisi voinut pystyttää uunin eteen minikokoisen saunan, sillä ainakin meillä koko asunto kuumeni pienelläkin uunilämmityksellä useita asteita. Huhhuh, ja hiki virtasi! Jos innostut kakkua testaamaan, kannattaa harkita myös kermavaahdon tarjoamista tämän kakun kanssa. Kermavaahto sopi juustokakun kylkeen mainiosti!

    VastaaPoista
  7. Hei et oo vielä vastaillut että missä tuo kuva tuon vanhan bussin kanssa on otettu? :)

    VastaaPoista
  8. Hitsi! Anteeksi hirmuisesti Sindu, oon ihan täysin unohtanut vastata :( Ootko käynyt ennen Joensuussa? Nuo kuvat on kuvattu teollisuusalueella, tokmannista hieman vielä syrjemmälle.. En muista kadun nimeä, mutta parrutien kautta sinne pääsee jalkaisin menemään. Ja alueen huomaa heti. Siellä on muutakin hylättyä kamaa, autoja, romua yms. =)

    VastaaPoista
  9. Se vhh-pizzapohja oli kyllä tosi hyvää, teen ehdottomasti toistekin :P Tulehan kertomaan sitten mitäs tykkäsit, jos saat aikaiseksi testattua tuota :)

    VastaaPoista
  10. Heippa!
    Aivan mielettömän ihana taas ja kerran ! Marjapainotteinen herkkuluomus.
    Varmuudella en muista olenko maininnut jo blogissani olevan 'hedelmäinen kakku' tai 'hedelmäinenleivos' -kisailun - aikaa kuun loppuun.

    Sinulta syntyy ideoita, kuin sieniä sateella. Tarpeellisen infon löydät klikkaamalla sivultani 'elokuu 2010' !

    Terv.: www.nami-hiiri.com

    VastaaPoista
  11. Rakastan blogiasi, sun leipomukset on aina karkkia silmille ja aevoille <3 Keep fucking that chicken!

    VastaaPoista
  12. Hello,

    I have go through your post and found some information which play a very important role for me.
    So, please keep it up with your these kinds of posts.

    Thanks
    Cookbooks

    VastaaPoista
  13. Henriikka: pitää testata ^^

    Nami-hiiri: Kiitos hurjasti! :) pitääpä osallistua kisaan tällä ohjeella.

    Sara: Voi kiitoksia ihana naenen <3 ^^ Tosi kiva kuulla että blogista on iloa.

    Kanada: Thanks!

    VastaaPoista
  14. Kiitos mielenkiinnosta !
    Olen kopioinut kakkusi muiden kisailijoiden kakkujen joukkoon.

    Terv.: www.nami-hiiri.com

    VastaaPoista
  15. Moi!
    Tein laktoositon-gluteeniton versiota tästä ihanuudesta ja perunajauhon "oikeaa" osoitetta leivontakulhossa ei löytyny. Oletin, että tuo perunajauho vaan sekoitetaan tuonne rahka-tuorejuusto-sokerit mössöön. Osuiko oikeeseen?

    -J

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com