jälkiruoka leivokset

Voihan struudeli sentään.

15.41Pahalapsi


Itävaltalainen Struudeli on ihana, makea herkku. Rapeakuorinen rullattu leivos kätkee sisäänsä mehevän omenatäytteen, johon keksimurut antavat mukavaa rapeutta. Rullatun struudelin täytteestä löytää useimmiten omenaa, pähkinöitä ja rusinoita, mutta myös muita versioita tehdään nykypäivänä. Kesäisin voisi tarjota esimerkiksi kirsikkatäytteistä struudelia. Vaikka struudeli onkin hyvää ihan sellaisenaan, on se parhaimmillaan kermavaahdon ja kahvin kanssa tarjottuna. Vegaanisen struudelin kanssa tarjottavaksi sopii vatkattu soijakerma tai kaurakerma. Struudeli ei ole niin makeaa kuin kuvittelisi.

Jos struudeliprojektissaan haluaa oikaista (käyttää valmista taikinaa) kannattaa kuoreen ostaa perinteinen voitaikinapaketti. Vaihtoehtoisesti myös filoa voi kokeilla. Voitaikina kaulitaan jauhotetulla työtasolla paperin ohueksi levyksi ja on tällöin valmista käytettäväksi itsetehdyn taikinan tapaan.


Teletapit HUOMIO, teletapit HUOMIO!
Kun voin vaihtaa margariiniin, sopii struudeli myös vegaaneille. ^_^


Omenastruudeli
Taikina:

5dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
3rkl rypsiöljyä tai sulatettua voita
2dl lämmintä vettä

Täyte:

500g omenakuutioita
50g voita
1,5dl fariinisokeria
1-1,5dl rusinoita
100g pekaani-tai saksanpähkinöitä
3/4dl keksimurua
2-3rkl brandyä/ konjakkia
0,5tl neilikka
0,5tl kardemumma
1tl kaneli
50g sulatettua voita voiteluun

Ohjeet:
Käytä mieluiten yleiskonetta:
Mittaa vehnäjauhot ja suola kulhoon, sekoita.
Lisää öljy ja lämmin vesi. Vaivaa taikinaa koneella 3min tai käsin 5-7min,
jotta saat aikaan tasaisen taikinan ja hyvän sitkon. Anna taikinan levätä kaksi tuntia liinalla peitettynä. Taikina on helpommin muotoiltavaa lepäämisen jälkeen.

Valmista täyte:
Rouhi pähkinät ja keksit.
Kuutioi omenat 1x1cm kokoisiksi kuutioiksi. Sulata voi pannulla ja lisää omenat. Anna omenoiden pehmentyä hetki. Lisää sokeri, rusinat, karkeaksi rouhitut pähkinät ja alkoholi.
(käytä alkoholia maun mukaan, meillä sopivalta määrältä tuntui 3rkl ) Mausta seos kanelilla, neilikalla ja kardemummalla. Sekoita ja anna jäähtyä.

Kauli taikina jauhotetulla pöydällä halk. 30cm suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Siirrä taikinalevy kevyesti jauhotetun keittiöpyyhkeen päälle. Anna levätä 15min.
Venytä taikina jauhotetuin käsin pyyhkeen kokoiseksi levyksi. Pohjan pitää olla läpikuultava, lähes paperinohut!

Voitele taikina voilla. Sekoita jäähtyneeseen täytteeseen keksimuru ja lusikoi täyte levylle.
Jätä reunoista 3cm ilman täytettä. Rullaa levy keittiöpyyhkeen avulla kääretorttumaiseksi rullaksi. Nosta struudeli leivinpaperin päälle uunipellille. Voitele rulla lopulla voilla ja paista 200c uunissa 30-40min, kunnes pinta on kullanruskea.





Hyvin venyy venyy venyy venyy.




Struudeli on vähän niin kuin lahjapaketti. Sisältä löytyy mieluinen yllätys :3




Saattaisit kiinnostua myös näistä

19 Suussasulavaa kommenttia

  1. Hienon struudelin olet laittanut ja hyvät vaihekuvatkin:-)

    VastaaPoista
  2. Vitsi toi STRUUDELI alkaa kuulostamaan hassulta kun sen lukee moneen kertaan :D

    Tuli mieleen, että voisikohan tästä tehdä sellaisen ns. kierrepullaversion? Eli leikkaisi pötkylän vielä paloiksi ja laittaisi vaikka kapseleihin. Pysyyköhän täyte hyvin välissä?

    VastaaPoista
  3. Yaelian, kiitoksia! Kiva jos vaihekuvat miellyttää :P Pitäiskin kuvailla tuota itse tekovaihetta vähän useammin.

    Mimosa: Hahaa :D Joo niinhän se kieltämättä kuulostaa hassulta. Kivan erilainen idea ois ainakin kokeilla miten tää herkku onnistuu ns. annospaloiksi valmiiksi leikattuna. :P Tosin en tiiä miten sitten tuon rapean pinnan käy, kun näissä struudeleissa on nimenomaan ideana tuo rapsakka kuori. Ja sitten en myöskään tuosta täytteestä osaa sanoo, pysyyköhän yhtä mehevänä? Jos satun tässä kokeilemaan muita struudeliversioita, niin kokeilen varmasti tuota siun kapseli-ideaa. ;)

    VastaaPoista
  4. Tosi kaunis annos! Osaiskin tehdä itse tuollaisen. Struudelia on tullut syötyä ravintolassa ja on ollut tosi hyvää, itse en ole vielä kokeillut tehdä.

    VastaaPoista
  5. Kiitos älyttömästi tuosta venäjämenyystä! Äipälle ajattelin tekasta blinejä ja borssi keittoa 50v juhlamenyyksi. Vielä pitäs joku jälkkäri kakku keksiä.

    Kiitos myös ihkusta blögista <3333

    ;)

    VastaaPoista
  6. Kiitos Ranja! Ei tuo struudeli oo todellakaan vaikee tehdä, se vaan vaikuttaa vaikeetekoiselta ;)

    Tuuli: Tosi kiva kuulla, että löysit menuun jotain sopivaa! Nuo blinit ovat kyllä venäläisen keittiön aatelia. Ja nimenomaan smetanan, mädin ja kylmäsavulohen kanssa tarjottuna. Ja punasipulin! :)

    VastaaPoista
  7. Heippa, Insanity! Oikein hienon postauksen teit Struudeli-herkusta. Innostaa tekemään. - Mutta ihan oikeasti Struudeli on kotoisin Unkarista ja vanhasta Jugoslaviasta. Mutta ilmeisesti kyllästyi ja lähti kiertämään maailmaa. Pysähtyi syystä tai toisesta itävaltalaiseen keittiöön 1800-luvulla ja sinne jäi ! :D Terv. www.nami-hiiri.com

    VastaaPoista
  8. Olipas siinä taas silmänruokaa kerrakseen, kun en ole pitkään aikaan muistanut käyä kurkkimassa!! Erityisesti pizzat pistivät silmään, ne mokomat läpyskätki näyttivät NIIN herkullisilta. Nam! =)

    VastaaPoista
  9. Huh miten hyvin onnistunut struudeli, en olekaan ikinä nähnyt että ihminen tekee alusta asti! :)

    Pyysit aikoinaan multa tätä Ruustinnan kakun ohjetta, sori ku on vähä kestänyt! Kahvikuppi on 1,5 dl :)

    3 munaa
    2,5 kkp sokeria
    2 dl vispikermaa
    2 dl sulatettua voita
    3 kkp jauhoja
    3 tl leivinjauhetta
    1,5 rkl appelsiinimarmelaadia
    1 tl vaniljasokeria

    Munat ja sokeri vaahdotetaan. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään munasokerivaahtoon kerman ja marmelaadin kanssa. Viimeisenä lisätään sula voi. Kaada uunivuokaan ja paista 150 asteessa tunnin verran.

    VastaaPoista
  10. wow, look at that, I'm already drooling, great color, looks delicious

    VastaaPoista
  11. Jokohan nyt onnistuis kommentin lähetys... Jostain kumman syystä jotkut bloggerin blogeihin laittamani kommentit häviävät bittiavaruuteen? Sivu jää vaan lataamaan ja lataamaan...

    Mutta siis piti sanomani että perin herkullisen oloista ja kauniin näköistä tämä struudeli. :)

    VastaaPoista
  12. Kiitos kiitos ihanista kommenteista!

    Nami-Hiiri: Kiitos jälleen hyödyllisestä infosta! :) Ite oon kuullut, että struudeli on peräisin itävallasta, mutta korjaan tuon Unkarin postaukseen. Uskon että siulla on asiasta huomattavasti enemmän tietoa kuin miulla!

    Reeta: tuhannet kiitokset kommentista <3

    Enttu: struudeli on tosiaan yllättävän helppo väsätä kotonakin, ja lopputulos palkitsee ;o Kiitos kakun ohjeeta <3

    Maikki: samaa miekin aattelin kun struudeli ponkaisi uunista pihalle ^^

    Kate: Thanx! :)

    Tanja: Toivottavasti kommenttien lähetys onnistuu jatkossa. Kukaann ei ole aikaisemmin lähettämisen vaikeudesta maininnut miulls :S Mitä selainta mahdat käyttää?

    Lydia: Thanks for the information :D

    VastaaPoista
  13. Saksalainen kaverini teki struudelia jollain mummonsa ohjeella ja siinä taikina venyteltiin käsin keittiöpyyhkeen päällä, joka oli tyynyn päällä. Oli ihan näppärän näkönen taktiikka - tosin neidillä taisi olla aikamoinen määrä kokemusta struudelin vääntämiseen.

    Herkulta näyttää ja siul on kyl hiton hyvä blogi! :)

    VastaaPoista
  14. Emma: Joo, miulla on vähän sovellettu valmistustapa struudeliin, mutta tuossa venyttelyssä on aikalailla sama idea kuin siinä saksalaisen kaverisi mummon tyylissäkin. Näin uskoisin. :)

    VastaaPoista
  15. Tossa "venyy venyy venyy kuvassa" erityisen onnistunut tausta. ;)

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com