bataatti ja peruna kastikkeet

Fish & Chips = fisuu ja ranuja :3

19.19Pahalapsi



Fish & Chips on herkutteluruokien aatelia. Loppujen lopuksi friteerauksen tavallisesta alkuhankaluudesta huolimatta fisu ranskiksilla valmistuu vaikka pienessä krapulassakin. Tärisevin käsin on kätevä vispata taikinaa, ja taikinasta ylijäävän lager-oluen voi sitten tirpaista naamariin darraa lieventämään. Näin siis meillä.

Ranskiksien & Fisun kanssa tarjotaan tavallisimmin murskattuja herneitä, (viinietikkaa) ja sitruunaa. Kalan frityyritaikina on kevyt ja ilmava, sisältäen olutta tai kivennäisvettä. Meillä kalat käärittiin lehdestä tehtyyn rullaan. Takuvarmaa tietoa miulla ei kalojen sanomalehtipakkaamisesta ole, mutta lyhyen etsiskelyn perusteella ainakin jossakin päin maailmaa tätä harrastetaan. Ja onhan tuo tötterö vinkeän näköinen annoksessa.

Yleinen tietoisku, joka kannattaa jokaisen friteeraajan lukea :)
- Varaa työpisteeseen patalaput, kattilan kansi, reikäkauha, suolaa, kattila, öljyä, kuivausalusta kaloille + ranskalaisille perunoille ja talouspaperia.
- Sopivan kuumassa öljyssä rasva aloittaa välittömästi poreilun friteerattavan tuotteen ympärillä.
- Friteerattavat tuotteet kannattaa pudottaa öljyyn hitaasti, koska nopeasti pudotettaessa tuotteet putoavat pohjalle + palavat helposti kiinni
- Liian kylmässä öljyssä tuotteet imevät itseensä normaalia enemmän rasvaa
- Älä pudota liian suurta määrää pakastettuja perunoita öljyyn yhdellä kertaa.
Liian suuri perunamäärä viilentää öljyn ja tuotteet imevät itseensä enemmän rasvaa.
- Suolaa perunat + friteerattavat tuotteet aina erillisessä astiassa, EI RASVAN PÄÄLLÄ!
- Öljyyn ei saisi mennä missään friteerauksen vaiheessa yhtä ainutta vesipisaraa.
Vesi + öljy = helvetinmoinen räiskyminen. Se kannattaa muistaa.
- Jos rasva savuaa, se on liian kuumaa.
- Savuava rasva tukahdutetaan aina kattilan kannella, EI vedellä!
- Uppopaistoöljyä ei saa kaataa viemäriin paiston jälkeen
- Paistorasvaa voi käyttää uudelleen siivilöimällä esimerkiksi tyhjään öljypulloon harsokankaan läpi.  Huomattavaa on kuitenkin, että suolaisten tuotteiden friteeraukseen käytettyä öljyä ei kannata käyttää makeisiin tuotteisiin.



Fish and Chips
Alkuperäinen ohje kotikokkikaveriltani Minnalta

Raaka-aineet:

2 kpl turskafileetä tai 500g pakastettua turskaa
(hätätapauksessa myös seiti käy)

Vehnäjauhoja leivittämiseen

taikina:
200 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 1/2 dl lager olutta
1/2 sitruunan mehu
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
1/2 tl valkopippurijauhetta

~ pakastettuja ranskalaisia perunoita
(voi toki tehdä ranskiksetkin itse jos jaksaa)

suolaa

Ohjeet

Poista turskafileestä nahka ja puolita filee.

Valmista frityyritaikina:
Siivilöi kulhoon jauhot ja leivinjauhe, sekoita.
Vatkaa joukkoon vähitellen olut, sitruunamehu, etikka ja suola.
Vatkaa, kunnes taikina on tasaista.

Lue friteerausohjeet huolella (ohjeet vähän ylempänä)
Kuumenna öljy 170 asteiseksi. Kokeile ensin rasvan lämpöä lusikallisella taikinaa.
Sopivan kuumassa öljyssä rasva aloittaa välittömästi poreilun taikinan ympärillä.
Jos joukossa on kasvissyöjiä, friteeraa ranskanperunat ensimmäisenä. Pudota jääkylmiä perunoita noin 150-250g öljyyn reikäkauhan avulla. Anna perunoiden friteeraantua öljyssä kauniin kullanruskeiksi. Aseta talouspaperia esimerkiksi laakean vadin pohjalle reilu kerros ja pudota valmiit perunat paperoidulle astialle kuivumaan. Paperi imee ylimääräisen rasvan.
Ripottele perunoille suolaa.
Autenttisesti perunoiden päälle ripotetaan hieman viinietikkaa juuri ennen tarjoilua.

Kalojen friteeraus:
Kuumenna öljy 170 asteiseksi. Pyöräytä jäiset kalapalat/ fileet ensin vehnäjauhoissa ja sen jälkeen tekemässäsi taikinassa. Tiputa kalapalat kattilaan reikäkauhan avulla.
Huom! Pakastekalat putoavat helposti kattilan pohjaan + tarttuvat siihen kiinni, joten heti pudottamisen jälkeen kannattaa olla valppaana.
Pakastetun turskan friteeraamiseen menee aikaa noin 8minuuttia, jopa enemmänkin. Turskafileet kypsyvät nopeammin. Fisu on valmista, kun taikina on kauniin kullanruskeaa.
Valmiita kaloja voi säilyttää 70 asteisessa uunissa.

Tarjoa murskattujen herneiden ja sitruunalohkon kanssa.





Se tirisöö.


Friteeraaja on muuten BTW hauska sana.
FriteeRaaja. pitäis varmaan testata sormella..


Ja sitten dippisoossi. Tällä kertaa tällänen tartar-kastikkeen variaatio,
johon laitettiin:

- 1 keskikokoinen sipuli
- 2 kynttä valkosipulia
- puoli punttia tilliä
- 1prk kermaviiliä
- 100ml majoneesia
-suolaa
-rouhittua mustapippuria myllystä
-loraus tuoretta sitruunamehua

Ohjeet:
Hienonna sipulit, silppua tilli.
Sekoita kaikki ainekset keskenään + mausta.
Anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 2h.
Tää sopii hyvin myös kasvisruokien kastikkeeksi!


Oliko friteerausohjeista / uppopaisto - ohjeista hyötyä?


Saattaisit kiinnostua myös näistä

15 Suussasulavaa kommenttia

  1. Hieno annos ja kuvat! Kysymys.Eikö nuo Hälsans Kök tuotteet ole ihan kasvispohjaisia?

    VastaaPoista
  2. Vähänkö alkoi tekemään mieli.:P Näyttää mahdottoman herkulliselta! Vaikka friteerattu ruoka onkin rasvaista, niin kyllä silloin tällöin pitää unohtaa kalorit sun muut. Ranskalaiset on todellakin friteerattuna aivan eri maata kuin uunissa laitettuna. Ihanan oloisia nuo dipitkin. Täytyykin muistaa tuo hernedippi. Luulen, että tykkäisin, ja ohjekin on niin helppo ja nopea.:) Viimeistään vappuna pitää friteerauspata ottaa taas esille. Siinä on kätevä paistaa munkitkin. Ja munkkien jälkeen tietenkin aina hyödynnetään loppu öljy paistamalla ranskalaiset ja muut suolaiset herkut.;)

    VastaaPoista
  3. Yaelian: kiitos! :) Nuo hälsans kökin tuotteet ovat kyllä kasvisperäisiä, mutta eivät vegaanisia. Ainakin nuo schnizelit sisältävätä kananmunan valkuaisjauhetta.

    Kmsu: Friteerattu ruoka on kyllä ihan törkeen rasvaista, mutta kivahan sillä on aina välillä hemmotella itteään ;)

    VastaaPoista
  4. Hieno annos! Noissa fish and chips - liikkeissa muuten ne ranskikset on sellaisia lihavia ja ne tarjoillaan sanomalehtituutista kuten tuo kalakin.

    VastaaPoista
  5. Voisin kyllä tällaisen syödä nyt ja heti. Joensuussa asustelen.

    VastaaPoista
  6. Fish & Chips on ihan ehdoton pubiruoka! Sitä pitää saada aina Lontoossa käydessä! :) Perinteisestihän annos käärittiin sanomalehteen Briteissä, kunnes se bannattiin "myrkyllisyyden" takia. Mustetta tai jot...

    VastaaPoista
  7. Kuivahkon lehden ootte valinneet kalatötteröksi. ;) Mutta hyvältä näyttää, ja tuo hernetöhnä ON hyvää. Tein viimeviikolla blinien seuraksi.

    VastaaPoista
  8. Ihanan herkkukerkun näköinen annos!!!
    Minun massu vaan ei siedä kovin friteerattuja juttuja. Mieleni on kyllä toista mieltä...=)

    VastaaPoista
  9. Anna: Kiitos! :) Tuon tiesinkin jo, että ranskikset on usein sellasia pökkelöitä. Meillä ei vaan oikeen hirmu paksuista ranskiksista tykätä, niin siksi käytin noita tikkuranskiksia :P

    Sirpa: Tervetuloa joskus kahville ;)

    Paula: Miekin mietin tuota lehden myrkyllisyyttä jonkun aikaa ennen annoksen kasaamista, ja päädyin sit "vuoraamaan" lehden sisäpuolelta vielä leivinpaperipalalla.

    Tuuli: Hehe, joo onhan tuo bisneslehti vähän kuivahko :D Mut kiitoksia kiitoksia!

    Mama: Thänk juu! ;) Onhan nuo friteeratut jutut kyllä melkosia pommeja. Harmi että sie et niitä hirmuisesti pysty nautiskelemaan. :/

    VastaaPoista
  10. Kasvissyöjille(ja vegaaneille) vinkiksi, että löysin Kasviskeittiössä-blogista ohjeen vege-kalapuikoille, niitähän voisi käyttää myös tähän ateriaan.

    VastaaPoista
  11. Niin kaunis asetelma ja herkullisen näköistä, että tekisi heti mieli jotain makeata:-D

    VastaaPoista
  12. Tehtiin näitä, oli jotakuinkin überherkkua! :) Kiitos tästä ohjeistuksesta :P

    VastaaPoista
  13. Hei wau mikä blogi. Ja aivan sairaan hienot kuvat ja selvästi myös taidot. Mistä kaikki tuo kekseliäisyys? Olen heti koukussa.

    VastaaPoista
  14. Taru: Oon kokeillut juuri noita samoja kalapuikkoja tofusta. En tykännyt yhtään, jotenkin todella keinotekoisen makuisia. Tietysti makuasioista ei voi kiistellä, mutta eivät kyllä miun mielestä muistuta kalaa millään tavalla :D Aattelin seuraavalla kerralla testata soijanuggeteista noita "vegefisuja". Millasiahan ois?

    Anette: Kiitos!

    Lari: Tosi mukava kuulla, että fisut ovat maistuneet ;D on tää kyllä melkosta huippuruokaa.

    Pitkä: Isot isot kiitokset! Mie oon vasta "harjottelemassa" ruoanlaittoa, joten se kekseliäisyys tulee varmaan vaan kokeilunhalusta ja halusta oppia uutta.

    VastaaPoista
  15. Mielenkiintonen hernemössö menee testiin!!

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com