jälkiruoka leivokset

Friteeratut luumut | Suklaa fudge - kolmiot | Sticky toffee pudding

18.24Pahalapsi



Laitoin hakemukset www.kotikokki.net sivustolla iltapäivän ratoksi noin kuukausi sitten dan sukkerin ”Sokeritiimiin”, ja tulin valituksi. :) Pari viikkoa sitten postin hoivista saapui 3,5 kilon paketti täynnä erilaisia tummia sokereita. Ruokosiirappia, fariinisokeria, muscovado-sokeria, ruokokidesokeria, tummaa tomusokeria.. Monta aikaisemmin täysin tuntematonta sokerilajiketta. Suomen sokerin tiimiin hakeutumisen ideana oli kirjoittaa kotikokki.net sivustolle kaksi tai useampi jälkiruoan/leipomuksen resepti dan sukkerin lähettämistä sokereista. Sokeritiimin valintatiedoissa pyydettiin myös ottamaan useampi kuva tekovaiheesta, joten niitä piisaa!



Sugar sugar, oh honey honey

Tässä nippelitietoa saamistani sokereista:

Muscovado – sokeri
Tumma Muscovado on raakaruokosokerista valmistettua kosteaa, hienokiteistä sokeria. Ruokosokerin melassi antaa muscovadolle sen tumman värin ja upean, lakritsimaisen aromin. Tumma muscovado sisältää ruokosokerin luonnollisia kivennäis- ja hivenaineita.
Muscovado vaahtoutuu lähes samaan tapaan kuin fariinisokeri, mutta vaahdosta ei tule ihan yhtä vaaleaa ja kuohkeaa.

Muscovado sokeria voidaan käyttää ruokien valmistukseen, leivontaan, kastikkeisiin ja marinadien maustamiseen. Esimerkiksi kaakaossa muscovado maistuu ihanalle, ja se antaa mehevyyttä monille kuivakakuille. Muscovadosta voidaan valmistaa myös esim. kinuskia tai laittaa joululimppuun siirapin tilalle mausteeksi. Myös hirvenlihan kanssa luulisi sopivan erinomaisesti, esim. osaksi täytettä tai kastikkeeseen.

Cane syrup, eli ruokosiirappi
Cane Syrup -ruokosokerisiirapissa on aromikas, lakritsiin vivahtava ruokosokerin maku. (myös karamelli maistuu siirapissa miedosti) Täyteläinen ruokosokerisiirappi sopii leivontaan ja ruoanlaittoon.

Ruokosiirappia voi käyttää esimerkiksi marinadeissa (balsamicopohjaisissa) , makeissa piirastaikinoissa, pikkuleivissä, vohvelien lisukkeena, lanttulaatikossa, wokeissa, marjojen ja hedelmien kastikkeena...

Fariinisokeri
Kosteaa, tumman väristä, voimakkaan makuista sokeria. Fariinisokeria voidaan käyttää esimerkiksi kasvisten ja lihan glaseerauksessa, piiraissa, simassa, pipareissa/kekseissä, wokeissa, kastikkeissa, marinadeissa.. Lista on loputon. Fariinisokeri vaahtoutuu hyvin voin ja margariinin kanssa.

Ruokokidesokeri
Valikoitua ruokoraakasokeria. Isokiteistä, irtonaista sokeria. Vatkautuu melko huonosti ja on maultaan normaalia sokeria reilusti miedompaa. Joudutaan käyttämään joko isompina määrinä kuin normaalia sokeria, tai käyttää ruokokidesokerin lisänä myös vaaleaa sokeria.
Voidaan käyttää esim. puuroja maustamassa, leivoksissa (vaalean sokerin kanssa), rahkan seassa, marjojen/ hedelmien lisukkeena..

Tumma tomusokeri / ruokotomusokeri
Ruokotomusokeri on sokeriruo’osta valmistettua, hienoksi jauhettua, ensiluokkaista ruokosokeria. Sitä käytetään kuorrutteisiin, leivonnaisiin ja jälkiruokiin tavallisen tomusokerin tapaan. Ruokotomusokeri on väriltään vaalean ruskeaa, joten kuorrutteista tulee ilman värjäämistä kahvin värisiä. Ruokotomusokeriakin saa värjättyä valkean tomusokerin tapaan, mutta väristä tulee todennäköisesti hieman syvempi/tummemman värinen.


PHUH! Siinäpä se päivän tietoisku sokereista-osa. Nyt asiaan:
Valmistin haastejälkiruoaksi namijälkkärien trion. Friteerattuja luumuja, ”tahmeaa” toffeevanukasta muscovadokinuskilla (sticky toffee pudding) ja suklaafudge kolmioita.



Friteeratut luumut toivat mieleen joulun, ehkäpä juuri käyttämäni kanelin takia. Ei ollenkaan hassumpaa, oikeastaan tosi hyviä! Jätin osan luumuista friteeraamatta, ja nämä anti-frit luumut maistuvat erinomaisilta vaniljajäätelön kanssa tarjottuna. Jos haluat siis valmistaa luumusi kevyemmin, niin friteerattomatkin luumut ovat herkullisia.
Luumujen paistoon on käytettävä reilusti mausteita ja sokeria. Mitä raa’emmat luumut, sitä pidempään saa kypsentää ja sitä enemmän sokeria joutuu käyttämään. Tahmea toffeevanukas on erittäin helppo valmistaa, ja parhaimmillaan se on yhden päivän vetäytymisen jälkeen. Suklaafudgekolmiot maistuvat hieman mokkapalojen ja suklaakarkkien sekoitukselta, eli hyvältä tottakai. Valkosuklaata kannattaa käyttää kuorrutukseen kenties paksumpana kerroksena kuin miulla, sillä ohut valkosuklaakerros ei erotu tumman suklaapohjan joukosta juuri lainkaan. Koristelin annoksen erittäin yksinkertaisesti: tiplottelin lautasen reunalle luumujen siirappimaista paistolientä, ja tein koristeeksi suorakaiteen muotoisia tuile – keksejä. (myös touile – muotoa käytetään näistä kekseistä puhuttaessa)

------------------------------------------------------------------------------------------------------


Friteeratut luumut
Raaka-aineet

öljyä friteeraukseen

40 g voita
50 g fariinisokeria
20 g kidesokeria (tavallinen sokeri)
20 ml sitruunamehua
500 g luumuja
30 ml brandya

friteeraustaikina:

160 ml maitoa
2 kpl kananmunia
15 ml sulatettua voita
noin 3dl dl vehnäjauhoja
7 ml leivinjauhetta
2 ml suolaa
1 dl sokeria
ruokosokerisiirappia
ruokotomusokeria

Ohjeet
Pese ja halkaise luumut, poista kivi. Luumujen kivet saa kätevästi poistettua pienen leikkelehaarukan avulla. Paista luumut pannulla kahdessa erässä.

Sulata voita keskilämmöllä. Lisää sokerit ja anna sokerin sulaa. Lisää luumut ja hauduta noin 3min molemmin puolin. Lisää sitruunamehu ja brandy, hauduta vielä 3min. Poista levyltä ja anna jäähtyä täysin.

Sekoita keskenään jauhot, suola ja sokeri. Vatkaa erillisessä kulhossa kananmunat, maito ja 1tl sulatettua voita keskenään. Anna turvota huoneenlämmössä 15min. Taikinan pitää olla melko paksua, mutta kuitenkin hieman juoksevaa.

Kasta luumut taikinaan ja friteeraa öljyssä kullankeltaisiksi. Valuta friteeratut luumut talouspaperin päällä. Tarjoa frittiluumut ruokosiirapin kanssa tomusokeroituina.

Huom! Jos haluat tehdä luumut kevyemmin, voit jättää friteerauksen välistä ja tarjoilla sokerissa + rasvassa paistetut luumut sellaisenaan =) Ovat herkullisia esim. vaniljajäätelön kanssa tarjottuna.

------------------------------------------------------------------------------------------------------



Suklaa fudge kolmiot
Raaka-aineet

150 g voita
100 g murskattuja digestivekeksejä
100 g ruokokidesokeria
75 g normaalia vaaleaa sokeria
150 g vehnäjauhoja
5 ml leivinjauhetta
25 g kaakaojauhetta
150 ml maitoa
150 g valkosuklaata koristeluun
70 ml kuohukermaa

Ohjeet

Esilämmitä uuni 190 asteeseen.
Sulata 50g voita kattilassa. Kun voi sulaa, poista liedeltä ja lisää murskatut digestivekeksit.
Painele seos 20cm kakkuvuoan pohjalle ohueksi kerrokseksi. Jäähdytä noin 10-15 min.
Meanwhile: vatkaa loppu 100g voita sokerin kanssa vaaleaksi vaahdoksi.
Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi seokseen. Kaada joukkoon maito ja sekoita tasaiseksi. Levitä seos keksipohjan päälle. Paista noin 35min, kunnes seos kiinteytyy.
Anna jäähtyä.

Kiehauta kerma kattilassa ja sulata suklaa siihen.
Levitä suklaa tasaisesti fudgen pinnalle.
Anna pinnan jähmettyä hieman, ja leikkaa sitten paloiksi. Tomusokeroi herkkupalojen pinta ennen tarjoilua.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tahmatassu- pudding

Tahmatassu- pudding

" Sticky toffee puddings"
- tahmeat toffeevanukkaat/ toffeeherkut

Raaka-aineet

200 g jauhoja
200 g muscovado-sokeria
100 g sokeria (tavallista)
200 g voita
2kpl kananmunia
100 g omar-karkkeja tai muuta toffeekarkkia paloiteltuna
1 dl maitoa

toffeekastike:
150-170 g muscovado-sokeria
75 g voita
70 ml kermaa

Ohjeet

Ohjeet:
Hienonna toffeemakeiset kuutioiksi.
Sekoita kaikki taikinan ainekset keskenään.
Jaa massa vanukasvuokiin (runebergin torttuvuokiin) tai vastaaviin, ja paista uunissa 180 asteessa noin 23-30minuuttia kunnes seos kiinteytyy. Miulla tällä ohjeella tuli noin 6kpl isohkoja "leivos-vanukkaita". Anna jäähtyä ja irroita vanukkaat vuoista.
Lämmitä vanukkaat ennen tarjoilua mikroaaltouunissa lämpimiksi.

Toffeekastike:
Mittaa kaikki ainekset kattilaan. Lämmitä seosta miedolla lämmöllä kunnes voi on sulanut ja sokeri liuennut seokseen. Anna kiehua hiljalleen 5 minuuttia.

Muscovadosokerin määrää on leivoksissa hieman vaikeampi arvioida, koska se on normaalia sokeria reilusti miedomman makuista, eikä täten ihan yhtä imelää. Laitoin toffeekastikkeeseen ensin 120g muscovadoa, ja lisäsin sitä sitten enemmän koska kastike maistui jo heti kättelyssä miun makuun liian vähäsokeriselta.




Saattaisit kiinnostua myös näistä

12 Suussasulavaa kommenttia

  1. Aivan mahtavaa työtä ja toteutusta ! Olet mainion makea kokki ! Terv. nami-hiiri

    VastaaPoista
  2. Ensinnäkin, onnittelut valituksi tulemisen johdosta :) Olen jo jonkin aikaa kuolannut blogiasi yltä ja päältä, nyt vasta uskaltaudun kommentoimaan. Olet kyl, paitsi nuorin, myös mainioin, luovin ja kekseliäin kokkailija mitä olen hetkeen (jos koskaan) nähnyt :) Hyvä hyvä hyvä!

    VastaaPoista
  3. Vautsi, oletpa taas taiteillut ihania herkkuja!

    VastaaPoista
  4. Olet sä kyllä uskomaton leipuri, toista samanmoista ei ihan helpolla tule vastaan!

    Mielikuvitusta, asennetta, huikeita kuvia, asiallista ja asiatonta tekstiä, ideoita vaikka pienelle afrikalle jaettavaksi, sulla on kaikkea! Lisäpropsit kirjoitustyylistä :D

    Terv. Zeta

    VastaaPoista
  5. Todella upeita herkkuja olet keksinyt. Ja just niin sun tyylisiä kaikki. Ihanaa!! Tuota suklaa fudgea on pakko testata!

    VastaaPoista
  6. Loistavaa! Kerrassaan tyylikkäitä annoksia!

    VastaaPoista
  7. Kerrassaan mieletön sokeri- ja leivontapostaus! :D

    VastaaPoista
  8. Noi friteeratut luumut eritoten houkuttaa kyl!

    VastaaPoista
  9. Voi kiitoksia aivan ihanista kommenteista kaikille! :)

    Nami-hiiri: lähettämäsi paketti saapui muuttohulinasta huolimatta perjantaina perille! Tuhannet ja miljoonat kiitokset aivan mahtavasta paketista :) Pinkki tarjotin oli aivan täydellinen, juuri sellainen joka miun astiastosta puuttuikin. Pistän saamastani paketista vielä kuvat tänne blogiin kunhan saan kamerat yms taas käyttöön. Pursotuskynää aion myös testata tässä lähipäivinä, uskoisin sen toimivan hyvin =) Ja ne suklaat!! Parhaita suklaita joita oon aikoihin maistellut. Tosi herrrrkkua. Kiitoskiitoskiitos!

    Titta: Voi kiitokset kehuista =) En mie mikään paras kokki ole, mutta harjotellaan, harjotellaan.

    Kiitos myös teille Marilele ja Zeta! =) Zeta, mie tykkään kirjottaa mieluummin vähän vapaammin, tylsä lukea täysin kirjakielellä kirjoitettua ja tiukkaa tekstiä. Kerron mieluusti oikeat mielipiteet asioista enkä koeta kaunistella niitä millään tavalla.

    Kiitos teija, mie kerkisinkin jo kuolailla siun tekemiä sokruherkkuja. Aivan mahtavia nekin, tosi erilaisia! ;)

    Pioni, la belle, Tanja ja Enttu! Kiitos kiitos kiitos! =)

    VastaaPoista
  10. Voihan elämä mitä herkkuja taas... Kuola suupielistä valuen täälä katselen. Sinä oot sitten taitava!! Ja kuten aiemminkin tuossa joku mainitsi niin sun juttuja on kyllä tosi kiva lukea. Niistä tulee poikkeuksetta hyvälle mielelle.

    VastaaPoista
  11. apuva! jos neiti ehtii, viitsii, jaksaa, niin toivoisin jouluisia jälkkärireseptejä! Ei tarvitse olla mitään perinteisiä sekametelisoppasettejä. Jotain uutta ja päräyttävää, perinteitä rikkomatta ;) Tummista sokereista ja mieluiten lisäaineettomina. Kiitos!

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com