Eurooppalaiset täytekakut Joulu

Islantilainen Vinarterta (luumutäytekakku)

15.30Pahalapsi



Islantilainen Vinárterta on mielenkiintoinen kakku, jonka teko eroaa normaalista täytekakusta radikaalisti. Pohjat ja kakku täytetään kahta päivää ennen syöntipäivää, eli kakun voi tehdä hyvissäajoin ennen pikkujoulu / joulujuhlia valmiiksi. Kakun kohdalla voidaan todeta myös, että säilyvyys on huippuluokkaa sekä jääkaappisäilytyksessä-että pakastettuna. Kannattaa varata tekoon reilusti aikaa, koska pohjien kaulitseminen kiireessä on yhtä helvettiä.

Täytekakun pohjat valmistetaan aiemmin postaamani Meekookin tapaan kaulitsemalla, jokainen yksitellen. Perinteisimmillin kakkuun tulee vain viisi pohjaa, mutta koska jääkaappiimme mahtuu vain pieni kakku (hyllyt ovat 40cm leveät) niin valmistin kakun leveyden sijaan korkeammaksi usealla pohjalla. Kakusta löytyy useita variaatioita internetistä, mutta mitä yksinkertaisempaa ohjetta käyttää, sen parempaa kakku on. Jotkut laittavat kakkuun kanelia, kardemummaa ja muita jouluisia mausteita, mutta valmistin täytteenkin luumuista au naturel. Lopputulos on kahvin tai glögin kanssa nautittuna juuri sopivan makea, ei liian. Myös rommitoti maistuisi tämän kakun seuralaisena oikein hyvältä. ;)

Ja tällä kertaa totean myös koristelusta: yksinkertainen on kaunista.
Koska Islantilainen Vinarterta jätetään normaalisti lähes koristeetta, ei tähän missään nimessä kannata kermapursotuksia survoa. Pitsiliinan läpi sihdattu tomusokeri on nopea ja näyttävä koristus, ja ulkonäköä voi lisäksi tehostaa syötävillä lehdillä + marjoilla. Puolukan varvut toimivisivat koristeina loistavasti.


Välihuomautuksena on pakko sanoa, että käyttämäni lehdet eivät ole syötäviä, enkä missään nimessä suosittele siun käyttävän samoja lehtiä tortun koristeluun. Marjat ovat pihlajanmarjoja, lehdet jotain myrkkypuskaa.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Islantilainen Vinarterta
Raaka-aineet:
Täyte:
1kg kivettömiä luumuja
1,8dl tummaa sokeria

Taikina:
3,6dl sokeria
1,2dl voita
1,2dl pehmeää kasvismargariinia
3 munaa
1,2dl maitoa
4tl vaniljaa
3tl leivinjauhetta
10dl jauhoja + extraa kaulitsemiseen
Ohjeet:
Täyte
Laita luumut kattilaan, ja peitä ne vedellä niin että luumut peittyvät. Kiehauta luumut ja hauduta välillä sekoittaen kunnes vesi on imeytynyt luumuihin. (n.15min) Tässä vaiheessa luumuseos ei tartu pohjaan, ja luumut ovat osittain hajonneet.

Jäähdytä luumut vesihauteessa tai jäähdytyskaapissa. Purista kokonaisia luumuja sormien välissä (tarkistaaksesi ettei kivettömissä luumuissa yhä ole kiviä sisällä). Jauha luumut tehosekoittimessa tasaiseksi soseeksi. Tahnan pitää olla tasaista ja tasaisesti levittyvää tahnaa. Ei sattumia!
Lämmitä luumusose lämpimäksi ja sulata tumma sokeri seokseen. Lisää sokeria enemmän jos seos maistuu karvaalta. :)

Pohjat
Riko munien rakenne kulhossa ja vatkaa kevyesti. Lisää munat maidon joukkoon.
Lisää vanilja.Vatkaa huoneenlämpöiset rasvat sokerin kanssa vaahdoksi. Älä lisää koko sokerimäärää kerralla, vaan lisää sokeri vähitellen.
Sekoita kuivat ainekset keskenään.Lisää maito-munaseos vuorotellen kuivien aineiden kanssa voiseokseen. Taikinan tulee jäädä hieman tahmeaksi.
Vaivaa taikinaa runsaasti jauhotetulla työpöydällä lisäten taikinaan hieman jauhoja.
Vaivaa taikina kiinteäksi. Muotoile taikinasta tanko, ja jaa se lastalla viiteen osaan. Taputtele jokainen osa sentin paksuiseksi kiekoksi.

Aseta kiekot pellille leivinpaperin päälle ja peitä ne kelmulla. Anna taikinan levätä jäähdytyskaapissa noin 30min.

Lämmitä uuni 170 asteeseen.

Kaulitse jokainen läkkärä jauhotetulla työtasolla 25x25cm kokoisiksi neliöiksi. Käytä viivotinta mittaamiseen. Paista pohjia pellillä leivinpaperin päällä 8 minuuttia, vain sen aikaa että pohja kypsyy. Pohjan ei tarvitse tummua juuri lainkaan/ ottaa väriä!

Kokoa kakku viiteen kerrokseen. Levitä jokaiseen väliin luumutäytettä tasaisesti ja jätä kaunein pohjapala päälimmäiseksi. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa 2 päivää leivinpaperilla ja muutamalla kevyesti kostutetulla pyyhkeellä peitettynä.
Leikkaa veitsellä valmiin kakun reunat siisteiksi.
Aseta pitsikangasta kakun pintaan ja tomusokeroi pitsin läpi kaunis kuvio.
Kakku leikataan pieniksi kolmioiksi.



Saattaisit kiinnostua myös näistä

19 Suussasulavaa kommenttia

  1. Onpas mielenkiintoisen näköinen uusi tuttavuus!!

    VastaaPoista
  2. Onpa jännä! Varmasti saat kehuja! =)

    VastaaPoista
  3. Enpä ole ennen tällaisesta kuullutkaan, hyvältä vaikuttaa! :)

    VastaaPoista
  4. Oi, onpas mielenkiintoinen resepti. Luumun ystävänä tätä kyllä tekisi mieli kokeilla joulun tienoilla!

    Ja jälleen, mistä sie löydät näitä?

    Kauniin yksinkertainen koristelu. :)

    p.s. kiitos ylenpalttisista kehuista, johan tässä menee ihan hämilleen. Eikä se Paavo miusta nyt ihan niiin hieno ollu ees! :D

    VastaaPoista
  5. Heips! Kiva kun vierailit blogissani kommentin kera! Puolukat eivät ole minullekaan mikään suurin herkku, mutta puolukka-kookospiirakassa ne uppoavat kyllä mukavasti ;).

    Mielenkiintoinen tämä luumutäytekakku! Luumua ei tule käyttäneeksi kuin joulutortuissa, joten jännää olisi tällaista maistaa :)

    VastaaPoista
  6. Sinulla näitä uusia aivan tuiki tuntemattomia reseptejä riittää. On todella kiva löytää täältä useinkin, jotain aivan uutta ja tuntematonta. Saattaapa sitä näin löytyä aivan uusia herkkuja omaankin keittiöön. Tätäkin tekee heti mieli koittaa. Se näyttää jak uulostaa herkulliselta. Sinulla on loistava blogi ja juttujasi luen aina hymyhuulin :)

    VastaaPoista
  7. hyvän vaihteleviä nää sun jutut taas.. ei pelkkää sitä täytekakkua marsipaanilla..

    ..islannista tulee myös tontut, maailman pahin viina Brennivín ja mädätetyt hai herkut

    VastaaPoista
  8. Todella kaunis tomusokeri koristus! Mielenkiintoinen ohje, varmaan tulee joskus testattua!

    VastaaPoista
  9. Kiitos Tuittu , Paula , Le belle , Suklaati ja Vauvapaakari !

    Tanja, tämä luumukakku on kyllä erittäin hyvää vaihtelua jouluksi, varsinkin kun niitä tavallisia joulutorttuja tursuaa ihan jokaisesta tuutista. Opinnäytetyötä varten on joutunut kiven takaa kaivelemaan näitä perinteisiä reseptejä, joten ajattelin tänne suomentaa ohjeet myös muiden iloksi. =)

    Maistuvat Paistuvat, Kiitos sinulle oikein piristävästä kommentista! :) Koetan pitää jutut kohtuullisen monipuolisina, onhan se mukavampi lukeakin jotain itselle uutta ja tuikituntematonta.

    Aleksi, Jälleen kiitokset tietoiskusta :D Mädätetyt haiherkut jättäisin väliin ihan suosiolla, mutta tuota Brennivíniä voisinkin maistaa. Google-setä kertoi, että Brennivíniä kutsutaan ilmeisesti myös Mustaksi Surmaksi? Mielenkiintoista. Oletko ite päässyt tuota viinaa kenties maistamaan?

    VastaaPoista
  10. Mielenkiintoinen ohje ja näyttää tosi herkulta! Itse olen ainakin kyllästynyt niihin perusjoulutorttuihin! Tosi kiva, kun kokeilet tällaisia vähän erilaisia reseptejä! :)

    VastaaPoista
  11. Vau! Tämäpä mielekiintoinen uusi tuttavuus...Fanaattisena joulutonttuilijana laitan tämän korvan taakse...

    VastaaPoista
  12. Kivan oloinen resepti ja mukava toteutus. Ihana nähdä jonkin noinkin eksoottisen maan reseptiä... hieno kokonaisuus!

    VastaaPoista
  13. Upea ja kaunis! =) Plus kivan erilainen ohje!

    VastaaPoista
  14. Moikka! Mitäs luulet jos väliin laittaisi kaupan luumumarmeladia? Kun sitä on mooonta purkkia kaapissa vielä :/

    Montakohan näilkäistä vierasta söisi tästä kakusta?

    Kivoja pakkaspäiviä!

    VastaaPoista
  15. Heippahei vaahtera! :) Kyllä voit aivan mainiosti käyttää kakun väliin kaupan marmeladia. Maku on oikeastaan hyvin lähellä tuota itsetehtyä luumutäytettä, mutta kaupan marmeladi on vaan vähän jämäkempää/paksumpaa. Entäs jos sen kaupan marmeladin maustaisi vaikka kevyesti kanelilla? Saisi jotain muutakin makua kakkuun, kun vain perinteisen joulutortun maun. ;) Veikkaan, että ainakin kymmenen nälkäistä vierasta syö tälläisestä kakusta. Kannattaa tehdä kakku miun kakkua matalampana versiona, näin sitä on helpompi leikata ja tulee isommat palat. :)

    Kirpakoita pakkaspäiviä siullekin!

    VastaaPoista
  16. Moikka! Kiitos vastauksesta. Ajattelin tehdä noin 30-35 hengelle tätä kahvin kanssa, niin uskotko että 2 kakkua riittäisi? Kovin suurta palaa ei kukin tarvitsisi. Muuta ei kahvin kanssa ole...

    Osaisitko vielä sanoa, että montako purkkia kaupan torttuhilloa vastaisi tuota itsetehtyä? Varmaankin notkistan sokerivedellä sitä kaupan hilloa ja tuo kaneli mausteena varmasti tuo kivan lisän :)

    VastaaPoista
  17. luumuja? O.o olen itse islantilainen ja kotona emme laitettiin luumuja kakkuun... aina raparperihilloa. jos ostettaisi näin kakku jostakin kaupasta Islannissa, sitten kakussa ei ole luumuja...

    mutta hyvä on, kiitos!

    VastaaPoista
  18. Juu itsekin taytyy kylla kommentoida, etta luumua yleisempi tassa kakussa on raparperihillo, niinkuin useimmissa islantilaisissa leivonnaisissa.

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com