Eurooppalaiset täytekakut
jotain ihan muuta
50 lukijaa, ja englantilaista hedelmäkakkua
20.32Pahalapsi50 lukijaa pärähti täyteen täällä Decapitatedissa tänään, 23.10.2009. Kiitos kaikille miun päättömiä juttuja seuraaville! Miulle ison lukijamäärän kunniaksi postaan yhden opinnäytetyöhöni ilmaantuvan "täytekakun" ohjeen.
Hedelmäkakkuun voi käyttää oikeastaan mitä tahansa kuivattuja hedelmiä, mutta mielestäni paras tulos tulee "sekahedelmäsekoituksella", joka sisältää luumua, päärynää ja aprikoosia.
Hedelmäkakkuun ei tule varsinaisesti täytettä, ainoastaan kuorrutus. Kakku kuorrutetaan sokeri-vesikuorrutteella ja koristetaan tilaisuuteen soveltuvilla koristeilla. Häissä kakun voi koristella ruusuilla, ja arkena esim. hedelmillä tai marjoilla. Lasten/ nuorten makuun kakku ei varmaankaan sovellu, vaan tämä on enemmän sellaista "aikuisten makuun" soveltuvaa kakkua. Parasta varmasti kahvin kanssa tai kahvi avecin.
Tällä ohjeella tehty hedelmäkakku on sitä AITOA Englantilaista hedelmäkakkua, eikä mitään suomalaista kuivakakkuversiota. Suomalaisten kehittelemä englantilainen kuivakakku ei maistu yhtään samalta kuin tämä aito versio. Ohjeesta kiitokset kotikokkikaverilleni Minnalle. :)
Englantilainen hedelmäkakku
(lähde: minna bunce-kotikokki)
Paistoin kakun halk. 30cm vuoassa, eli aika kookas kakku kyseessä.
RESEPTI:
- 800 g haluamasia kuivattuja sekalaisia hedelmiä
- 3 rkl brandyä
- 225 g puolikarkeita vehnäjauhoja
- 1/2 t suolaa
- 1/4 tl jauhettua muskottipahkinää
- 1/4 tl piparkakkumaustetta
- 50 g mantelirouhetta
- 300 g fariinisokeria
- 2 rkl siirappia
- 225 g suolatonta voita
- 4 kpl kananmunaa
- 1 kpl sitruunan kuorta, raastettuna
- 1 kpl appelsiinin kuorta, raastettuna
Paistoaika NOIN 4 1/2 tuntia Huom! Riippuu ihan uunista, joten kannattaa tarkistaa välillä
VALMISTUS:
1. Edellisenä päivanä laita kuivatut hedelmät likoamaan brandyyn. Peitä liinalla ja anna olla huoneen lämmössa väh. 12 tuntia.
2. Siivilöi jauhot, suola ja mausteet suureen kulhoon. Toiseen kulhoon laita sokeri ja huoneen lämpöinen voi. Sekoita sahkovatkaimella hyvin, kunnes muodostat vaalean ja kuohkean seoksen. Huom! tama on tärkeimpia vaiheita kakun leivonnassa...sitten lisäile kananmunaa vähitellen ja kokoajan vatkaten. Jos nayttaa etta taikina "erottuu" lisaa pieni määrä jauhoja sekaan.
3. Sitten lisää joukkoon varovasti lusikalla "nostellen" jauhot, marinoidut hedelmät, siirappi sekä sitruunan ja appelsiinin kuoret. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja tasoita. Laita kakun paalle pari kerrosta leivinpaperia ja sitten tee leivinpaperista "panta" vuoan ympärille...siis estät höyryn kaikkoamisen. Tee pieni reika paperin keskelle kakun päälle, jotta liika höyry pääsee ulos... Laita kakku uunin alatasolle (140 astetta lampöa) ja ÄLÄ AVAA UUNIA ENNEN KUIN OLET PAISTANUT 4 TUNTIA, sen jälkeen voit tarkastaa kypsyyden.
4. Anna kakun jäähtyä vuoassaan. Kun kakku on jäähtynyt, paketoi se hyvin tiiviisti leivinpaperiin ja säilyta vuoassaan huoneenlämmössä. "Ruoki"kakkua sillointällöin lorauksella brandya, eli aukaise paketti ja pistele muutama reikä kakkuun ja sivele päälle pari rkl brandya. Sulje taas paketti tiiviisti. Toista tämä kahden viikon ajan ja KAKKU ON VALMIS.
11 Suussasulavaa kommenttia
Onnea lukijoista ja sä niiiiin myit tän hedelmäkakun mulle! Pakko kokeilla että tietää mikä ratkaiseva ero on suomalaisiin känttyihin :-D
VastaaPoistaJa kiitos blogistasi edelleen muutenkin, harvemmin nykyään ehdin kommentoida minnekään mutta täällä apajillasi ramppaan useinkin <3
Olen siskon kanssa jo monta vuotta etsinyt sitä oikeaa hedelmäkakkuohjetta, nyt täytyy pakostakin kokeilla tätä joulukuussa! Ja onnea kävijöistä!
VastaaPoistaOn sulla pähee blogi! Täältä löytyy kaikkia mukavia poikkeamia valtavirtaresepteistä :)
VastaaPoistaMeilläkin on aina tehty kuivakakkuversiota, jota ollaan pidetty kovin mehevänä...ehkä olisi syytä kokeilla tuota versiota, jos sitten tietäisin paremmin. Säilytetäänkö tuota jääkaapissa vai huoneenlämmössä brandy-ruokinnan aikaan?
Jep jep...Tää ei ole hätäisen tekijän kakku...
VastaaPoistaMinnalla on hyviä ohjeita.
Hyvät on ainekset ja ohjeet.. jatka samaan malliin;)
Tätä on kyllä ihan pakko jouluksi testata! Itse suorastaan inhoan sellaista tavallista hedelmäkakkua - eli siis kuivakakkuversiota. Tämä vois miullekki maistua! (Pitääpä minunkin laittautua lukijaksi ihan virallisesti!!)
VastaaPoistaPaljon kiitoksia kaikille! :)
VastaaPoistaYlimuuli, Eija ja Anzku: Tää kakku on todella erimakuista kuin tuo ns. tavallinen englantilainen hedelmäkakku. Ite käytin tähän kakkuun vähän huonohkot hedelmävalinnat (ihan kaikkia kuivahedelmiä mitä kaapista löytyy) joten pistäkää työ jotain hyviä kuivahetelmiä =) Tämä kakku ei ole kovin makeaa, mutta sitäkin tuhdimman makuista.
appelsiini: kakkua säilytetään brandyruokinnan iakaan ihan huoneenlämmössä. :P
Aito-Maku, isot kiitokset siulle =) Sie oot tän leivonnan kanssa ite ihan kurko, joten siun leivistä yms. tulee otettua usein mallia.
Täytyy sanoa että wau mikä blogi!!!
VastaaPoistaMeni yöunet kun selailin reseptejäsi! Oho, no nyt tuo kuulosti vähän väärältä - en siis malttanut mennä nukkumaan, kun oli niin mielenkiintoista.
Tuli mieleen, että eräissä ensi-iltajuhlissa sain kerran syödä aivan mahtavaa jenkkityylistä bataatti-vaahtokarkkipaistosta. Se oli siis pääruualla lisukkeena. Aivan mahtavaa oli se, vaan reseptiä mulla ei ole. Lähepäs sie kokeilemaan, varmana onnistut :)
T: K
En ole ennen kommentoinut blogiasi, mutta vierailen täällä kyllä usein, on ihanan erilainen kuin muut! Ja toi kakku tuntuu vietävän hyvältä!
VastaaPoistaMinäkin tajusin, että en ole itseäni klikannut lukijaksi, nyt asia on korjattu. Näyn täällä bloggerin blogini pitäjänä, mutta se missä olet joskus käynnytkin löytyy vuodatuksesta. Aikas mahtava kakku sulla taas esillä=)
VastaaPoistaKaunis kakku! Tule osallistumaan arvontaani :)
VastaaPoistaLeivinjauhetta ei siis tule?
VastaaPoistaEn ymmärrä, miksi tarvitaan suuri kulho noille jauhoille, itse otin ihan tuollaisen jäätelörasian.. Innolla odotan, mille tuo maistuu.. tuleekohan tuosta ihan järkyttävän kokonen kakku, kelle sen syöttää :O
Kauankohan toi säilyy?