kastikkeet kasvisruoka

KASVISSYÖJÄN KANAKASTIKE

17.16Pahalapsi




Heippa. Olen tästä suunnittelemastani reseptistä niin innoissani, että lauseet vain lentelevät päässäni kun tätä tekstiä näpyttelen. Suorastaan uhkun intoa ja onnellisuutta, sillä tiedossa on jotain sellaista joka mullistaa kasvisruokailijoiden maailman! Tai no, ainakin miun kotikeittiön se mullisti.

Kun aloitin kasvissyönnin miltei tarkalleen 10 vuotta sitten, tiesin jääväni kaipaamaan broileria. Kala ei koskaan ollet lähellä sydäntäni, eivätkä liiemmin mitkään muutkaan lihasortimentit. Mutta se kana. Roileri. Kykkeli. Kotkotti. Syökää kanaa. Kymmenen vuotta elin kanakastikkeettomassa kuplassani, kunnes ajattelin aukaista tämän kanakaihoksi muodostuneen reseptisavotan. Suoraan sanottuna miulla on ollut vähän ikävä sitä miltä tuikitavallinen kanakastike maistuu, se perinteisin, jota mummolla ja äidillä oli aina aikoinaan tapana tehdä. Nyt laitan kyllä rintarossin paidanpielukseen ja röyhistelen oikein. Enää ei tarvitse sairastaa ikävää, vaan voi kokata mitä täydellisintä kanakastikekopiota täysin ilman lihaa! Kolme hurraahuutoa kanattomalle kanalle. Hurraa! Hurraa! Hurraa!

Kehittelin tämän reseptin kaikessa yksinkertaisuudessaan niin, että iskin kanan pöytään (ihan kirjaimellisestikin, kun sitä marinoitua kanaa sattui jääkaapista löytymään), otin kynän kauniiseen käpälään ja kalkulaattorin toiseen. Kirjoitin kaikki broileripakkauksessa näkyvät raaka-aineet suttupaperille ylös ja summa summarum, muutaman ainesosalaskun myötä sain kehiteltyä tämän kopiomarinadin Quorn-kuutioita varten. Se toimii kuin kana konsanaan, ja on sulatettuna täysin käyttövalmista ja helppokäyttöistä.


Tässä useampaa tuotepakkausta silmäillen laskeskeltu 
"Hunajamarinoitu kasvisbroileri" 

1pkt 300g quorn - kuutioita

130g vesi
6g suola
10g hunaja
10g valkoviinietikka
4,6g maissi/perunatärkkelys (tämä on noin 1tl ja kolmasosa päälle)

mausteet:
-8g curry
-4g paprikajauhe
-4g valkosipulijauhe
-4g korianterijauhe
-2g mustapippuri

30g rypsiöljy


Mittaa kattilaan keittiövaa'alla kaikki muut ainekset paitsi rypsiöljy.
Kuumenna seos niin että se pulpahtaa pari kertaa, siirrä sivuun ja anna jäähtyä hetki.
Vispaa joukkoon rypsiöljy ohuena nauhana ja useassa erässä koko ajan tehokkaasti hämmentäen.
Valmista tuli. Pyörittele sulatetut quornit marinadissa ja anna quornien pötköttää marinadin joukossa jääkaapissa yön ylitse.

Huijarin Kanakastikkeeseenhan ei muuta tarvitsekaan kuin:

1 satsi marinoitua quornia
1 kpl sipuli
1 kynsi valkosipulia
400g kookosmaitoa1rkl rypsiöljyä
suolaa, pippuria
1tl hunajaa
1rkl soijakastiketta
(+1rkl curryjauhe)

Hienonna sipulit.
Kuumenna loraus öljyä pannussa ja  kippaa sekaan quornit sekä sipulit.Freesaa kullanruskeiksi.
Lisää kookosmaito, hunaja sekä soijakastike. Rouhi joukkoon mustapippuria ja mausta suolalla. Keitä kastiketta hiljaa hymyillen noin 5-10min, kunnes soossi paksunee. Mikäli haluat kastikkeeseen lisää makua, voit lisätä curryjauhetta, miun mielestä kastike oli hyvää ilmankin joten jätin sen itte pois. Tästä satsista riittää abauttiarallaa kolmeen annokseen.




Harmi ettei Quorn ole vegaanista. Muutoinhan sekä marinadin, että kastikkeen raaka-aineet olisivat soveltuneet myös vegaaniseen ruokavalioon kuin nyrkki naamaan. Soijasuikaleilla/paloilla tehtynä tästä kanasta ei valitettavasti tule yhtä hyvää ja autenttisen makuista kuin quornilla. Testasin kolmeakin eri soijasuikalekanavariaatiota maustesuhteita muutellen, mutta maku muistutti silti jostain kumman syystä enemmän possua kuin broileria laittoipa mausteita vähän taikka paljon. 


Saattaisit kiinnostua myös näistä

0 Suussasulavaa kommenttia

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com