intialainen kastikkeet

Intialainen Dal linsseistä

17.05Pahalapsi



Nuoruusaikojen vegaanikaudesta käteen jäi muutakin kuin kammo Tofua kohtaan ja kasa kaikenlaisia ravintoympyrään liittyviä broshyyrejä kukkurapäin. Nimittäin tämä suosikkiruokieni top kymppiin kuuluva sapuska.  Tässä kirjoituksessa asetan estradille perinteisen Intialaisen linssipadan, joka on jäänyt vegaanisafkojen osalta osaksi arkiruokieni pyörivää viikkolistaa. Tämä pöpero on verrattavissa lihapulliin ja perunamuussiin. Juuri näiden kahden ruokalajin kaltaisista ruokalajeista muodostuu sellaisia tuttavuuksia, joita tekee vain niin perkelellisesti mieli säännöllisin väliajoin. Hillittömiä mausteisen sapuskan ja kaukomaiden himotuksia ei helpottanut yhtään se, että Isoäitini vieraili Intiassa juuri pari kuukautta sitten. Kai se jäi jotenkin alitajuntaan mylläämään, että jotain eksoottisempaa arkiruokaa on saatava pöytään, kun reissusta lähetetty lomakorttikin on kummitellut ruokapöydällä kohta kuukauden päivät.

Dal on kaikessa yksinkertaisuudessaan yksi intialaisen kasvisruoan helmistä. Edullista ja helppotekoista vegaaniruokaa. Sopii täydellisesti Naanleivän kanssa lapioitavaksi naamariin, tai vaikkapa tavallisen pitkäjyväisen riisin kylkeen. Teen pataa yleensä ison kattilallisen kerrallaan, sillä se säilyy pakastimessa aivan erinomaisen hyvin syömäkelpoisena pieniin annosrasioihin pakattuna. Kätevää napata evääksi itsetehtyä ihanaa intialaista, sillä tämä eväs on itsessään sen verran hyvää ettei välttämättä kaipaa edes enempiä lisukkeita.

Mikäli Dal ei ole ennestään tuttu, tässäpä testattavaksi suurenmoinen huttu.



IMG_3048
 


Intialainen dal - kastike linsseistä
2rkl rypsiöljyä
1 punasipuli
3 kynttä valkosipulia
1 rkl kuminansiemeniä
maun mukaan kuivattua chilirouhetta
1.5 rkl garam masalaa
1 rkl kurkumaa
250 g punaisia linssejä
400ml kookosmaitoa
6dl vettä
15g pala tuoretta inkivääriä
2rkl soijakastiketta
1rkl tummaa siirappia
Suolaa
Pinnalle silputtua korianteria tai vaikkapa persiljaa

Silppua punasipuli ja valkosipulinkynnet.
Kuumenna öljyä kattilassa ja kaada sekaan hienonnetut sipulit, freesaa hetki.
Lisää kaikki mausteet ja kuumenna mausteita öljyssä hetki.

Huuhtele linssit siivilässä ja lisää ne kattilaan. Lisää myös kookosmaito sekä vesi.
Kuori ja raasta inkivääri hienoksi raasteeksi ja lisää kattilaan.
Sekoita tasaiseksi ja anna kypsyä liedellä n.20min.
Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.





Saattaisit kiinnostua myös näistä

5 Suussasulavaa kommenttia

  1. näyttää lauanäätai aamun ököltä, mutta varmaan hyvää

    VastaaPoista
  2. Joo, tämä eväs ei ole todellakaan sieltä kuvauksellisimmasta päästä. Mutta takaan kyllä että maku korvaa puuttuvan ulkonäön! ;)

    VastaaPoista
  3. Kiitos kovasti tästä ohjeesta. Tätä tulee varmasti tehtyä usein, koska olen kauhean laiska ruoanlaittaja. Tätä saa tehtyä juurikin ison satsin kerrallaan.

    VastaaPoista
  4. Kerrohan toki Tiahaar mielipiteitä mikäli testaat ohjetta. Tämä on ollut meillä yksi arkiruokien isoimmista ja toivotuimmista suosikeista, enkä valita yhtään, sillä ruoanlaitto haukkaisee vain tipan verran aikaa. :)

    VastaaPoista
  5. Hei, ihanaa että olet alkanut taas päivittää tätä vaikkakaan ei jälkkäreitä! Ruoka on aina hyvää! Etenkin tätä ja tuota makaroonilaatikkoa täytyy kokeilla! Linssit on tosi hyviä :0

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com