intialainen kasvisruoka

Parathakeittiö parahtaa | Aloo paratha - leipä

18.20Pahalapsi




Parahdus ei ole tällä kertaa ollenkaan tuskainen, vaan kaikkea muuta. Mikäli intialainen paratha ei ole ennestään tuttu kumppani, niin sanottakoon pähkinänkuoressa ja suomalaisittain muotoiltuna sen olevan  kaikessa yksinkertaisuudessaan pannulla paistettu rieska. Täytteitä voi vaihdella oikeastaan mielikuvituksen mukaan, mutta jaan tässä yhden yksinkertaisimmista ohjeista joka on pyöräytetty perunalla. Mikäli pidät kovin mausteisesta ruoasta, kannattaa täytteeseen lisätä chiliä enemmänkin, tai voit silputa sekaan ihan tuorettakin chiliä. Sain ystävältäni noin vuosi sitten tuoretta chiliä suuren erän, kuivasin sen, ja nykyään ropsauttelen ruokiin kuivatusta chilistä tehtyä rouhetta. Pääsee vähän helpommalla.
Paras päivä näiden väsäämiseen olisi ehdottomasti sellainen, jolloin jääkaapista löytyy edellisen lounaan jäminä keitettyä perunaa. Eipähän tarvitsisi kuin soseuttaa vanhat perunat ja koko sävellys olisi  jo puolivaiheessa!

Mikäli päätät tekaista leipiä tällä ohjeella, kannattaa kaikki riskaset kaulita pöydälle valmiiksi vaiheessa nro. 6, ja jakaa täyte tasaisesti leipäpohjien päälle. Näin vältyt siltä, että pottumössöä jäisi jostain syystä yli.
Näiden lettulättänöiden kanssa voi tarjota oikeastaan mitä tahansa intialaista ruokaa, mutta paras kaveri tälle mausteiselle herkulle on jokin jogurttipohjainen sävellys. Leipä on mainio kumppani esimerkiksi kurkkuraidan ja linsseistä tehdyn dalin kanssa. Alkuperäinen ja ehta aito Parathan ohje tämä ei kuitenkaan ole, vaan oma hyväksi havaittu sävellykseni. Eihän siellä intiassa taideta taikinaan mitään hiivoja työntää, mutta mielestäni tuo hiivalisäys antaa taikinaan mukavasti tekstuuria. Eikä pannulla paistettaessa leivistä tule niin herkästi kuivia ja nahkamaisia!

Aloo paratha
Kahdelle henkilölle
(yhdestä leivästähän tulee vain vihaiseksi! )

Perunatäyte:
4 keitettyä perunaa
0,5tl chilirouhetta
0,5tl garam masalaa
1tl mangojauhetta
0,5tl korianterijauhetta tai pari teelusikkaa tuoretta korianteria silputtuna
suolaa

Tee ensin täyte. Muussaa keitetyt perunat soseeksi ja sekoita joukkoon mausteet.
Maistele ja lisää suolaa maun mukaan.

Taikina:
2,5dl (kokojyvä) vehnäjauhoja
0,8dl lämmintä vettä
0,5tl kuivahiivaa
0,5tl suolaa
1tl voita

- karkeaa vehnäjauhoa pyörittelyyn
-kirkastettua voita tai margariinia paistamiseen

Mittaa kaikki ainekset yleiskoneen taikinakulhoon ja pyöritä kiinteäksi taikinaksi.

Taikinan tulee olla koostumukseltaan sellaista ettei se tartu laisinkaan kulhojen reunaan, mutta sen ei tarvitse olla kuitenkaan ihan kivikovaa. Lisää vettä / jauhoja tarvittaessa.


Jaa taikina kahdeksaan osaan ja pyörittele palleroiksi. Taikinaa ei tarvitse sen kummemmin kohotella tai levätyttää, taikina lepää riittävästi kaulitsemisen ja paistamisen välissä.


Kaulitse taikinasta noin 12cm halk. kokoisia läkkäröitä. Yhteen leipään tulee kaksi samankokoista läkkärää.
Kaulitse kaikki läkkärät valmiiksi, niin saat perunamuhennuksen jaettua leipiin tasaisemmin.




Jaa perunatäyte neljälle kaulitulle pohjalle tasaiseksi, eli jätä neljä pohjaläkkärää täyttämättä, sillä niistä tulee leipiin kannet.




Nosta toinen leipäläkkärä perunatäytteen päälle ja taputtele reunat sormilla umpeen.




Ropsauta pöydälle karkeaa vehnäjauhoa ja kaulitse leivistä paistinpannun pohjan kokoisia leipäsiä, suurinpiirtein 0,5-1cm paksuja,  miulla taisivat olla halkaisijaltaan about 20cm.



Valmis Aloo paratha näyttää kutakuinkin tältä. Sitten päästään itse paistamiseen.
Laita paistinpannu kuumenemaan.


Paista parathaa kuumalla lämmöllä ILMAN RASVAA molemmin puolin niin, että pintaan muodostuu muutamia ruskeita pilkkuja.


Voitele paistettu paratha kirkastetulla voilla molemmin puolin ja paista vielä minuutti-pari, että leivän pintaan muodostuu kunnolla ruskeita läikkiä.

Valmis leipä näyttää kutakuinkin tältä.

Sitten vain herkuttelemaan! :)


Saattaisit kiinnostua myös näistä

2 Suussasulavaa kommenttia

  1. Näyttää ja kuulostaa hyvältä! Kuinka oleellinen mangojauhe täytteessä on, voisikohan sen korvata jollain tai jättää kokonaan pois?

    VastaaPoista
  2. Elina, mango antaa täytteeseen jännää hedelmäistä makua chilin tulisuuden rinnalle, eli kyllä siitä omat säväyksensä saa. :) Mangojauhehan on valmistettu käsittääkseni pakastekuivatusta mangosta itsestään. Oon oman mangojauheeni saanut intiasta tuliaisena, kun silloin en sitä Suomesta löytänyt ollenkaan. Nykyään onneksi vähän paremmin saatavissa putiikeista!

    Voisi sitä ehkä kokeilla korvata jollain vastaavalla makeahkolla hedelmäjauheella tms?

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com