Gratiinien maussa luotan poikkeuksetta yksinkertaisten, mutta aitojen makujen yhdistelmiin. Kukkakaali tormakoituu timjamiropsauksella, bataattigratiini hunajalla ja lanttu puolestaan hömpsäyksellä tuoretta rosmariinia. Vaikka gratiini onkin varsin tuhti ruoka ollakseen vain kasviksista ja maitotaloustuotteista tehtyä, syön sitä aika-ajoittain ihan arkiruokanakin, onhan se sen verran hyvää. Gratiini on päänsisäisten reseptipankkieni luottosapuska, joka ei voi mennä vikaan - ei sitten ikipäivänä. Tähän juuresgratiiniin yhdistyy monta suosikkielementtiäni yhdeksi tiukaksi paketiksi, joten kannattaa noudattaa reseptiä ainakin sen osalta että jättää kissanrasvat suosiolla sivummalle ja valitsee gratiinin juustoiksi jotain sellaisia kimpaleita joista löytyy jotain makuakin. Terveellistä tästä ei saa vaikka jättäisi paistamatta voissa, joten kevytjuustot ovat juustosuositusteni häntäpäässä. Päälle ropsautettuna kunnollinen kypsytetty emmental toimii parmesaanin kaverina oivallisesti ja viimeistään tuo saksanpähkinä nitoo maut vallan mainioksi paketiksi. Mikäli gratiinista haluaa oikein juustoista, voi juustoa sotkea myös valkokastikkeen joukkoonkin. Tekaisin tälläkertaa gratiinin kahteen pienempään vuokaan, mutta tämä satsi mahtuisi varmasti ihan hyvin syvään lasagnevuokaankin. Eikä sitten kitsastella siinä juustokuorrutuksen määrässä, sillä lets face it, sehän se on kaikkein parasta sekä makaroonilootassa että gratiineissakin. ;)
Pähkinäinen juuresgratiini
(6-8 annosta)
1kg lanttua
700g perunaa
2 sipulia
100g parmesaania
suolaa + roseepippuria myllystä
50g voita
0,8dl vehnäjauhoa
8dl maitoa
suolaa + muskottipähkinää
5 oksaa rosmariinia
50g parmesaanijuusto
200g emmentalraaste
50g saksanpähkinä
Kuori lanttu ja potaatit.
Viipaloi perunat sekä lantut joko mandoliinilla tai veitsellä lastun ohkaisiksi siivuiksi, eli saa olla ohkaisempaa kuin vaikkapa kermaperunoiden perunaviipaleet.
Suikaloi sipuli. Sekoita isohkossa kulhossa perunaviipaleisiin, lanttuviipaleisiin ja sipulisuikaleisiin maun mukaan suolaa sekä roseepippuria ja 50g parmesaaniraastetta.
Kaada suolatut vihanneslastut paistonkestävään uunivuokaan.
Valmista kastike:
Kuumenna voi ja kuullota vehnäjauhot siinä. Lisää maito kattilaan ja
anna saostua. Silppua rosmariininoksat kastikkeen joukkoon ja mausta suolalla sekä ripauksella muskottipähkinää.
Kaada kastike juureslastujen päälle ja sekoita kevyesti keskenään.
Raasta parmesaanijuusto ja ripottele se gratiinin pinnalle yhdessä emmentalraasteen kanssa.
Silppua saksanpähkinä kevyesti ja ripottele pähkinämuru juustoraasteen päälle.
Paista 175c/n.1h-1,5h vuoan koosta riippuen.
0 Suussasulavaa kommenttia