Jos rakastat toffeekinuskia, tulet rakastamaan näitä kahvipöydän herkkuja. Toffeesuklaapalat ovat suhteellisen nopeita valmistaa, jos toffeekerroksen valmistaa kolmen tunnin perinteisten keittelyiden sijaan mikroaaltouunissa. Pohjan pyöräyttämiseen menee aikaa n. 20 minuuttia, toffeetäytteeseen sama mokoma ja kuorrutukseen tasan sen verran että sulattaa kermatilkkasen sekä suklaan yhteen ja löröttelee päälle taiteellisesti. Helposti valmistuvaa ja takuulla hyvää, suu makeaksi! Toffeepalat sopivat hyvin myös cocktail/ vastaavien tilaisuuksien pikkunaposteltavaksi, sillä näitä ei hirveän jättimäistä palaa pysty kerralla syömään. ;)
Kondensoitu maito ei ole enää nykyään niin vaikeasti saatavilla kuin vuosi-kaksi takaperin. Nykyään tätä imelää maitoa myydään laajalti ainakin prismoissa, ja Joensuussa kondensoitua maitoa löytää jopa Tokmannilta.
Suklaatoffeepalat
(n. 15 palaa)
Pohjataikina:
4-5 dl vehnäjauhoja (sen verran, että taikina on helposti taputeltavaa)
1tl leivinjauhetta
1,5 dl sokeria
175 g pehmeää voita
1 muna
Nypi vehnäjauho, voi ja sokeri ja leivinjauhe murumaiseksi seokseksi. Lisää muna ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina 23x33cm kokoisen, leivinpaperoidun suorakaidevuoan pohjalle. Paista pohjaa 200 asteessa kunnes se on kypsä, ja ottanut aavistuksen verran väriä, n. 10 min. (pohja saa jäädä pehmeäksi ja vaaleahkoksi, muttei raaksi!)
Toffee:
1 säilyketölkki(397ml) kondensoitua maitoa
Helpoin ja nopein tapa kondensoidusta maidosta tehdyn toffeen tekoon on se, että kaataa purkin sisällön laakeaan muoviastiaan, ja kuumentelee maitoa mikroaaltouunissa välillä sekoittaen 7-12 minuuttia mikron tehoista riippuen. Mikroa on kuitenkin tarkkailtava erittäin hanakasti, sillä maito kuohuu äkäisesti yli kuten riisipuuro konsanaan. Kinuskitoffeen sakeus on hyvä, kun se on niin jähmeää että se levittyy nätisti lastalla. Kondensoitu maitotoffee jähmettyy jäähtyessään, ja muuttuu jääkaapissa venyväksi, suussasulavaksi herkuksi.
Leivoksen pinnalle:
1dl kermaa
130g maito/ tummaa suklaata maun mukaan
Kuumenna kerma kattilassa kiehuvaksi ja siirrä sivuun. Lisää suklaa paloina ja sekoita kuorrutus tasaiseksi. Levitä tasaiseksi suklaaleivosten pinnalle, tai pursota raitoina. Koristeeksi voit laittaa esimerkiksi suklaarouhetta/strösseliä/kookoshiutaleita tai vaikkapa hasselpähkinärouhetta.
13 Suussasulavaa kommenttia
4-5 vehnäjauhoja? Dl, tl, rkl?
VastaaPoistaTiia: Desilitraa juu! :) Jostain syystä jäänyt ohjeesta pois.
VastaaPoistaoohhmyygaad nayttää sika herkulliselt! :33
VastaaPoistaSaara, nää myös on ihan ökyhyviä. Maku vaan paranee kun säilyttää yön yli kylmässä!
VastaaPoistaEihän näitä uskalla tehdä. Menisi varmasti koko pellillinen yksikseen... :D
VastaaPoistaMinna, meillä on ollut vähän sama ongelma.. :D Aina kun erehtyy käymään jääkaapilla, niin koura hakeutuu jotenkin maagisesti kohti leivosten armeijaa... Hyvästi kesäkunto. :D
VastaaPoistaTota kondensoitua maitoa löytyy myös valmiiksi"karamellisoituna" joistain kaupoista. Tosi jees ja nopeuttaa herkkujen tekoa entisestään.
VastaaPoistaNam, ihanan näköisiä ja varmasti myös makuisia!!
VastaaPoistaVoisiko tuon kondensoidun maidon korvata itse tehdyllä kinuskilla vai onko niiden maussa liikaa eroa? Tuo kondensoitu maito kun taitaa sisältää laktoosia, niin pitäisi keksiä jotain korvaavaa tilalle..
Viivakissa, totta turiset! Unohdinkin mainita ohjeen sivussa tuosta valmiista karamellisoidusta maidosta. :)
VastaaPoistaAnonyymi: Kyllä voi korvata aivan hyvin, kun keittää kinuskin riittävän paksuksi, hieman paksummaksi kuin täytekakun päälle tulevan kinuskin. Kondensoidun maidon maku on hyvin pitkälti saman tyyppinen kuin itse tehdyn kinuskin.
Oijoi, tätäkin on pakko testata sopivassa välissä. Ihanan näköistä!
VastaaPoistaTätä täytyy tehdä!
VastaaPoistaKondensoitu maito tosiaankin on aivan kuin kinuskia, kun purkin keittää avaamattomana. Mitä kauemmin keittää, sitä paksumpaa tavaraa.
Meilläkin Ahvenanmaalla saa tätä kondensoitua maitoa sekä K-Supermarketista että S-ruokakaupasta.
Minulla onkin ruokablogissani tuosta kondensoidusta maidosta.
Tän on pakko olla hullun hyvää! Sulle on haaste mun blogissa :)
VastaaPoistaOon kahteenki otteeseen tehny tuota "toffeeta" mikrossa ja ainakaan väri ei oo sama kun keittämällä. Lopputulos muistutti Omar -karkkia.
VastaaPoista