täytekakut

Näin vältät YO-kakkujen mokat!

18.53Pahalapsi





Häämöttääkö huomenna ja lauantaina edessä huikea YO-kakku-marathon? Tuntuuko kakun teko hataralta ja epävarmalta? Onko edellisvuotinen kakkukatastrofi vielä liian tuoreessa muistissa? Ei hätää! Tässäpä muutama käytännön vinkki, joilla klassisimmat virheet saa sivuutettua näppärästi!

- Nappaa täytekakkupohjan kananmunat huoneenlämpöön jo hyvissäajoin. Muna vaahtoutuu parhaiten huoneenlämpöisenä tai pikkuisen lämpimämpänä!

- Muistathan vatkata täytekakkupohjamassan munavaahdon todella hyväksi vaahdoksi? Ei riitä, että pintaan ilmestyy muutama mikroskooppinen kupla, vaan vaahdon pitää olla hyvin sakeaa ja kuohkeaa.

- Sekoitathan jauhot kakkutaikinaan esimerkiksi nuolijalla tai kapustalla hämmentäen. Sähkövatkaimella hurautus tekee taikinasta helposti sitkeää, ja täten kakkukin lässähtää helpommin pannukakuksi.
Älä auo uunin luukkua täytekakkupohjan paistumisen aikana ainakaan ensimmäisen 15 minuutin aikana.

- Muistathan kostuttaa ja täyttää kakun jo juhlia edeltävänä päivänä. Tällä tavoin vältät sen, ettei kakkupöydän kruunu saa osakseen "se sahanpurukänttyrä" - tyyppisiä lempinimiä.  Tuskin kukaan leipuri esittelee pöydässä Saharan hietikkokuivaa kakkua, jota pesusieneksikin kutsutaan. 

- Älä säilyttele vispikermaa huoneenlämmössä, vatkaa se jääkaappikylmänä.

- ÄLÄ osta täytekkkuusi Flora-vispiä, jos ei ole aivan pakko! Tähän kohtaan iso lauma huutomerkkejä ja korostusta, sillä kokemuksen rinta-ääni varoittaa tästä kökkökermasta erittäin monen kokeilukerran jälkeen vittuuntuneena. Ei vatkaudu kunnolla, ja maistuukin pahalta. Pthyi. 

- Kakkujen tekoon kannattaa varustautua kunnollisilla koristeluvälineillä. Jos kaapista ei löydy ennestään ainuttakaan pursotuspussia tai tyllaa, kannattaa ostaa ainakin yksi pursotusterä ja muutama muovinen kertakäyttö-pursotuspussi. Olen erittäin vahvasti sitä mieltä, ettei kauniin kakun pursotuksiin tarvitse välttämättä muita teriä kuin kunnollisen (isohkon) tähtityllan. Tyllia sekä pursotuspusseja löytää ainakin Carlsoneilta, ja isommista marketeista.

- Säilytä marsipaanikakku mieluiten ilman kupua. Jääkaappisäilytys ja ilmatiivis kupu tekee helposti sen, että marsipaanin pinta hikoilee ja valuttaa nestettä tarjoilulautaselle.

- Varaa kakkujen tekoon reilusti aikaa. Kiireettä hommat hoituvat mutkattomammin, eikä keittiökään ole yhtä pahassa störkkelissä kuin silloin jos joutuu leipomaan tukka putkella. Huolellisella ja rauhallisella työnteolla takaa sen, ettei homma levahda reisille heti alkumetreillä.

Tulipas melkoinen paasaus. Jokatapauksessa. Toivottavasti muutama niksi helpottaa urakkaanne, ja saatte varmuuta projektiin! :)



Onnea kaikille lakitettaville!


Saattaisit kiinnostua myös näistä

9 Suussasulavaa kommenttia

  1. Sainpas jotain uutta tästäkin vaikka monta monituista kakkua tehneenä luulin jo tietäneeni kaiken ;) Ja Flora-vispi saa täältäkin miinuspisteen, sopinee korkeintaan puolisulan jätskipallon kanssa kesäkuumalla, muuten ihan turha värkki.

    VastaaPoista
  2. Mä taasen käytän aina nimenomaan Flora Vispiä (20%, vähälaktoosinen, se punainen 250ml purkki) ja aina on toiminut. :) 1 rkl vaniljakreemijauhetta per purkki tekee aivan ihanan koostumuksen, ja itse tykkään myös sen mausta. Kuohukerma taas kokemuksieni mukaan on helpommin valuvaa ja vetistyvää, ja kesäkuumalla kun on vielä ukkosta ilmassa niin kuohukerma tekee helposti temput. Ja itse en kuohukerman mausta pidä ollenkaan, jotenkin jää semmoinen rasvainen tunne suuhun siitä. Lisäksi kuohukerma tulee paljon hintavammaksi kuin vispikerma. Mutta jokainen löytää kokeilemalla omat suosikkinsa ja miten toimii parhaiten. :)

    VastaaPoista
  3. Kivoja vinkkejä! Täytyy pitää mielessä :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos :). Hyvää viikonloppua! Taina

    VastaaPoista
  5. Itse käytän Flora Vispin ja Flora Kuohun sekoitusta pursotuskermana. Maitorahkaa, sokeria ja vanilliinisokeria laitan sekaan. Tulee ihanan pursotettavaa, ulkomaita myöten kysyvät omilla fb sivuillani ohjetta :). Minusta vispikerma maistuu omaan suuhun yökkelis rasvaiselta. Makuasioita nämä ovat.

    VastaaPoista
  6. Mulla on käytössä Flora Vispi lähes aina. Maku on ainakin itseä ja syöjiä miellyttänyt. Vatkauttuna tuo tuppaa jäämään siltänään kuohukermaa löysemmäksi, mutta vaniljakreemijauheen (ja maitorahkan) jykevöittämänä se näyttääkin jo paljon paremmalta. Toimii siis ainakin itsellä. :)

    VastaaPoista
  7. OT-kommentti: mistä olet löytänyt 23x33cm kokoisen vuoan (esim. toffeesuklaan resepti). Olen etsinyt Suomesta kissojen ja koirien kanssa, mutta ei tärppää vaikka mitä taikoja tekisi.

    Vinkeistä kiitos - tuli opittua taas uutta :)

    VastaaPoista
  8. Anonyymi: löysin itse vuoan ihan Carlsonilta. :) Myös anttilassa oli jotain iloleipurin vuokia. Jotkut kaupat myyvät näitä peltejä lasagnepeltien nimellä.

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com