Passionhedelmä eli kärsimyshedelmä on pyöreä, luumunkokoinen, 20 - 50 g painava,
usein pinnaltaan tummanruskea hedelmä. Vaikka passionhedelmän kilohinta näyttääkin kaupassa karmivan korkealta (yli 10€/kilo) saa yhteen kakkuun tarvittavat 7 kappaletta hedelmiä noin kahdella eurolla. Ei paha kukkarolle, eller hur? Ryppyisimmät ja rumimmat passionhedelmät painavat sileäpintaisia vähemmän. Tässä passionhedelmäkakussa makuhermoja hivelevät kevyesti kirpeä passionhedelmämousse ja ihanan makea valkosuklaa. Passionhedelmämousse on muodostunut yhdeksi suosikkitäytteistäni trooppisen makunsa takia. Eksoottiset kakut erottuvat positiivisesti erikoisella maullaan. :)
Passionhedelmän syötävä osa on kuoren alta löytyvä oranssi sisus. Malto on maultaan raikkaan hapahkoa, ja sisältää runsaasti mustia siemeniä. Siemenet syödään muun sisuksen mukana. Kun ostat passionhedelmää, kannattaa valikoida kurttuisimmat ja rumimmat yksilöt. Passionhedelmä kypsyy kurtistuessaan, joten sileäpintaiset ovat makunsa puolesta raakoja ja erittäin happamia.
Passionhedelmä hyytelökakku
(passionhedelmämousse ja valkosuklaamousse)
175g digestivekeksejä
40g voita
Passionhedelmämousse
7 kpl passionhedelmää
0,7dl sokeria
30ml vettä (2rkl)
200ml vispikermaa
0,5dl sokeria
100g ranskankermaa
3kpl liivatetta
Valkosuklaamousse
200ml vispikermaa
2 kananmunaa
100g maustamatonta tuorejuustoa
0,5dl sokeria
vaniljasokeria
0,5dl maitoa
130g valkosuklaata
2dl esim. mandariinimehua tai mango-passionmehua
1,5dl hyytelösokeria
(tehty 26cm vuokaan, mutta jos haluaa korkeamman niin voi tehdä 24cm irtopohjavuokaan)
OHJEET:
Murskaa keksit.
Sulata rasva ja sekoita keksimurun joukkoon.
Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle tasaisesti.
Passionhedelmämousse:
Laita liivatteet likoamaan runsaaseen määrään kylmää vettä.
Halkaise passionhedelmät ja raaputa siemenet kattilaan. Lisää vesi ja sokeri.
Kuumenna passionhedelmäneste kiehuvaksi ja anna sokerin sulaa. Kuumenna seosta pienellä lämmöllä noin 5min. Siivilöi neste tiheän siivilän läpi toiseen astiaan. (siemeniä ei käytetä.) Anna passion-makunesteen viilentyä jääkaapissa kylmäksi.
Vaahdota vispikerma ja lisää vatkauksen loppuvaiheilla sokeri. Sekoita ranskankerma ja passionhedelmämehu keskenään ja lisää nostellen kerman joukkoon. Kuumenna tilkka vettä kiehuvaksi ja liota puristellut liivatteet siihen. Kaada liivateseos ohuena nauhana passionmousseen koko ajan sekoittaen. Kaada passionmousse keksipohjan päälle vuokaan ja laita kakku pakastimeen hyytymään.
Valkosuklaamousse
(valmista mousse kun passionhedelmämousse on hyytynyt)
Erottele kananmunista valkuaiset ja keltuaiset eri astioihin.
Vaahdota kerma, laita sivuun. Vaahdota munanvalkuaiset,laita sivuun.
Vaahdota keltuaiset ja sokeri, lisää keltuais-sokeriseokseen tuorejuusto ja ripaus vaniljasokeria.
Valmista kiille hyytyneen kakun päälle:
Kiehauta mehu kattilassa, lisää hyytelösokeri kiehuvaan seokseen koko ajan sekoittaen.
Keitä miedolla lämmöllä noin 1min.
Anna seoksen jäähtyä hetki, sekoittele aina välillä ettei kiille kuoretu.
Valuta hieman jäähtynyt kiille kakun päälle lusikalla. Nosta kylmään siksi aikaa, että kiille hyytyy.
Avaa vuoka ja nosta kakku lastoilla ilman pohjapaperia tarjoiluvadille.
Koristele sulatetulla valkosuklaalla ja tuoreilla hedelmillä.
20 Suussasulavaa kommenttia
Nom <3!
VastaaPoistaVoi että niin raikkaan ja herkullisen näköinen kakku. Pitääpä panna ohje talteen ja ehdottaa systerin juhliin tätä. Kiitos siis!
VastaaPoistaVoiko kakkua ensinnäkään koristella enää nätimmin? Varmaan ihanalle maistuukin :)
VastaaPoistaMahdottoman herkulliselta kuulostaa, nami!
VastaaPoistaNäyttääpä hyvältä :p
VastaaPoistaNo vau, nyt tulee ihania postauksia sellaisella vauhdilla, ettei enää meinaa perässä pysyä. Olen vasta ensi viikolla pääsemässä kokeilemaan synttärikakkuasi, josta aion sattuneesta syystä tehdä NENÄN muotoisen... :) Hirveä draivi sinulla, hienoa!
VastaaPoistaIhanan raikkaan kuuloiset nuo täytteet! Ja muutenkin näyttää tosi hyvältä :-)
VastaaPoistaWaude ! Tyylikäs, kaunis ja nirppanokat tyrmäävä kakku! Hienostunut värien valinta! Terv.: www.nami-hiiri.com
VastaaPoistaNonni, nyt sää teit jotain superihanaa mun omilleki synttäreille! Namskis, pakko saada tuommonen tossa juhannuksen tienoilla.. :P
VastaaPoistaKärpässienipullaa sit syksyllä <;. Nyt pitää keskittyä kesään!
VastaaPoistaMau!
Todella,TODELLA herkullisen näköinen ja kuuloinen kakku!!
VastaaPoistaTäytyy sanoa että tulee ehkä huonommin kommentoitua kuin yleensä, sillä kun on lukenut postauksen, joutuu kelaamaan takaisin ylös jotta löytää kommentoi-namiskan. Tai sit olen puusilmä. No enivei...
VastaaPoista(nimim. mukavuudenhaluinen laiskimus :P )
Ei mutta piti sanomani jotta tämä vaikuttaa jälleen kerran herrrkulliselta! Kauniskin on, kaikkine ryppyisine hedelmineen! :D
Kiitos kaikki ihanista kommenteista! :) <3
VastaaPoistaMuna-Sinko: Kerrohan toki kuinka nenäkakku onnistui, jos oot sitä ehtinyt testaamaan!
Tanja: Ei sitä aina tarvihe mitään romaania kirjoittaa kommentiksi ;) Yksinkertainenkin kommentti tuo jo hyvän mielen. Siun kommentit erityisesti kannustaa, koska olet ammattilainen. Kiitos hirmusesti!
Nam, passionit on kyl niin herkkua :p Mie oon täällä salaa käyny jo aikasemmin kurkkimassa, mut nyt vasta jaksan mitään kommentoida :D
VastaaPoistaonpas herkullisen näköistä! Ja hauska koristelu, näyttää niin raikkaalta ja hyvältä! :)
VastaaPoistaAnkka: Kiva että innostuit kommentoimaan :) Kommenteista tulee aina hyvälle tuulelle. Ja kyllä, passionhedelmä on todellinen karkki hedelmäksi. Siitä keitetty makuliemi antaa hyvän säväyksen mousseista kakkuihin ja myös kuivakakkuihin! Monikäyttöinen ja kohtuullisen edullinen erikoishedelmä.
VastaaPoistaAnna: Kiitoksia!! :) Miun mielestä hyytelökakuissa on tärkeää, että koristelu näyttää raikkaalta ja tuoreelta.
Pyysit tuossa aiemmin kertomaan, miten nenäkakkuni onnistui, joten nyt on raportti siitä blogissani ja myöskin linkitys arvontaasi. :)
VastaaPoistaHyvää juhannusta!
Ihanan raikkaan ja värikkään näköinen luomus,upea koristelu ja takuuvarmasti hyvää:)toivoo toinen passion hedelmää rakastava.
VastaaPoistaMitä luulet, sopisiko tuo passionhedelmämousse suklaakakun väliin?
VastaaPoistaEmmi: kyllä sopii ihan mainiosti! :) olen tehnyt ystävilleni jo useammankin kerran passionhedelmä-suklaakakkua ja passionhedelmä-valkosuklaakakkua juhlapöytiin.
VastaaPoista