alkuruoka kasvisruoka

Mustajuurikeitto ja DIY valkosipulipatonki

21.32Pahalapsi

näkyykö aluslautanen? tsek. näkyykö kateliina? tsek. Joko tekis mieli syödä? tsek.

Mustajuuri on kummallinen kasvis. Ulkokuori todella tumman ruskea ja erittäin multainen, sisäpuolelta luonnonvalkoista ja ihanan omalaatuisen makuista. Mustajuuren makua on hankala verrata muihin kasviksiin, koska se on maullisesti aivan muuta luokkaa kuin esimerkiksi selleri tai muut juurekset. Samalla aikaa mieto, mutta silti niin hurmaavan aromaattinen. Muistuttaa maultaan ehkä hieman parsaa, voin olla toki väärässäkin. Eniveis, testaa, ihastu, rakastu. Meillä testiryhmän Pete oli sitä mieltä, että mustajuurisoppa oli parasta keittoa aikoihin. Kun joku sanoo sanan ___PARASTA___ on se miu mielestä aika painavasti sanottu. Kiitos Viva ciabatta! -blogin Aleksille jälleen kerran leipä-inspiraatiosta. Tää patonki on tehty aleksin ohjeita pohjana käyttäen, ja muokattu sitten hieman jotta saatiin täytettyäkin jollain tavalla. Tack tack!

Jos oot joskus miettinyt mitä tarkoittaa kananmunan keltuaisella saostaminen, niin tässä mustajuurikeiton ohessa varmin tapa saostaa keltuaisella. Ei juoksetu kovinkaan helposti, jos malttaa noudattaa ohjeita! Jos saostat keittosi keltuaisella, tulee olla tarkkana uudelleenlämmityksen kanssa. ELI TÄHÄN VÄLIIN TURBO-HUOM! Tää keltuaisella saostettu keitto tulee lämmittää uudelleen erittäin miedossa lämmössä, eikä keittoa saa kuumentaa kiehumispisteeseen. Muuten keltuainen juoksettaa keiton, ja sopasta tulee kokkareista. Tää vaan varotukseksi.

Koristeisiin mie en kehtoo mitään tarkkaa ohjetta kirjotella, mut tässä karkee ohje:
Eli noi hapankorppukolmiot on tehty niin että ensin happaria pehmitetään kasvisliemellä maustetussa vedessä kunnes tuntuu kädessä pehmeältä (EI kuitenkaan hajoa) ja sitte leikataan kolmioksi + laitetaan esim. patonkipellille kuivumaan yön yli, voi mennä parikin vrk. Hapankorppu muuttuu samaksi koppuraksi kuin mitä se aiemminkin oli. Got it? :D

Ja sitte tosiaan keitolla oli miulla lisukkeena myös katkaraputartaria nykerö, joka sopi kyllä keiton kaveriksi mainiosti.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Katkaraputartariin laitoin (3 annosta + jää vielä vähä leivänkin päälle laitettavaksi tms )

100g smetanaa
pari rkl majoneesia
100g katkarapuja
sipulia joku 50g silppuna
basilikaa silppuna
about 20g raastettua parmesaania
perus suolat + pippurit mausteeksi :3

Thö ohje:
katkaravut sulatetaan vaan sulaksi juoksevan veden alla + hämmennetään silputtuihin aineksiin ja smetanoihin sun muihin mössöihin. Maustetaan ja annetaan tekeytyä jääkaapissa hetken ennen tarjoilua. Ja on muuten herkku muissakin alkuruoissa!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------





Luxus mustajuurikeitto
4 pitkää mustajuurta noin 200g
2 rkl sitruunanmehua mustajuurten veteen
20g voita
1 isohko sipuli
1rkl kasvisfondia tai kanafondia
noin 1,5dl kunnon kermaa, ei mitää 5% lirua
15-30ml kuohu/valkoviiniä
suolaa
1kpl keltuainen (+ kermasta 10ml)


Tällä ohjeella tulee noin 2-3 hengelle alkukeitot.

Pese ja kuori mustajuuret virtaavan veden alla ja laita heti sitruunalla maustettuun veteen, etteivät ne tummu. Huom! mustajuuri tummuu erittäin nopeasti.
Paloittele mustajuuri peukalonpään kokoisiksi paloiksi.
Hienonna sipuli ja kuullota sitä mustajuurtenpalojen kanssa sulassa voissa. ÄLÄ RUSKISTA, vain kevyt kuullotus riittää makujen voimistumiseen.
Lisää kattilaan vettä sen verran että mustajuuri + sipulisilppu juuri ja juuri peittyy ja kasvisfondi. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä kannella peitettynä noin 20min/ kunnes mustajuuret tuntuvat haarukalla tökätessä lötköiltä.
Tässä vaiheessa kattilassa tulisi olla vettä kohtuullisen niukasti, koska keittoon ei tule mitään jauhoa varsinaisesti saostamaan.
Sekoita puhtaassa kulhossa 1 keltuainen ja 10ml kermaa.
Soseuta mustajuuret ja lisää soseutuksen keskivaiheilla 1,4dl kermaa keittoon. Säästä noin 10ml kermaa keltuaisia varten.
Soseuta keitto sauvasekoittimella aivan tasaiseksi ja kuohkeaksi keitoksi.
Kaada keitto takaisin puhtaaseen kattilaan ja lisää kuohuviini, mausta suolalla maun mukaan. Kuumenna höyryäväksi.

Kaada höyryävä keitto ohuena nauhana keltuais-kermaseoksen joukkoon.
Hämmennä vispilällä, niin ei tule möykkyjä ja keitosta tulee tasaisesti saostunutta!

tarjoile keitto esimerkiksi hapankorpuista tehtyjen koristeiden ja katkaraputartarin kanssa tai sellaisenaan. :)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Valkosipulipatonki kotona
Raaka-aineet:

ensimmäisenä valmistuspäivänä
120 g hiivaleipäjauhoja
65 g kylmää vettä
3 g tuorehiivaa

toisena valmistuspäivänä lisätään
noin 150 g hiivaleipäjauhoja
100 g vettä
5 g suolaa, maun mukaan enemmänkin

täyte:
15 kynttä valkosipulia
50 g voita
suolaa maun mukaan, ehkä noin 5ml?

pinnalle valkosipulijauhetta

Ohjeet:
Näiden patonkien valmistukseen menee pari päivää.

Sekoita hiivaleipäjauho, kylmä vesi ja murusteltu tuorehiiva keskenään ja anna seistä hyvin kelmutussa astiassa yön yli pöydällä.

Kaada yön yli pöydällä seissyt taikina yleiskoneen kulhoon ja lisää loput hiivaleipäjauhot, vesi ja suolaa. Vaivaa taikinaa 10-15min
Anna taikinan levähtää kulhossa noin 30min-1h. Mieluiten tunnin ajan.
Kaavi taikina pöydälle ja jaa kahteen osaan. Älä murjo taikinaa tai vaivaa!
Anna taikinapalojen levätä 10min, silppua sillä välin täytteen ainekset

TÄYTE:
Hienonna valkosipulin kynnet. HUOMHUOM! Tällä ohjeella tulee todellisen valkosipulihirmun patonkeja, eli laita vähemmän valkkaria jos et niin tykkää. Pehmitä voi mikroaaltouunissa ja sekoita valkosipulisilppu voihin. Mausta täyte suolalla.

Kaulitse patonkipallurat hellästi suorakaiteen mutoiseksi levyksi ja levitä täyte patongeille. Käytä kaulitsemisessa apuna runsaasti vehnäjauhoja. Kohota patonkeja pellillä tai patonkipellillä 30min-1h, kunnes näyttävät muhkeilta. Tee viillot patonkiin ennen kohotusta jos haluat.

Kostuta patongin pintaa hieman pullasudilla ja ripottele päälle valkosipulijauhetta.

Paista patonkeja 225 asteisessa uunissa noin 15min


Ja nyt sitten haistaan garlicin takia ihan järjettömän hirveille
Kaikotkaa vampyyrit jo perkele, elkää tulko meitä häirihtemään!



Saattaisit kiinnostua myös näistä

8 Suussasulavaa kommenttia

  1. En olekaan koskaan käyttänyt mustajuurta.Olis aika kivaa,jos siitä tulis mustaa keittoa;-)

    VastaaPoista
  2. Yaelian: testaa ihan ihmeessä! Mustajuuresta saa ihan ylellisen herkullista soppaa, ja nää keitot kuuluukin miun ehdottomiin suosikkeihin. Oishan se musta keitto toki hienomman näköistä, mut menee tää valkonenkin paremman puutteessa ;D

    VastaaPoista
  3. Tuo valkosipulipatonki vaikuttaa loistavalta juuri valkosipulin määrän suhteen! Täytyy ehdootomasti kokeilla lähitulevaisuudessa.

    VastaaPoista
  4. Uijuijuijui. Tuossa siis nuo valkkaripatongit ja näyttää aivan täydellisiltä. Tosiaan, kun tuo valkosipuli on niin omia heiniä niin täytyypä kokeilla. Mutta mulla on vaan tuommonen hiton iso vaaka, joka ei todella ole digitaalinen, eli miten ihmeessä osaan laittaa 3g hiivaa!? Toi keitto näyttää aivan ihanalta. Rakastan maa-artisokkasoppaa, ja jos tää on mitään sinne päinkään, niin menee niin nappiin. Pitää todellakin kokeilla.

    VastaaPoista
  5. Varmaa herkkua toi patonki, kiva ku ei oo valkosipulin määrän kanssa kainosteltu! >:)

    VastaaPoista
  6. huomaa että on mun ohjetta käytetty kun sanotaan ettei saa murjoa :)

    hieno tuli

    VastaaPoista
  7. Tepi: Testaahan ihmeessä! Mitä enempi valkosipulia, sitä parempi ;) Tai ainakin melkein.

    Pitkä: Voi kiitos! Ei ne vielä ihan perfect ole, mut sinneppäin :) pikkuhiljaa opettelen tässä. Maa-arttisokkakeitto on myöskin todella hyvää, siitä saa helposti tehtyä oikeeta koti gourmettia pienellä viinilisäyksellä. Njam.

    Noora: Joo herkkua se todellakin on! :D Tykkään valkosipulista törkeen paljon, sitä ei varmaan huomaa? ;D

    Aleksi: Joo, siun ohjeet on kyllä todella hyviä. Ja tekemäsi leivät ylipäätään erittäin kauniita + onnistuneita.

    VastaaPoista
  8. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan...testasin ajatusta Oikeasta valkosipulipatongista ja hyväähän siitä tuli :). Ohje ei enää ole kyllä alkuperäinen mutta makumaailmaa vastaa varmaan alkuperäistä.

    Tuolta omasta blogistani löytyy juttukin.

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com