kasvisruoka pizza

Vegaanista pizzaa, kuin pizzeriassa konsanaan!

16.24Pahalapsi


Otimme parrakkaan koemaistajani kanssa koekeittiön käsittelyyn vegaanisen "pizzerian" pizzan. Eli pizzan, jonka maun pitäisi olla ihanan mehevää myös valmistettu täysin ilman maitotuotteita.

"Mutta milläs se juusto sitten korvataan?! Eihän sitä nyt poiskaan voi jättää."

Luethan tämän alkusepustuksen ennen leivontaan rupeamista, niin ymmärrät ehkä jutun jujun tässä miun päivityksessä! Tein tämän postauksen kuin muistivihkoksi itselleni kaikkine huomautuksineen.

Tällä kertaa reseptimme on monesta eri lähteestä modifioitu tähän nykyiseen muotoonsa. Koekeittiömme testasi Glorian Ruoka ja Viini- lehden numerossa 7/2016 ollutta "yksinkertaisesti täydellistä" pizzan ohjetta -ton - muotoisena versiona ja pienin muutoksin. Ultimaattisesti täydellisen ja maailman parhaan vegaanisen juuston ohjetta koetin kahlata pää kolmantena jalkana internetin syövereistä  ja nykyiseen muotoonsa tämä ohje on muokkautunut ihan suoraan sanottuna maistelemalla. Kylläpä etsintä kismitti, kun kaikki juustokastikkeiden ohjeet tuppasivat olemaan mallia: sopivasti sitä, maun mukaan tätä. Mutta mikä on sopivasti vaikkapa oluthiivahiutaleita, jos ei ole koskaan aiemmin moisiin edes pitkällä tikulla koskenut?! Hmm. Nopealla testauksella tuntui kuitenkin siltä, että oluthiivahiutaleita on vaikeaa laittaa liikaa. Liian pieni määrä sen sijaan vaikutti makuun huomattavasti!

Glorian Ruoka ja Viini- lehden pizzapohjan ohje on pidemmällä kaavalla valmistettu, yön yli fermentoitu versio.
Tomaattikastikkeen teimme lehden ohjeen mukaan ja se oli mielestämme ihan yhtä hyvää kuin perinteinen pizzakastikkeemme jonka olemme valmistaneet tomaattisoseesta murskan sijaan. Jatkoon siis!


Juustokastikkeeseen teimme kaksi koe-erää, joista tämä jälkimmäinen oli makuraatimme mielestä parempi. Ensimmäisessä juustokastike-erässä käytimme pelkästään ravintohiivahiutaleita, soijakermaa sekä raastettua violifen for pizzaa. Eka pizza oli ihan hyvää, mutta olimme molemmat sitä mieltä että juustossa saisi olla enemmän makua. Siksi lisäksimme juustokastikkeen sekaan vähän sinappia sekä kasvatimme oluthiivahiutaleiden määrää. Kokeilimme yhteen pizzaan pelkkää raastettua vegaanista Porlammin  juustoa sellaisenaan. Henk.koht. oon sitä mieltä ettei tuo Violifen for pizza ole perusmaultaan niin hyvää, että haluaisin sitä syödä ns. pelkkänään. Jos sitä siis raastaisi suoraan pizzaan, jäisi itseltäni koko roiskeläppä todennäköisesti syömättä. Mietiskelimme ääneen jotta mikähän sen Violifen raasteen perusmaku mahtaa olla. Margariini? Ehkäpä se taitaa olla lähihimpänä sitä päällimmäistä makua joka suuhun jää pyörimään. Porlammin chilillä maustetusta vegaanisesta juustoraasteesta löytyi sen sijaan enemmän makua kuin violifesta, joten uskaltauduin tuikkaamaan sitä pizzaan sellaisenaan. Mikäli juuston haluaa olevan venyvää ja mehukasta, tekisin toistekin tuota kastikemuotoista juustonkorviketta. Mikäli tykkää jämäkämmästä pizzasta, laittaisin chilijuustoraastetta.Ehkäpä juustokastikkeeseenkin voisi laittaa joukkoon tuoretta chiliä silputtuna?




Vegaaninen pizza valuvalla juustolla 

3 keskikokoista pizzaa

Pizzapohja:
6dl vehnäjauhoja
1/4tl kuivahiivaa
1tl suolaa
3dl kylmää vettä

Sekoita jauhot, hiiva ja suola kulhossa. Lisää kylmä vesi vähitellen sekoitellen. Sekoita vain sen verran että taikina on tasaista, älä vaivaa. Taikinan kuuluu olla löysähköä. Peitä kulho liinalla ja jätä se huoneenlämpöön 12-24 tunniksi. Taikina kohoaa noin kaksinkertaiseksi.

Oma huomio: Taikina oli muotoillessa vähän löysähköä. Mikäli pizzat olisi halunnut paistaa pizzakivellä ihan täysin ilman leivinpaperia, olisi tätä pohjaa ollut vähän haastavaa saada pizzalapiolta suoraan kiven päälle. Eli leivinpaperi oli pizzakiven ja pohjan välissä siirtelyn kannalta pakollinen.

Seuraavana päivänä: Laita uuni kuumenemaan 275 asteeseen pizzakiven tai tyhjän pellin kanssa. Jaa taikina kolmeen osaan, pyöritä palleroiksi. Mutoile taikinapalloista pizzapohjat joko kaulimella tai käsin leivinpaperille taputellen. Pohjan tulee olla ohut, noin 25cm halkaisijaltaan. Käytä runsaasti jauhoja apuna.

Tomaattikastike: 
400g mutti- tomaattimurskaa
2 (isoa) valkosipulin kynttä
2rkl oliivilöjyä
1rkl viinietikka
1tl sokeria
1/2tl suolaa
1/4tl mustapippuria myllystä

Kaada tomaattimurska pieneen kattilaan. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja lisää ne kattilaan öljyn, balsamietikan, sokerin, suolan ja mustapippurin kanssa. Keitä kastiketta 10 minuuttia hiljaa poreillen ja jäähdytä kastike huoneenlämpöiseksi.




Pizza ennen uunia


Pizzan juusto, mielestämme tähän mennessä paras versio ns. valuvasta/ mozzarellamaisesta juustosta:
1dl oluthiivahiutaleita
1prk ( 250ml) provamelin soya cuisine - soijakermaa (Ruohonjuuresta)
^ Kermaa voisi laittaa ehkä vähän vähemmänkin, jottei kastike olisi ihan niin lasagnemaisen valuvaa kuin meillä. Riittäisikö 200ml?
4dl raastettua violife for pizzaa raasteena
1tl sinappia (auran mustaa oli meillä)

Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi tahnamaiseksi kastikkeeksi. Pizzassamme käytetty juustokastike oli ehkä vähän valuvahkoa, siksi laitoin kysymysmerkillä tuon soijakerman määrän.

Pizzan täytteinä:
- Paprikakuutiot
- Marinoitu punasipuli (reseptin löydät täältä: http://so-up.fi/gastro-pahalapsi/naurettavan-hyvat-vegetoastit )
- Aurinkokuivattu tomaatti suikaleina

Pizzan kokoaminen:
Levitä tomaattikastike tasaisesti pizzan päälle, jätä reunat kastikkeesta tyhjäksi.
Levitä tomaattikastikkeen päälle ohuehko kerros juustokastiketta. Liika juustokastikkeen määrä tekee pizzasta lasagnemaista. Ripottele juustokastikkeen pinnalle kasvikset. Hivuta pizza leivinpaperia ja toista aluspeltiä apuna käyttäen kuuman pellin/pizzakiven päälle. Paista pizzaa uunissa noin 10 minuuttia, kannattaa vahtia tarkasti välillä jottei luomus kärvähdä, sillä uunit ovat omia persooniaan jokainen. Ripottele valmiin pizzan päälle oreganoa tai vaikkapa revittyä tuoretta basilikaa, jos sellaista löytyy! Pizzakiven / kuuman pellin päällä paistamisen myötä saat pizzaan ihanan ja rapean pohjan, jollainen jokaisesta kunnon pizzerian pizzasta yleensä löytyy. :)

---------------------
Molempien pizzatestaajien mielestä kukkokastike oli pizzan päälle ripoteltuna aivan yliveto ratkaisu.
Kiitos tästä aktiivisesta, kotona tapahtuvasta reseptikehittelystäni kuuluu täysin Facebookin Sipsikaljavegaaneille. Sieltä kautta saatu palaute ja ihanat kommentit todella kannustavat kehittämään uutta hyvää, reseptimuotoista nannaa!

Tää postaus oli vegaanisen pizzasaagan ensimmäinen koe-erä, joten elokuvamaiseen tyyliin:

TO BE CONTINUED....



Saattaisit kiinnostua myös näistä

0 Suussasulavaa kommenttia

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com