Jambalaya on hyvin pitkälti paellan tyyppinen lisäkkeen ja kastikkeen timanttinen fuusio. Tässäpä suomalaistamani versio monille tutusta herkusta! Vaikka Jambalaya tehdäänkin tyypillisimmin riisistä ja suuresta köntsästä lihaa, tässä korvaan lihan ihanilla ja värikylläisillä kasviksilla. Ensi kerralla taidan viskata vielä maissiakin mukaan, sillä kasviksia ei voi olla koskaan liikaa.. Tästä alle rustatusta satsista syö joko 4 tai 6 suuta. Meillä koko pannu taisi kadota parissa päivässä kahteen pekkaan.
Kukapa voisi vastustaa herkkua, joka on näin värikästä!
Vegaaninen Jambalaya
Raaka-aineet:
2dl raakoja ohrasuurimoita + kasvisfondia/liemikuutioita ja
vettä
Huom! Ohran voi korvata myös riisillä, jos kaapissa sattuu
pölyyntymään pitkäjyväistä riisiä jo valmiiksi. Yhtä hyvää!
1 punainen paprika
sadan gramman pala palsternakkaa
2 porkkanaa
3 tomaattia
1 pikkuinen kesäkurpitsa (tai puolikas)
2 pientä sipulia
5 kynttä valkosipulia
1 kokonainen tuore chili
pikkuinen pala inkivääriä
3rkl rypsiöljyä
70g purkki tomaattipyrettä
3 rkl vettä
280g go green papusekoitusta (1 purkki)
puoli nippua tuoretta timjamia pikkuisena silppuna
3 rkl wanhaa valkoviiniä (tuorekin käy mutta etikkaisuus ei
haittaa!)
1,5rkl soijakastiketta
suolaa maun mukaan (huom! soijakastike tuo suolaisuutta
hieman)
kourallinen silputtua persiljaa
tuoretta limeä, ainakin lohko tai parikin, per annos
Keitä ohra kasvisfondilla/liemikuutioilla maustetussa
vedessä kypsäksi.
Suikaloi paprika, kuori ja paloittele porkkana sekä
palsternakka pienehköiksi paloiksi. Poista tomaatin siemenet ja kuutioi. Poista
siemenet lusikalla myös kesäkurpitsasta ja kuutioi kesäkurpitsa.
Kuori ja silppua sipuli sekä valkosipuli. Silppua chili,
käytä joko siemenineen päivineen tai ilman siemeniä. Mikäli et pidä tulisesta
ruoasta, poista siemenet! Kuori ja raasta hienolla terällä noin peukalon
kokoinen nykeröinen inkivääriä.
Kuumenna öljy isossa pannussa. Paista sipulia, valkosipulia
sekä chiliä kunnes sipuli kuullottuu. Lisää tomaattipyree ja pyörittele
minuutin verran. Lisää porkkana sekä palsternakka, inkivääriraaste ja vesi,
hauduta 10min.
Valuta ja huuhtele papusekoitus siivilässä. Lisää pannulle
keitetty ohra sekä papusekoitus, paprika, kesäkurpitsakuutiot, tomaatti sekä
silputtu timjami. Anna hautua 10min. Lisää viini, suola sekä soijakastike.
Tarkista maku ja hauduta Jambalayaa tarpeen mukaan viidestä kymmeneen
minuuttiin, mikäli kasvikset eivät ole ehtineet kypsyä. Sekoita lopuksi
joukkoon tuoretta persiljaa.
Tarjoile limelohkojen kera! Tykkään itse puristaa limemehua
suoraan höyryävän kuumaan annokseen juuri ennen syöntiä, sillä tällöin limen
tuoma kirpeys pääsee parhaiten elementtiinsä.
Tarjoile sellaisenaan tai vihersalaatin ja hyvän leivän
kyytipoikana.
0 Suussasulavaa kommenttia