bataatti ja peruna kastikkeet

Kasvissyöjän stroganov

16.45Pahalapsi



Stroganov, stroganoff tai ihan rempseän suomalaisittain stroganohvi. Tarjoilen perinneherkun ilman lihaa ja yhtään mausta tinkimättä! Muistan joskus ammoisina ammattikouluaikoinani maistelleeni kouluruokana soijasuikaleista tehtyä stroganovia. Siinä soijasuikaleet tarjoiltiin vaaleassa vehnäjauhosaosteisessa kastikkeessa jossa ei ollut suolan lisäksi mitään kasvisrasvakermaa kummoisempaa maustajaa. Siitä jäi melko hapan (suorastaan KARVAS) maku suuhun, enkä koskenut koko perinneherkun reseptiin edes metrin pituisella harjanvarrella. Saati sitten millään tikulla. Se oli suoraan sanottuna pahhoo ku mikä.

Noh. Suunnittelin perinteistä viikkomenyytä kauppareissua varten, ja jostain aivojen synkimmästä kolosta pulpahti esiin ajatus smetanasta. Ja aasinsiltana suolakurkuista. Ehkä vähän blineistäkin.. Päädyin säveltämään tämän epäaidon Stroganohvin täysin omasta päästä enkä muista koska olisin saanut lautaselleni yhtä täyteläistä ja mutkatonta kastiketta. Huono makumuisto silesi yhdellä kokkauksella kuin säärikarva gilleten alla. Extemporepöperöiden kanssa huhkiminen on kyllä sitä elämän parasta antia!






Kasvis- Stroganov
about 4-6 annosta

1/4pss soijafileitä = n.130g
30g soijakastiketta
1 kpl kasvisliemikuutio
vettä sen verran että soijaleikkeleet peittyvät reilusti

2 keskikokoista sipulia
kourallinen suolakurkkuviipaleita

35g vehnäjauhoja + tilkka kylmää vettä saosteeseen
500g vettä

120g smetanaa 
15-30g sinappia
35g ( puoli pientä purnukkaa) tomaattipyrettä
suolaa, pippuria

Itse kastikkeeseen käytetty veden määrä on vähän arvio, sillä en sitä itse mitannut niin grammantarkasti. 

Mätä soijasuikaleet kattilaan, kaada päälle vettä sen verran että soijaleikkeet peittyvät kunnolla, muttei vettä tarvitse olla överisti liikaa ja litratolkulla. Lisää soijakastike ja kasvisliemikuutio. Kiehauta ja alenna lämpöä vähän pienemmälle, keitä soijaleikkeitä kattilassa noin 10 minuuttia, kunnes ne tuntuvat pehmeiltä.

Nosta soijaleikkeet valumaan hetkeksi siivilään ja jäähtymään.
! ÄLÄ heitä keitinlientä pois, voit käyttää sitä kastikkeeseen !

Hienonna sipuli karkeasti. Kuutioi jäähtyneet soijaleikkeleet.
Kuumenna nokare voita pannulla ja ruskista siinä soijakuutiot sekä sipulit.
Hiennonna suolakurkku pieniksi kuutioiksi ja lisää pannulle.
Hurauta sekaan myös soijaleikkeleiden vettä (+ tarvittaessa hanasta lisää) sekä smetana, tomaattipyree sekä sinappi.
Sekoita vehnäjauho pieneen tilkkaan kylmää vettä ja lisää saoste kastikkeeseen pikkuhiljaa koko ajan hämmentäen. Porisuta kastiketta liedellä keskilämmöllä noin 10minuuttia, sen verran että se sakenee.
Mausta suolalla sekä pippurilla.  Suolamäärän tarve kannattaa tosiaan maistella ennen kuin lisäilee mitään, sillä soijaleikkeiden keitinliemessä, sinapissa sekä suolakurkuissa on jo valmiiksi jonkin verran suolaa.

Tarjoile Stroganoff esimerkiksi keitettyjen perunoiden taikka perunamuusin kera. Miksei toki myös uuniperunoidenkin tai riisin..



Oon roiskaissut jo kolmella (?) peräkkäisellä ostosreissulla kapsäkkiin pari kappaletta persimoneja.
Salaattiinkin se eksyy toistuvasti ja jälleen kerran himottaisi kipaista jääkaapille ja pilkkoa lautaselle yksi sharoni. Mistähän puutostilasta tällä kertaa kärsitään....

Saattaisit kiinnostua myös näistä

0 Suussasulavaa kommenttia

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com