kasvisruoka pizza

Gurmeempi kasvispizza

18.29Pahalapsi



Joskus kasvissyöjäkin kaipaa elämäänsä kimallusta, luksusta, glamouria ja tottakai, Gurmettiruokaa. Jos pakastekasvikset ja valmiiksi paloitellut etikkalillu-paprikat alkavat olemaan pizzan päällä liiankin tuttu juttu, voi vaihtelua hakea vaikkapa tuoreista hedelmistä ja muistakin herkuista. Tällä kertaa artisokkaa ei paikallisesta marketista löytynyt tuoreena, joten jouduin siinäkin turvautumaan purkkipötikkätuotteisiin. Ei harmittanut. Oli nimittäin sen verran makoisaa näinkin.Vähän ehkä turhan pitkään pidin uunissa tuota kasvispizzaa (okei, unohtui kun jäin skrollaamaan puhelinta..) mutta eipä tuo makuun vaikuttanut.

Teen pizzapohjani aina kutakuinkin samanlaisella ohjeella, raaka-aineita kaapin sisällön mukaan vaihdellen. Yleensä jokaisella turkishkebab-pitäjällä tuppaa olemaan joko pizzapullia (valmiita kaulintaa vailla olevia pohjia) pakkasessa, taikka erittäin hyvä pohjan ohje takataskussa. Mistä lie omaan käytäntööni tarttunut, mutta olen tehnyt pizzapohjani jo vuosikausien ajan maitoon. Ja kaulinnut pohjat paljon perus-pizzeriapizzan pohjaa ohuemmiksi. Lähes läpikuultaviksi. Höyhenenohkainen pohja, reilusti juustoa, sopivasti täytettä. Pizzasta ei pidä tekaista piirakkaa. ;)


Pizzapohja
Raaka-aineet
2,5 dl vettä
1 dl maitoa
0,5 tl sokeria
~1,5 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
0,5 dl öljyä
sopivasti vehnäjauhoja
käytä kaulitsemiseen karkeita vehnäjauhoja

Lämmitä maito ja vesi kädenlämpöiseksi.
Sekoita joukkoon kuivahiiva, suola ja sokeri ja alusta jauhoja sen verran, että taikina on napakka muttei kova.
Anna taikinan levätä hetki ja muotoile pizzapohjiksi. Yhdestä taikinasta tulee n. viisi pizzaa, riippuen siitä kuinka isoja herkkupohjistaan haluaa kaulita.

Kasvispizzan täytteeksi heitin tällä kertaa:
Tuoretta ananasta ohuina slaisseina
Suikaloitua punasipulia
Artisokkaa (säilykkeenä)
Paahdettua, kuorittua paprikaa reiluina paloina
Pestonökäreitä
Viipaloitua mozzarellaa



Ja pizzaan tulevaksi tomaattikastikkeeksi valmistin
Tuoretomaattikastiketta satsillisen.


100 g sipulia
2 kynttä valkosipulia
5 ml öljyä
30 ml tomaattipyrettä
 suolaa, mustapippuria
chilijauhetta
0,5 dl vettä
4 kpl tomaatteja
2 rkl silputtua oreganoa (jos ei löydy tuoreena, käy myös kuivattu)
  ripaus sokeria

Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä kattilan pohjalla kuumassa öljyssä. Lisää tomaattipyree, suola ja pippuri sekä ripaus chiliä. Kaada vesi sekaan ja keitä muutama minuutti sekoitellen. Nosta pois liedeltä. Silppua tomaatit pieneksi ja sekoita sipuliseoksen joukkoon. Mausta oreganolla ja sokerilla ja ohenna tarvittaessa vedellä. Voit pyöräyttää muutaman kerran sauvasekoittimella, jos haluat kastikkeesta sileämpää.

Ja näin se pizza itsessään valmistuu.
Kuumenna uuni niin kuumaksi kuin sen saat, n.250-300 astetta.
Kaulitse taikinasta ohuita pizzapohjia.
Pohjat ovat sopivan ohuita, kun kädet näkyvät lähes läpi. (paksuus n.1-2mm) Aseta pizzapohja pellille leivinpaperin päälle.
Levitä tuoretomaattikastiketta lähes reunoille asti.
Ripottele päälle mozzarellaraaste. (TÄRKEÄÄ, laita juusto ennen täytteitä.)
Levittele raasteen päälle täytteet tasaisesti, kourallinen-pari täytettä per pizza.
Paista uunissa n.5-8min, uunin lämmöistä ja tehoista riippuen.
Lisää valmiin, kuuman pizzan päälle kokonaisia basilikan lehtiä tai silputtua basilikaa.
Tarjoile pizza rucolan kanssa.

Saattaisit kiinnostua myös näistä

5 Suussasulavaa kommenttia

  1. mä taas haluan et mun pitsassa on semipaksupohja ja reunaa pitää jäädä näkyviin koska reunat on parhaat :D mutta tätä voosin kyllä kokeilla, näytti niin hyvältä!

    VastaaPoista
  2. Elisa,
    Jännää kuinka maut voivatkaan erota! :) Olen tehnyt pizzapohjani vuosikaudet näin ohuena, tykkään siitä että reuna on rapeahko.

    VastaaPoista
  3. Herve! Ihana blogi sinulla, jäin koukkuun kerrasta!

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Tein tällä ohjeella, hiukan mukaillen ja mitä kaapista löytyy -periaatteella. En edes muista, milloin olen viimeksi tehnyt pizzaa itse, vaikka kaikkea muuta tuleekin kokkailtua.

    Hyvää tuli! Aion tehdä nyt viikonloppuna uuden satsin, kun on mun vuoro viedä töihin maanantaikahvien tarjoilut. :) Kiitos siis ohjeesta, tarpeeseen tuli!

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com