leivokset makea leivonta

Perinteiset runebergintortut

13.56Pahalapsi


Runebergin torttu on herkku, joka jakaa takuulla mielipiteitä. Karvasmantelia, vaiko ei? Rommia, vaiko ei? Yksi asia on kuitenkin varmaa. Vadelmahilloa pitää olla kunnon töräys. Ja pomadaa. (tai sitä tomusokeri-vesimönjää, kun kuluttajien valikoimat ovat mitä ovat)
Ohjeita löytyy internetin syövereistä yhtä monta kuin leipuriakin, mutta tässäpä yksi erittäin varteenotettava resepti sitä kaipaavalle. Keittiövaaka on valmistuksessa ehdoton must have.


Runebergin torttu
(n.10kpl, vuoan koosta riippuen. Miulla käytössä iloleipurin silikoninen ruunarivuoka)

250g voi
200g sokeri
125g kananmuna (2kpl)
10g mantelirouhe
15g appelsiinimarmeladi
2g kardemumma
5g leivinjauhe
240g vehnäjauho
karvasmanteli-aromia

Mittaa mantelirouhe, kardemumma,leivinjauhe ja vehnäjauho samaan astiaan, sekoita.
Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää kananmuna yksitellen, hyvin vatkaten.
Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja appelsiinimarmeladi.
Sekoita massa tasaiseksi.
Pursota vuokiin ja paista 175 asteessa n.20min, kokeile kypsyyttä hammastikulla.
Huom! Jätä vuokiin kohoamisvara, ainakin 1/3 tilavuudesta.
Anna runebergin torttujen jäähtyä vuoassa ennen kumoamista.

Kostutusliemi
2,5dl vettä
0,5dl sokeria
0,5dl rommia tai pieni löräys rommiaromia(maun mukaan)

Kiehauta vesi ja sokeri, lisää rommi kun seos on hieman jäähtynyt.
Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Kasta runebergintortut kostutusliemeen.
Anna torttujen tekeytyä seuraavaan päivään!


Pursota torttujen päälle vadelmamarmeladia/hilloa ja paksua pomadaa.

-------- Tässä ohje itsetehdyn pomadan tekoon ---------


Runebergpohjat voi tehdä pakastimeen jo vaikkapa viikkoa ennen, sillä ne säilyvät siellä rommiin kostutettuina enemmän kuin todella hyvin. Ja ehtivät vieläpä tekeytyäkin entistä mehukkaammiksi.

Saattaisit kiinnostua myös näistä

7 Suussasulavaa kommenttia

  1. Oijoi, kuulostaa aianki reseptin perusteella todella varteenotettavalta!
    Nuo kaupasta ostettavat kun on joko täysin mauttomia tai ellottavan löllöjä ja sen lisäks mauttomia...

    VastaaPoista
  2. Totta turiset, kauppojen valmiit runebergit ovat usein sellaista kuivaa höttöä. :/ Itse tekemällä saa aina kaikkein parasta!

    VastaaPoista
  3. Itse en ole koskaan oikein oppinut Runkuista tykkäämään, ehkä sitä täytyisi joskus vielä testata niiden väsääminen ihan omin kätösin. :P

    VastaaPoista
  4. Moi
    Kiitos hyvästä reseptistä. Muuten tein ohjeen mukaisesti, paitsi vehnäjauhon tilalle laitoin gluteenitonta jauhoseosta. Taikinan pursotin muffinssivuokiin.

    Kommentteina kuului, että nää on tosi hyviä, parempia kuin kaupasta ostetut.

    VastaaPoista
  5. Kiinnostava resepti! Itse olen sitä koulukuntaa, joka hylkää sekä rommin että karvasmantelin ja turvautuu perinteiseen punssiin. :-)

    VastaaPoista
  6. Hei, täällä blogimaailmassa kiertää sellainen haaste, jossa ohjataan oman blogin lukijoita tutustumaan johonkin toiseen blogiin. Yleensä en näihin haastejuttuihin tartu, mutta nyt oli ympäristön paine liian suuri. Linkitin blogisi tämänpäiväiseen postaukseeni.

    VastaaPoista
  7. Vau, kiitos blogin linkittämisestä!! :)

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com