kakkupohjat Koristeet

Ja eiku halolla päähän vaan! (halko täytekakku)

12.09Pahalapsi


Koivuhalkokakku oli yksi alkukesän hauskimmista kakkukokeiluista. Pilke silmäkulmassa ja kieli poskella, leipominen on ihanaa ja rentouttavaa puuhaa! Erittäin kesäinen teemaltaan, ja ennen kaikkea täytteellisesti jotain todellakin tavallisesta poikkeavaa. Tilaaja toivoi täytteeksi lakritsaa ja mansikkaa. Pakko on kyllä myöntää, että hetki jos toinenkin tuli kummasteltua makuyhdistelmää. Hassultahan se kuulosti kieltämättä, mutta tarkemmin ajateltuna kaupoissa myydään myös mansikkatäytteisiä lakujakin. Miksei. Lakritsamousse on lakunystävien unelmaherkkua. Taivaallisen samettista ja erittäin täyteläisen makuista. Raikkaaseen mansikkatäytteeseen yhdistettynä pirtsakan vinkeä yhdistelmä.

Kakku on itsessään koottu halon muotoon kääretorttulevystä. Kokosin kakun pyörehäkön muotoiseen leipävuokaan, jossa se muotoutui ihan luonnostaan halon muotoon. Eipähän tullut niin hirmuisesti hukkapaloja. Jos päätät tehdä kakkusi väliin lakumoussea, aloita moussen teko jo edellisenä päivänä!! Vuoka vuorataan tiukasti kelmulla, ja kakun annetaan vetäytyä yön yli jääkaapissa täytettynä. Halkotorttusen pintaan sivellään ohut kerros sokerikreemiä ennen marsipaanin levittämistä, ja viimeistellään lehdillä + muulla tilpehöörillä. Jos sie tahot tehä kakun jo etukäteen, pystyt tekemään kakun vaikkapa pariakin päivää ennen täysin valmiiksi. Marsipaanin voi levittää pintaan, kun kakkua säilyttää jääkaapissa ilman kupua. Kannattaa kuitenkin huomata, että kakku imaisee itseensä makuja jos jääkaapissa sattuu säilyttämään esimerkiksi valkosipulia/lohta sisältäviä elintarvikkeita. Lehtikoristeet kannattaa lisätä kakun pinnalle vasta juuri ennen tarjoilua. :)



Lakritsivinksahdus


HALKOKAKKU
(n. 6 henkilön)


KÄÄRETORTTUPOHJA
4 munaa
1 ½ dl sokeria
1,1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
200 astetta, uunin keskitasolla, 6-8 min

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun vatkaimella tehty kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon pienissä erissä varovasti sekoittaen. Kaada pellille leivinpaperin päälle.Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 6-8 min. Pohjan pinta saa saada hieman väriä, mutta varo polttamasta torttupohjaa! Pohja paistuu nopeasti kypsäksi. Kumoa valmis kääretorttupohja sokeroidun leivinpaperin päälle. Irrota leivinpaperi välittömästi ja anna pohjan jäähtyä.

MANSIKKAMOUSSE
1,5 dl kermaa
1,5 dl smetanaa
n.0,7dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
2o0 g mansikoita
Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää tomusokeri + vaniljasokeri vatkauksen loppuvaiheilla.
Sulata marjat mikroaaltouunissa tai kattilassa. Valuta ylimääräinen sulatusneste siivilässä erilliseen astiaan huolellisesti, säästä neste kostutukseen. Soseuta valutetut marjat/ survo haarukalla kevyesti.
Vatkaa smetana vaahdoksi. Soseuta marjat. Yhdistä smetanavaahto, kerma ja mansikat varovasti käsin sekoittaen. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria.

LAKRITSITÄYTE
120g kick-patukoita
1 ½ dl kuohukermaa
1,5 dl vispikermaa
30ml tomusokeria
3ml vaniljasokeria
Paloittele kick-patukat kattilaan. Lisää kuohukerma ja keitä, kunnes patukat ovat sulaneet kermaan. Kaada lakritsaseos vatkauskulhoon ja anna seisoa jääkaapissa väh. 4h. Seoksen tulee olla täysin viileää. Vaahdota vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi tomusokerin ja vaniljasokerin kanssa. Vaahdota kylmä lakukastike erillisessä kulhossa jämäkäksi vaahdoksi. Yhdistä vaahdot, ja jatka vaahdotusta kunnes seos on sopivan jämäkkää täytteeksi.

KOSTUTUS, KORISTELU, KOKOAMINEN

Kostutusliemi:
15ml sokeria
1dl vettä
mansikoiden valutusliemi kostutukseen


Sokerikreemi kakun pinnalle:
80g voita
150g tomusokeria
1tl vaniljasokeria
Kostutusliemen valmistus
Kiehauta sokeri ja vesi. Anna jäähtyä ja sekoita seokseen mansikoiden valutusliemi


Kokoaminen

Vuoraa pyöreäpohjainen leipä/kuivakakkuvuoka tuorekelmulla tiiviisti.
Leikkaa kääretorttupohjasta kaksi tasakokoista suorakaidetta, ja yksi hieman suurempi suorakaide, joka tulee kakun pohjaksi.
Aseta ensimmäinen suorakaiteen muotoinen kääretorttupala vuoan pohjalle ja kostuta se mansikkaliemellä. Levitä päälle tekemäsi lakritsatäyte. Aseta lakutäytteen päälle seuraava kääretorttupala ja kostuta. Levitä päälle mansikkatäyte, ja aseta pintaan viimeinen (isoin) suorakaide. Kostuta sekin. Päällystä kakku kelmulla kauttaaltaan ja anna tekeytyä jääkaapissa yön yli. Kumoa kakku tarjoilualustalle seuraavana päivänä.

Sokerikreemin valmistus

Vatkaa pehmeä voi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja vaniljasokeri erissä vatkaten.
Levitä pehmeää kreemiä kumotun kakun pintaan ohuelti palettiveitsellä/lastalla, niin että kakun pinta on sileä.
Kaulitse luonnonvalkoinen marsipaani ja nosta kaulimen avulla kakun pinnalle. Leikkaa reunat tasaisiksi.

Koristelu
Koristele halkokakku teeman mukaisesti. Tee ruskeaksi värjätystä marsipaanista oksia, ja vihreästä marsipaanista lehtiä oikeita (pestyjä) koivunlehtiä mallina käyttäen. Lehtiruodot saat tehtyä painamalla oikealla koivunlehdellä kuviot marsipaaniin. Koivun mustanruskeat kuviot voi tehdä elintarvikevärillä, kaakaojauheella tai esimerkiksi sulatetulla suklaalla.

Oikeat koivunlehdet ovat loistavia malleja kesäisiin kakunkoristeisiin.


Tyttöni otti ja tyttöni lähti,
mulle jäi vain koivu ja tähti.
Ja nyt mua viedään turmioon.
No vittu ja joo, mä yksin oon.

Saattaisit kiinnostua myös näistä

20 Suussasulavaa kommenttia

  1. Toihan näyttää ihan aidolta koivulta!:D

    VastaaPoista
  2. Ihana idea ja hyvä toteutus kaikkinensa.
    Pidin siitä, että huomasit 'peittää' halon päätkin, tehden kakusta täydellisen, mutta oletkin ammatti-ihminen.
    'Jouluhalkoon' moni jättää ne päät peittämättä ja ne näyttävät tylsiltä.
    Vuosirenkaat kuuluvat puun ominaiseen ilmeesen, mutta ...

    Kivaa kesää! www.nami-hiiri.com

    VastaaPoista
  3. Öh, lähetin yhen kommentin mut tuli joku bloggerin virhe...?
    No mut enivei, olin sanomassa et miule tulee halosta aina mieleen jouluhalko! :D Mut tää halko käy kyllä mainiosti kesäiseen kahvipöytään, ja makuyhdistelmä kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta. Mmm...

    VastaaPoista
  4. Hieno oli haastattelusi Heilissä :D jei!!!

    Jatämä kakkuhan on ihana kesäiseen pöytään!

    VastaaPoista
  5. Mainio kesäinen idea :) pakko kokeilla tota lakritsin ja mansikan yhdistelmää :)

    VastaaPoista
  6. Tästä tulee jotenkin ihan mökki-olo :D Harmittaa, kun olen itse liian laiska panostamaan kakkujen ulkonäköön. Tämän näköistä kakkua olis varmasti hauska tarjotakin :D

    Tää sun blogisi on muutenkin aivan ihana <3

    VastaaPoista
  7. Upea halko!!:)
    Aurinkoista kesää.

    VastaaPoista
  8. I'm lacking: Kesähalko on ainakin erottuva herkku. Uudistettu idea jouluhalosta. :P

    Tiina: Sitä se onkin! Ens kerralla sitten mäntyä ja kuusta myös pöytään =D

    Henskis & Tintsu: Kiitos molemmille kannustavista kommenteista! ^^

    Nami-Hiirulainen: Mie olen valitettavankin perfektionisti ruoanlaitossa, ja muutenkin. En vaan voinut jättää päitä tylsän valkoisiksi, sillä oikeassakin koivussa on tosiaan nuo vuosirenkaat. Olipahan edes jotakin haastetta.

    Anne: Lehdet olivat "luonnossa" vieläkin aidommat, kuva vähäsen vääristää. Ja helppotekoisia :)

    Tanja: Blogger kusee silmään aina välillä. Hölmöä. Kesähalko onkin kiva tuunattu jouluhalko, vähän erilaisilla koristeilla. Entäs mäntyhalko piikeillä varustettuna? Haastetta! Ps. laku-mansikkatäytettä kannattaa todellakin testata. Kiilasi suoraan miun lemppareihin.

    Sirpa: Hihi, kiitos hirmuisesti! Kiva kuulla, että joku on haastattelun huomannut ;)

    Jennis: TESTAA! Oikeesti, tuo on aivan järjettömän herkullista. :P

    Kitinen: Mökkikakuksi tämä päätyikin. ;) Tai tarkemmin veneilyreissulle tarjottavaksi. Juhannuskakkunahan tämä olisi varmasti kaikkein paras.

    Kati: Tuhannet kiitokset, ja aurinkoista kesää siullekin! Ja grillailukelejä :)

    VastaaPoista
  9. Tälläistä olen ajatellut tehdä! Joten tässä oli hyvä ohje. Lähinnä siis koristeluun :) Mitenkäs noi lehdet, kauanko niiden kuivuminen kestää?

    VastaaPoista
  10. Ainiin, sitä vielä, että millä teit noi "mustat raidat"?

    VastaaPoista
  11. Lehtien kuivuminen kestää about pari päivää.

    Tein raidat mustalla elintarvikevärillä maalaten :)

    VastaaPoista
  12. Ookoo :) Eli jos torstaina teen lehdet, niin ne kerkevät kuivua lauantaiksi? Mihin nuo lehdet kannattaa laittaa kuivumaan?

    VastaaPoista
  13. Ehtivät kyllä kuivahtamaan. :) Ne voi laittaa kuivumaan esim. rypistellyn ja tomusokeroidun foliopalasen päälle, niin lehtiin saa vähän muotoa eivätkä ne ole vain suorat läkkärät.

    VastaaPoista
  14. Mitä eroa on vispikermalla ja kuohukermalla?

    VastaaPoista
  15. Tässä kakussa on siitä syystä sekä vispi-että kuohukermaa, koska kuohukerma kestää kuumennuksen paremmin kuin vispikerma.

    VastaaPoista
  16. Tein sitten sen koivuhalkokakun ja onnsituin. Kuvat löytyy täältä --> http://postittelijanleipomukset.blogspot.fi/2013/06/kummin-synttarit-1562013.html

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com