juomat jälkiruoka

Vegaaninen pullataikina & tavallinen pullataikina

18.18Pahalapsi



Laskiaispullat kuuluvat olennaisena osana Suomalaisten laskiaisen viettoon. Kermaa ja hilloa hirveästi ja ääntä kohti! Tai vaihtoehtoisesti mantelimassaa.. Jos käytät mantelimassaa, suosittelen ihan ehottomsti kokeilemaan tuota ite tehtyä versiota! Huomattavasti parempi kuin kaupan e-koodeilla kyllästetty versio joka maistuu pelkältä manteliaromilta.

Pullan kaverinahan tarjotaan useimmiten jotain lämmittävää pulkkamäen jälkeen.
Meillä tässä tapauksessa oikea mättökaakao, herkkukaakao, täyteläinen suklaakaakao.

Kaakaoiden kaakao. Varsinainen kaakao on tehty fazerin sinisellä ja maidolla, päällä aetoo kermaa ja mariannerouhetta.En tietenkään halunnut pullapuolellakaan tyytyä vain ja ainoastaan yhteen laskiaispullaversioon vaan kokeilin kolmea erilaista. No joo, kyl mie pikkusen ehkä innostuin..

Annokseen saa kivaa näköä kun tekee sulatetun suklaan avulla kuvioita ja täyttää ne erivärisin koristelugeelein.Geeleillä ja suklaalla on helppo tehdä esim. kukkia, perhosia, abstrakteja kuvioita.Kuviot voi valmistaa esimerkiksi niin, että pursottaa ensin suklaata ohuella (1-2mm:n) tyllalla lautselle suunniteltuun muotoon, ja jähmettää viileässä. Kukkien terälehdet kannattaa pursottaa suklaalla yksitellen ja pisteet tms. tehdä viimeisenä.
Sitten täyttää kuviot koristelugeeleillä vähitellen pursottaen tai tekee esimerkiksi "liukuvärjättyjä" kuvioita.



Vasemmalla vegaani, oikealla normaali pulla.


Tein yhteensä 1,5 litraa pullataikinaa.Reilusta puolesta taikinasta tein tavallisia jättipullia ja toisesta osasta suolapähkinäisiä korvapuusteja ja tavallisia puusteja. Kivaa vaihtelua!

Kotitekoinen mantelimassa (Vegaaninen, pullan sisään)
Raaka-aineet
150 g manteleita
150 g tomusokeria
1 tl vaniljasokeria

Ohje
Jauha mantelit hienoksi muruksi yleiskoneessa tai vastaavassa.
Lisää tomusokeri ja vaniljasokeri, vaivaa taikinaa ensin yleiskoneella muutama minuutti ja sen jälkeen tomusokeroiduin käsin parista minuutista viiteen minuuttiin kunnes massa on sitkeää ja yhtenäistä.
----------------------------------------------------------------------------------------------------


Kotitekoiset suolapähkinät
Raaka-aineet
0,5 kg maapähkinöitä
0,5 rkl merisuolaa
haluamaasi kasviöljyä
suolaa

Ohjeet
Kaada maapähkinät laakeaan astiaan ja lisää kylmää vettä sen verran että pähkinät peittyvät kunnolla. Lisää joukkoon reilu puoli ruokalusikallista merisuolaa ja hämmennä.
Anna pähkinöiden lillua vedessä kaksi päivää.
Lisää vettä jos näyttää että pähkinät jäävät veden pinnan yläpuolelle.
Kaada pähkinät siivilään kun ne alkavat tuottaa vaahtoa.
Huuhtele kevyesti ja anna kuivahtaa hetki.
Kuumenna pannu tai kattila kuumaksi ja lisää pähkinät kuivalle pannulle.
Paahda pähkinöitä välillä hämmennellen kunnes ne ottavat reilusti väriä ja alkavat tuoksua paahdetulta.
Lisää paahtamisen loppuvaiheessa tilkka öljyä ja hämmennä tasaiseksi.
Varo, pähkinät ovat tosi kuumia!
Sekoita joukkoon 1-5 tl suolaa (MAUN MUKAAN, riippuen kuinka suolaisia haluat) ja anna jäähtyä täysin.
Käytä kaupan suolapähkinöiden tapaan. :)
Nämä onnistuvat myös uunissa paahdettuna, itse pidän kuitenkin pannulla paahdettujen pähkinöiden makua parempana.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Paras vegaaninen pullataikina
Raaka-aineet
0,5 l soijamaitoa
2 pss kuivahiivaa
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria
150 g sinistä keijua pehmeänä
vajaa 1 kg vehnäjauhoja
125 g sokeria
1 dl vettä

Ohjeet
Kuumenna soijamaito reilusti käden lämpöiseksi kattilassa. (+42)
Lisää maitoon muna,sokeri,kardemumma, vaniljasokeri, suola ja kuivahiiva.
Lisää jauhoja vähitellen.
Lisää sininen keiju pehmeänä kun taikina alkaa irrota käsistä ja kulhon reunoista.
Sekoita tasaiseksi ja kohota liinan alla lämpimässä n.1h.
Leivo taikinaa jauhotetulla pöydällä 3 minuuttia kunnes se on kiinteää ja kimmoisaa.
Leivo tangoksi ja jaa taikina n.8-10 palaan.
Leivo jokainen pala pyöreäksi pullaksi ja kohota pellillä kaksinkertaiseksi.
Paista pullat 200 asteessa kunnes saavat reilusti väriä pintaan, n.15 minuuttia. Älä kuitenkaan polta pullia.
Valmista paistumisen aikana paksu sokeriliemi:
Keitä sokerilientä sekoittamatta, kunnes se alkaa ottamaan ihan pikkuruisen kellertävää väriä. Älä päästä sokeria karamellin väriseksi, mutten se tarttuu kattilaan ennenkuin olet voidellut pullat!
Voitele juuri uunista tulleet pullat tekemälläsi sokerivesikuorrutuksella.
Tällä ohjeella tehtyjä pullia on hyvin vaikea erottaa normaaleista pullista!
Ainut eroavaisuus on se, että pinta on tavallista pullaa makeampi ja tahmeampi.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Tavallinen, pehmeä pullataikina
Raaka-aineet
0,5 l maitoa
2 pss kuivahiivaa
1 kpl kananmuna
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
150 g pehmeää margariinia tai voita
vajaa 1kg vehnäjauhoja
perinteinen kanelikorvapuusti:
50 g pehmeää voita
50 g sokeria
2 tl kanelia
suolapähkinäiset korvapuustit:
50 g pehmeää voita
50 g sokeria
1 tl vaniljasokeria tai
vaniljakreemijauhetta
150 g suolapähkinöitä
voiteluun kananmunia

Ohjeet
Taikina:
Kuumenna maito reilusti käden lämpöiseksi kattilassa. (+42)
Lisää maitoon muna,sokeri,kardemumma, suola ja kuivahiiva.
Lisää jauhoja vähitellen.
Lisää voi kun taikina alkaa irrota käsistä ja kulhon reunoista.
Sekoita tasaiseksi ja kohota liinan alla lämpimässä n.1h.
Valmista joko suolapähkinätäytteiset puustit tai normaalit korvapuustit tai pikkupullia.
Perinteiset korvapuustit:
Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa se sileäksi.
Kauli taikina ohueksi (n.3mm) suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja sivele levyn pinta pehmeällä voilla tai margariinilla.
Sekoita kaneli ja sokeri keskenään ja ripottele päälle.
Kääri levy rullalle ja leikkaa vinoittain palasiksi.
Paina peukalolla palasten kapea kärki alas.
Nostata korvapuustit pellillä kaksinkertaisiksi, voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista korvapuusteja uunin keskiosassa 225 asteessa n.10 minuuttia.
Suolapähkinä-korvapuustit:
Valmista puustit muuten normaalien korvapuustien tapaan, mutta sekoita sokerin joukkoon kanelin sijasta vaniljasokeria.
Rouhi suolapähkinät hienoksi muruksi ja ripota ne margariinilla voidellun, sokeri-vaniljaseoksella ripotellun taikinan päälle ja rullaa pulliksi.
Pikkupullat:
Pyöritä pullista n.50g painoisia pullia, kohota lämpimässä pellillä kaksinkertaisiksi ja voitele ennen uuniin menoa kananmunalla.
Ripottele pinnalle raesokeria ja paista 225 asteessa n.10 minuuttia.




Lusikan muotoiset vaaleat keksit (vaniljapikkuleivät 
VEGAANINEN)
Raaka-aineet
100 g sinistä keijua
1,5 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
pieniä lusikoita tai ruokalusikoita

Ohjeet
Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä keskenään jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri, lisää ne vaahdon joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi.
Kaulitse vaalea taikina ohueksi levyksi. (Varo kuitenkin tekemästä levystä liian ohuita, koska tällöin keksejä on vaikea saada pysymään muodossaan, kun ne irrottaa leivonta-alustasta)
Aseta lusikka kärki alaspäin taikinalevylle ja leikkaa terävällä veitsellä lusikan muotojen mukaisia keksejä.
Nosta lastalla pellille ja paista 175 asteessa n-5-8 minuuttia.
Voit koettaa painaa uunista ottamisen jälkeen välittömästi painaa lusikan "kuppiosaa" vähän kuperaksi".
Jäähdytä hyvin!!



-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Vegaaniset laskiaispullat
Raaka-aineet
1 annos vegaanista pullataikinaa
(linkitettynä ohje)
1 prk vegaanista vispikermaa (go
green)
1 dl tomusokeria
2 dl haluamaasi hilloa : kuningatarhillo/ vadelmahillo /mansikkahillo
ja/tai
1 annos kotitekoista mantelimassaa
(ohje linkitettynä)

Ohjeet
Valmista pullataikina ohjeen mukaan ja kohota lämpimässä.
Leivo pullat isokokoisiksi, n. 80g painoisiksi pulliksi ja kohota pellillä kaksinkertaisiksi.
Paista 225 asteessa n.14 minuuttia ja jäähdytä pullat hyvin.
Leikkaa pullat keskikohtaa hieman alemmalta halki.

Pullien täyttäminen:
Vatkaa soijakerma normaalin kuohukerman tapaan täydellä teholla n. 5 minuuttia, kunnes seoksesta tulee kuohkeaa.
Lisää vatkauksen loppuvaiheessa tomusokeri ja vaniljasokeri.
Anna kerman seistä jääkaapissa astiassa n.1h ennen pursottamista (ei pakollista)
Levitä pullien alapinnalle kunnon kerros haluamaasi hilloa tai koverra osa sisusta pois ja sekoita sisus mantelimassan joukkoon + paina lopuksi mantelimassa tekemääsi koloon.
Pursota tähtityllalla varustetulla pursotuspussilla kermaa hillon tai mantelimassan päälle reilu kerros.
Laita kannet päälle ja viimeistele pullat ripottelemalla päälle tomusokeria..
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Tavalliset, muhkeat laskiaispullat

Raaka-aineet
1 annos pullataikinaa (ohje ohessa)
2 dl haluamaasi hilloa: kuningatarhillo, mansikkahillo, vadelmahillo

tai hillon sijasta 1 annos kotitekoista mantelimassaa
4 dl kuohukermaa
1,5 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
tomusokeria koristeluun
(mantelilastuja pullan päälle)

Ohjeet
Valmista pullataikina ohjeen mukaan ja kohota lämpimässä.
Leivo pullat isokokoisiksi, n. 80g painoisiksi pulliksi ja kohota pellillä kaksinkertaisiksi. Voitele normaalin pullan tapaan ja ripottele päälle halutessasi mantelilastuja.
Paista 225 asteessa n.14 minuuttia ja jäähdytä pullat.
Leikkaa pullat keskikohtaa hieman alemmalta halki.
Pullien täyttäminen:
Vatkaa kuohukerma kovaksi vaahdoksi, n.5min täysteholla.
Lisää vatkauksen loppuvaiheessa tomusokeri ja vaniljasokeri.
Levitä pullien alapinnalle kunnon kerros haluamaasi hilloa tai vaihtoehtoisesti koverra sisus pois ja sekoita kotitekoisen mantelimassan joukkoon. Paina mantelimassaa pala koverrettuun koloon. Pursota kerma tähtityllalla varustetulla pursotuspussilla renkaan muotoon. Laita kannet päälle ja viimeistele pullat ripottelemalla päälle tomusokeria..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Lumihuippuinen unelmakaakao

Raaka-aineet (2 lasillista)
5 dl maitoa
3-4 riviä fazerin sinistä
1 tl vaniljasokeria
2 dl kuohukermaa
1 dl tomusokeria
5 kpl mariannekarkkeja tai
mariannemurskaa

Ohjeet
Kuumenna maito kiehuvaksi kattilassa.
Lisää suklaapalat yksitellen ja sulata suklaat maitoon.
Sekoita tasaiseksi ja mausta vaniljasokeri.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta tomusokerilla. Kaada kaakao lasiin ja maidon päälle iso annos kermaa. Ripota päälle reilusti mariannemurskaa tai murskaa tehosekoittimessa n.3 karkkia per lasi.



Saattaisit kiinnostua myös näistä

31 Suussasulavaa kommenttia

  1. Oo, mitä pulleroita. Mä kanssa otin ovelana kyllä kaksi yhden hinnalla, kun koulussa sai täyttää oman pullansa miten halusi. Eli pulla puoliksi ja molemmille puolille hilloa ja toiseen puoliskoon mariannekermaa ja toiseen suklaakermaa. Ja tietty reilut kerrokset. Oli niiiin hyvää :D

    VastaaPoista
  2. NAM!!! Koska näitä olis tarjolla...mä voisin tulla herkuttelemaan!! Alko jo harmittamaan kun en itse tehnyt pullia. Vielähän tuon toki kerkiää :) Ja tuo kaakao...vie taatusti kielen mukanaan. Vielä kerran on kuitenkin pakko kehua tuota sinun uskomatonta viiteiliäisyyttä ja kaunista tapaa laittaa tuo kaikki esille.

    VastaaPoista
  3. Mun pitää antaa tää sun blogin linkki yhelle luokkakaverille, se on kans vegaani. Ja varsinkin tuo sun pullaohje. :) Blogis tuo varmaasti iloa ja ideoita tosi monille! :) Itse viihdyn täällä kyl ain pitkään kun käyn.

    VastaaPoista
  4. No ei siihen kissaan nyt paljon taitoa vaadittu kun minä sen sain aikaseksi. :) Tosi hyvän näköisiä pullia oot saanut aikaiseksi!

    VastaaPoista
  5. Ah! Mitä kaakaota ja pullia. NAM. Pitääkin varmaan leipoa vielä yksi satsi pullaa, kun jäi laskiaisesta yksi hiiva yli. Voisin kokeilla tuota sun sokeriliemivinkkiä, kuulostaa hyvältä. Ja näyttää myös.

    Tai oikeastaan voisin leipoa vaan yhden jättipullan ja syödä sen yksin ja lohduttautua ajatuksesta ettei yksi pulla voi pahaa tehdä xD

    VastaaPoista
  6. Onpa herkullisia laskiaispullia!

    VastaaPoista
  7. Voi että, unohtui :D Mut kerkiäähän sitä! Laskiainen on taas ens vuonna ;)

    Hurrrrja miten paljon vaivaa olet taas nähnyt! Ei muuta voi kuin ihailla! Tosi ihania herkkuja :)

    VastaaPoista
  8. Laitot sitten tuulemaan, aika urakan vedit läpi :)
    Aikas herkun näköisiä pullia, erityisesti tuo mansikka-mokka. Ja tuo kaakao maistuisi HETI NYT mulle!!!

    VastaaPoista
  9. Aivan ihana näköisiä pullia. Nam! Pitääkin joskus kokeilla tota sun vegaanipullien reseptiä, itse olen tehnyt pullat aina tarvittaessa omenamehuun.

    VastaaPoista
  10. Tulin tänne katsomaan ohjeitasi ja voi valtava mitkä herkut täällä onkaan tarjolla... tuommoisen laskiaissetin minäkin mielelläni ottaisin....

    VastaaPoista
  11. Aivan mahtavaa! Ei voi kuin kehua. Maistuis kyllä kaikki versiot mullekin :)

    VastaaPoista
  12. Ihania pullia olet leiponut.

    VastaaPoista
  13. Jestas että olet taas taiteillut vaik minkä näkösiä herkkuja! Ja mie en pullan pullaa saanu koko laskiaisaikaan. Tuo kaakao, slurps. Täytyy joskus kokeilla, jos kerkiää suklaat sinne kattilaan asti ;)

    VastaaPoista
  14. No kylläpäs! Oikein hengästyin lukiessani tätä mahtavaa tietopakettia ja sain ihania inspiksiä leipomuksistasi. Soijamaitoa pitää kyllä kokeilla. Tosi kaunis on laskiaispulla-asetelmasi!

    Anopilta olen joskus saanut vähän toisenlaisen mantelimassaohjeen. Siihen tuli muistaakseni manteleita, pullan sisusta ja maitoa tai kermaa ja sokeria - ainakin.

    Maapähkinäohje oli myös kokeilemisen arvoinen uutuus.

    Kyllä teidän väen kelpaa, kun on tuollainen mestarikokki suvussa!

    VastaaPoista
  15. Kiitos vaan, ihan itsetehtyjähän ne ruusut olivat. Oikeastaan elämäni ensimmäisiä... heh :D Tykkään tehdä marsipaaniruusunu "lehteviksi", vaikka ope koulussa yrittääkin opettaa tekemään vain 4 lehdellä... ^^'

    Hmm ei voi muuta kuin sanoa että upeita laskiaispullia olet tehnyt! Itsekkin tein mutta ne meni parissa sekunnissa.. :D voisi itsekkin kokeilla joskus vähän erikoisempia laskiaispullia.

    VastaaPoista
  16. Aiih miten ihana pullamättö! Ja vielä vegaanisiakin, mmh. Tulihan sitä syötyä laskiaisen aikana *nopea laskutoimitus* 6 pullaa. Huih.

    Tuo sokerivoitelu vegaanipullille näyttää oikein kokeilemisen arvoiselta. Itse käytin tummasiirappi-vesiseosta, jonka sivelin pullille ennen paistamista. Väristä tuli sievä, mutta ei kananmunamaisen kiiltävä.

    Tuon GoGreen Vispin koostumusta on muuten vaihdettu samalla kun purkki uusiutui. Nykyään se on vetelämpää ja muistuttaa väljähtänyttä valkuaisvaahtoa vielä seuraavanakin päivänä vaahdotuksesta. Ennen sitä saattoi sentään pursottaa... Pitää valittaa Raisiolle.

    VastaaPoista
  17. Todella herkullisen näköistä kaikki! - syntisen hyvää :)

    VastaaPoista
  18. Herkullisia juttuja olet taas ehättänyt kokkailemaan. Waude!

    VastaaPoista
  19. Vau! Hienoja pullia ja keksejä ja toi kaakao... Oon juonu lähiaikoina aika paljon kuumaa kaakaota ja nyt sit ei oo aineksia siihen, mikä ottaa kyl päähän ton kuvan näkemisen jälkeen :D

    VastaaPoista
  20. johan alko tekeen mieli pullaa! :D Liian hyvän näkösiä:p
    No ne käethä meni vähän sillee hassusti. ;s Ei oikee ossaa selittää. :D No se jännetuppikäsi meni ainaki liiallisen datauksen myötä. ;)

    VastaaPoista
  21. Mielelläni maistaisin noita kaikki laskiaispullia... näyttävät ihanan muhkeilta ja herkullisilta!!

    VastaaPoista
  22. Nyt mä ihan toivon kellon kääntöä taaksepäin, laskiainen takaisin ja lisää pullaa ja isommat lusikat! Kiitos mantelimassa-ohjeesta, miten mä en ole sitä itse tehnyt ikinä, höh?

    VastaaPoista
  23. Nam ja lurps! :D Toi kaakao näyttää ihan liian hyvältä!

    VastaaPoista
  24. Oi, ihania pullia ja varmasti ylihyvää kaakaota! :)

    VastaaPoista
  25. Kylläpä maistuisi taas laskiaispullat, vaikka laskiainen on ohi ja herkuteltua tuli urakalla.:) Ihania täytteitä!:P

    VastaaPoista
  26. Namiii! Laskiaispullat on jotain niiiin hyvää! niitä voisi syödä ympäri vuoden :) se tekemäni kinuskikissan kardemummakakku oli kyllä tosi hyvää, kannattaa kokeilla :>

    VastaaPoista
  27. Nam nam, täällä kuolailen pullies perään... :P Harmi ku se laskiainen on pelkästään kerran vuodessa :( Tolla sokerivedellä tulee kyllä hyvä voitelu myös, itekin usein ditä käytän, ku jos on kananmunat loppu...

    VastaaPoista
  28. Kiitos! :) sullaki tuo leipominen hyppysissä (pullataikinasta päätellen :D) omaa pulla taikinaa en oo kyllä ikinä saanu ton kokoseks turpoomaa :o

    Ihana kun joku jaksaa vegaaniohjeita väsäillä. Nuo ruokaohjeetki kuullosti hyviltä <: ite oon semivegetaarisella ruokavaliolla (pakottavat kanaa syömään ;S) Taidan tulla useemminki kurkkimaan tänne sun ohjeitas!

    VastaaPoista
  29. Suolapähkinärouhe pullien sisällä kuulostaa mielenkiintoiselta. Tykkään suolapähkinöistä muissakin erikoisissa yhdistelmissä. Laitoin kerran kakkuunkin. Oli hyvää.

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com