makea leivonta makeat piirakat

Wanha kunnon Tosca.

13.18Pahalapsi



Kaapissa pälyilevät, viime joulun terästetyistä glögeistä ylijääneet mantelilastut olivat tulossa päiväykseltään tiensä päähän. En raaskinut pikkuisia heittää menemään, ja pakkaseen aiemmin leivotut kääretortut olivat kadonneet mystisesti jonnekin, niin mikäpä parempaa kuin toteuttaa alkukantaisia vaistojaan ja tarttua vispilän varteen. Mietiskelin ensin tekeväni jotakin marjapiirakkaa johon olisin mantelit käyttänyt, mutta kun erehdyin mainitsemaan ohimennen sanan "Tosca", ja hyvä ettei pöydän toisella puolella kahviaan siemaileva avomies hypännyt suoraan syliin sen sanan ansiosta. Välillä vanhassa vara parempi, niin tälläkin kertaa Toscapiirakan kohdalla.

Erityisplussa tässä leivosherkussa on se, että se valmistuu pikapikaa yllätysvieraitakin varten. Koko prosessi vie aikaa maksimissaan tunnin valmistuksineen päivineen, itselläni taisi hurahtaa hitusen reippaat 40 minuuttia leivontakulhojen nuoleskeluiden (pakollista!) ja tiskauksien kanssa. Ja pakko kyllä sanoa, että tämä piironginlaatikon perukoilta löytyvä resepti on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas. Pohja on todella mehevää, ja samalla ohjeella pystyy tekemään esimerkiksi marjapiirakkaa jos jottää kuorrutuksen tekemättä. :)


Toscapiirakka
Yhteen 24cm halk. vuokaan
Yht. 8 palaa, tai 6 todella tuhtia herkuttelupalaa

2 kpl kananmunia
1,5dl sokeria
1dl kermaa/maitoa
50g voita
2,25dl vehnäjauhoja
1,5tl leivinjauhetta

Kuorrutus:
80g mantelilastuja
80g voita
0,25dl vehnäjauhoja
1rkl kermaa/maitoa
1dl sokeria

Lämmitä uuni 200 asteeseen.
Sulata rasva ja laita sivummalle jäähtymään. Mittaa kerma erilliseen astiaan, ja sekoita toisessa astiassa vehnäjauho + leivinjauhe keskenään.
Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Lisää sulatettu rasva, maito/kerma ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
Voitele halk. 24cm vuoka ja jauhota se korppujauholla.
Kaada taikina vuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa 10-13 min, kunnes kakku on keskeltä vielä hiukan pehmeä muttei aivan raaka.

Valmista paistumisen aikana kuorrutus. Mittaa kaikki kuorrutuksen aineet kattilaan ja anna kiehahtaa. Levitä piirakan päälle, ja paista 200 asteessa n.8 minuuttia, kunnes kuorrutus on kauniin kullanruskea. Anna jäähtyä ja tarjoile.





Saattaisit kiinnostua myös näistä

9 Suussasulavaa kommenttia

  1. Vaikka olen hirmuinen herkkutakapuoli, niin toscakakku on niitä harvoja leivonnaisia jotka jätän syömättä vaikka tarjottaisiin. Tuo pohja on inhaa (ja 99% tapauksista pölisevän kuivaa), ja kun siihen yhdistää sen tosiasian että mantelisössöpäällinen on todella hyvää, niin kontrastista tulee melkoinen ja makuelämyksestä pettymys. Siksi kutsunkin tekelettä yleensä moskakakuksi. ;) Tuota kuorrutetta voisi tehdä pelkästään sellaisenaan vedeltäväksi, ja kakkupohja mäkeen, kiitos.

    VastaaPoista
  2. Hassua. :D Tässä kakussa tuo pohja on nimenomaan se, joka saa yleensä kehuja osakseen. Jotkut valmistavat toscakakkupohjan "sokeri + rasva vatkataan" - tekniikalla, jolloin siitä tulee murumaisempaa ja täten juuri tuota kuivaa kittanaa jota kuvailitkin. Tämä kakkupohja koostumukseltaan hyvin samankaltainen kuin mokkapaloissa, eli sellainen kostea ja mehevä. :) Testaa, väitän että et tule pettymään! :D

    VastaaPoista
  3. Täytyy minunkin tunnustaa että toscakakku ei kuulu omiin suosikkeihini. En tiedä mistä tämä antipatiani kyseistä leivonnaista kohtaan johtuu, mutta jokin siinä tökkii ja pahasti. Mausta en pidä, ja jotenkin koko piirakka on jotenkin tylsän ja aneemisen näköinenkin. Pthyi! :D

    VastaaPoista
  4. Kokeilin tätä ohjetta,kun kaapissa sattui tarvikkeet olemaan. Oli hyvää,vaikka en mikään leivonnaisten suurin ystävä olekaan :)

    VastaaPoista
  5. hitsi, tässähä tulee nälkä tätä blogia lukiessa :'D

    VastaaPoista
  6. Hei! :)
    Ensiksi pahoittelut ettei tämä kommenttini liity tähän postaukseen.

    Mutta joo, äitienpäivä lähestyy kovaa vauhtia ja haluaisin rakkaalle mammalle hankkia jotain tosi mieluista. Teräksinen ja laadukas yleiskone on ollut hänellä haaveena ja nyt mulla olis varaa sellainen jopa ostaakin, en vain yhtään tiedä mikä kannattaisi hankkia! Siispä ajattelin kääntyä tässä sinun puoleesi :)

    Kovin montaa satasta ei ole kertaheitolla laittaa, mutta saisiko jollain 200-400 eurolla hyvää? Osaisitko suositella jotain tiettyä? :)

    Kiitos jo etukäteen älyttömästi!

    VastaaPoista
  7. Anonymi 17:30
    Pahoittelut että viestiin vastaamisessa on kestänyt! Jostain syystä kommenttiseula jätti ilmoittamatta tästä siun raapustuksesta. :(
    Olen testannut työhistoriani aikana jos jonkinmoisia yleiskoneita, ja noista edullisista + luotettavista osaisin nimetä ainakin kaksi varteenotettavaa. Brauinin multiquick7 - k3000 yleiskonetta on käytetty monessa ravintolassa jossa olen ollut töissä, ja niissä tuo on ollut aivan yliveto. Todella helppokäyttöinen ja hyvä tehoiltaan, ja kokonsa puolesta hyvinkin kompakti. :) Ei ulkonäöllisesti mikään huippuhieno sisustuselementti, mutta eihän se ulkonäkö pitäisikään olla yleiskoneen ostossa isoin seikka. ;)

    Kenwoodin yleiskoneista en myöskään keksi mitään negatiivista sanottavaa, ovat oikein hyviä pikkuapureita keittiöön oikeastaan malliin katsomatta. :)

    VastaaPoista
  8. Tosi hyvä toscaohje! Pohja oli ihanan mehevä - ja rasvainen, kuten pitääkin :D.

    VastaaPoista
  9. Oli todellakin mehevä ja maukas toi pohja, aivan eri kuin muilla tekemilläni ohjeilla (jolloin pohjasta on tullut kuivakka vaikka kuin on tehnyt ohjeen mukaan). Tällä ohjeella pitänee siis tehdä uudestaankin :)

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com