Eurooppalaiset täytekakut jotain ihan muuta

Opinnäytetyö 13.11. | Belgialainen tryffelikakku & Kreikkalainen “Karidopita” - saksanpähkinäkakku

13.45Pahalapsi



Päivityksiä blogiin on tullut melkoisen harvakseltaan, oikeastaan ainoastaan opinnäytetyöni takia. Opinnäytetyön kirjoittamisessa on mennyt aikaa, ja myös käytännön toteutuksen suunnittelussa samoin. Toteutin opinnäytetyöni Eurooppalaisista perinteisistä täytekakuista Opetusravintola Kiesassa 13.11.

Valmistimme tiimin kanssa 7 eri täytekakkua + koristeltiin kakut miun suunnittelemalla tavalla. Toteutus onnistui ihan nappiin, eikä huomautettavaa ollut juuri lainkaan. :)
Valmistin kakkupöytään itse cakejen lisäksi myös kakkulistat + jaettavat esitteet itse.






Pöydän kattaus

-------------------------------------------------------------------------------------------------



1. Italialainen Millefoglie alla crema

Asiakkaiden kommentteja:
-MAUKAS, juuri sopivan makea
-Todella hyvä
-Hyvä rakenne




2. Virolainen meekook
-"Ihan parasta"
-Loistava rakenne ja maku
-Tosi hyvää!
-Jännä maku (smetana hapan)




3. Belgialainen tryffelikakku 

-Todella hyvä suklaan maku
-Monen henk. koht. suosikkikakku
-Ihanan suklainen
-Kamalan ihana! " Don't need chocolate for the rest of the week"



4.Schwarzwaldin kakku 

-Melko perussuklaakakku
-Perinteisen maukas kirsikkainen kakku
-Tosi hyvää!
-Herkullista, juuri sopivan makeaa



5. Maltalaiset leivokset

-Tosi makeita/ imeliä
-Maku kiitettävä, erittäin hyviä!
-Nam, näitä voisin syödä mieluusti teen kanssa vaikka useammin



6. Islantilainen Vinarterta 

-Jouluinen, kävisi joulutortun vaihtoehtona
-Erittäin ihana
-Kiva syödä jotain näin erikoista
-Juuri sopivan makea kakku, ei liian imelää



7. Kreikkalainen Karidopita (ohje postauksen lopulla)

-Jouluinen, hieman kuivakakkumainen
-Tosi hyvä, ei liian makeaa
-Herkullista!

------------------------------------------------------------------------------------------------


Belgialainen suklaatryffelikakku

Kakkupohja:
175g tummaa suklaata (vähäsokerista)
50g kaakaojauhetta
175ml suolatonta voita, kuutioituna ja pehmitettynä
150ml sokeria
4 munaa valkuaiset ja keltuaiset eroteltuina
150ml vehnäjauhoja

Suklaakiisseli:
0,5l maitoa
40ml maissitärkkelystä
2-3 kananmunan keltuaista
1dl kondensoitua maitoa
100g tummaa suklaata
1dl sokeria
1 rkl kaakaojauhetta

Kakkupohjien kostutukseen:
1dl maitoa

Suklaakuorrutus:
50g voita
75ml erikoishienoa sokeria
125g tummaa suklaata
75m kondensoitua maitoa

Suklaatryffelit:
2 dl kuohukermaa
200 g tummaa suklaata
kaakaojauhetta pyörittelyyn

OHJEET:

Kakkupohja

Erota munien valkuaiset ja keltuaiset. Sulata suklaa vesihauteessa sulaksi. Anna jäähtyä hetki.
Vaahdota sokeri ja voi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää sulatettu suklaa ja munan keltuaiset. Sekoita taikina tasaiseksi.

Siivilöi jauhot taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
Vatkaa valkuaiset toisessa astiassa kovaksi vaahdoksi.
Lisää valkuaisvaahto varovasti sekoittaen suklaataikinan joukkoon, sekoita vain sen verran että valkuainen sekoittuu taiinaan. Älä vatkaa!

Voitele 23cm kokoinen kakkuvuoka. Jauhota kevyesti siivilöidyllä kaakaojauholla ja ravistele pois ylimääräinen jauho. Lämmitä uuni 180 asteeseen ja paista kakkua noin 35 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla.
Anna kakun jäähtyä hetki, ja irroita se sitten vuoasta käyttäen apuna veitseä.

Kiisseli:
Sekoita kattilassa kaikki muu paitsi keltuaiset keskenään. Kuumenna kokoajan sekoittaen ja keitä viisi minuuttia. Lisää valmiiseen, höyryävään kiisseliin keltuaiset yksitellen todella tehokkaasti vatkaten. Laita kattila liedelle edelleen kokoajan hämmentäen, mutta älä päästä kiisseliä kiehumaan! Lisää keltuaisia sen verran, että kiisselistä tulee todella paksua. Kaada valmis, paksu kiisseli astiaan ja peitä pinta kelmulla. Jäähdytä kylmässä.

Kumoa kakku ja leikkaa pohja 3 osaan.
Kokoa kakku tarjoilulautaselle: Kostuta pohjat maidolla ja laita jokaiseen väliin suklaakiisseliä.

Valmista suklaakuorrutus:
Sulata suklaa vesihauteessa sulaksi ja jäähdytä hetki.
Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Hämmennä sekaan sulatettu suklaa ja kondensoitu maito. Sekoita kunnes seos on tasaista. Jäähdytä kuorrutusta jääkaapissa hetki ennen levittämistä jos seos on liian pehmeää.
Levitä kuorrutus kakun pinnalle, kuorrutusta ei tarvitse levittää välttämättä reunoille asti.

Koristele pinta tuoreilla vadelmilla/mansikoilla, kermaruusukkeilla, suklaatryffeleillä ja mintun lehdillä.

Tryffelit:
Kaada kerma kattilaan ja kuumenna se hitaasti kiehumispisteeseen. Ota kattila liedeltä.
Pilko suklaa kuuman kerman joukkoon ja sekoita tasaiseksi, elä vatkaa.
Anna seoksen jäähtyä täysin kylmäksi.
Vatkaa jäähtynyt seos kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi.
Pyörittele kämmenten välissä seoksesta palloja ja pyöräytä jokainen pallo kaakaojauheessa. Säilytä tryffelit kylmässä.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Kreikkalainen “Karidopita” - saksanpähkinäkakku

Raaka-aineet

50g saksanpähkinöitä rouhittuna
200g saksanpähkinää jauhettuna
150-200g vehnäjauhoja
200g sokeria
75g voita
4 kpl kananmunaa
1tl leivinjauhetta
1tl kanelia
2rkl brandya
korppujauhoja jauhotukseen

Siirappiin
200ml vettä
160g sokeria
1rkl brandyä

Täytteeksi ja kuorrutukseen
400g kreikkalaista jogurttia
hunajaa + sokeria
rouhittua saksanpähkinää

Ohjeet:

Kakkupohja
Voitele ja korppujauhota 24cm kakkuvuoka.
Vaahdota voi, sokeri, kaneli ja kananmunan keltuaiset vaaleaksi vaahdoksi.
Vatkaa valkuaiset eri astiassa kovaksi vaahdoksi.
Lisää puolet valkuaisseoksesta keltuaisseokseen ja sekoita varovasti tasaiseksi.
Sekoita leivinjauhe, jauhot ja osa saksanpähkinäjauhe keskenään.
Lisää jauhoseosta vähitellen munavaahtoon. Sekoita lopuksi joukkoon jäljelle jäänyt valkuaisvaahdo ja brandy varovasti hämmentäen. Kaada seos vuokaan, ja levitä rouhitut saksanpähkinät taikinan pinnalle.

Paista kakkua 180 asteisessa uunissa 45 minuuttia/ kunnes kakkuun pistettyyn tikkuun ei tartu taikinaa.

Siirappi
Kuumenna vesi ja sokeri kattilassa kiehuviksi, ja keitä 5-10 minuuttia miedolla lämmöllä.

Kokoaminen:
Irrota kakku vuoastaan ja leikkaa pohja kolmeen osaan.
Sivele siirappia kakun pintaan ja kakkupohjaan ja jäähdytä pohjapalat.

Sekoita hunajaa ja sokeria kreikkalaisen jogurtin joukkoon sen verran, että seos on sopivan makeaa.
Levitä kreikkalaista jogurttia kakun väliin ja reunaan. Levitä reunan jogurttiin rouhittua pähkinää ja koristele esim. Tuoreista hedelmistä tehdyillä koristeilla.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Lisäkiitosta sain opinnäytetyössä siitä, että olin huomioinut myös laktoosittoman ruokavalion työssäni. Vinárterta on siis täysin laktoositon.




Saattaisit kiinnostua myös näistä

22 Suussasulavaa kommenttia

  1. Voi jösses!!! Ihanan näköisiä! Ei ole ravintola-alalla huolta, jos tuollaisia valmistuu kouluista.

    VastaaPoista
  2. Vau! Uskomatonta, miten sait nuo kaikki kakut samaan aikaa tehtya ja esille laitettua noin hienosti! Kaikki naytti herkulliselta, ja maistajilla oli varmaan aika ahky noiden jalkeen... silti kay kateeksi!
    Saat varmasti hyvan arvosanan :)

    VastaaPoista
  3. Marsa, mie valmistun keväällä kokiksi,ja oishan tuo ihan kiva myös saada töitä :P

    Anna, miulla oli muutama apuri kakkuja kokoamassa ;D Sain arvosanaksi kolmosen, eli parhaan mitä pystyy saamaan. (arvostelu 1-3)

    Makea maa, kiitoskiitos!

    VastaaPoista
  4. Voi, kun olisin päässyt maistelemaan!! Kaikki näyttävän niiiiiin herkullisilta!! Namskis!!

    VastaaPoista
  5. Tässähän jää ihan sanattomaksi... ihan mahdottoman upeaa katseltavaa ja varmasti herkullista maisteltavaa!

    VastaaPoista
  6. Oijoi, ihania herkkuja pöytä täynnä =) onnea hyvin onnistuneesta opinnäytteestä =)

    VastaaPoista
  7. Kirsi, pakko myöntää että kaikki kakut olivat herkullisia =)

    Pioni, kiitos kiitos kommentistasi! Sie olet ite oikea mestari kakkujen kanssa, joten oon ihan otettu kommentistasi..

    La belle: Kiitos! Olen kyllä itekkin todella onnellinen siitä, että opinnäytetyö sujui suunnitelmien mukaan =)

    VastaaPoista
  8. Näyttää ihan uskomattoman upealta! Onnea sinulle kovasti!

    VastaaPoista
  9. wau. oot onnistunut ainakin ulkoisesti todella hyvin! ja olit mauistakin saanut hyvää palautetta- tuli heti kauhea makeanhimo! KAUNISTA!

    VastaaPoista
  10. Schwarzwald Torte on niin ihana ja olet tehnyt sen oikein ! Nyt on myös hyvä tilaisuus mainita, että tekemäsi Sacher on oikeaoppisesti koristeltu, vain teksti, kaikki muu olisi 'syntiä' :D . Kaikkea hyvää joulun odotukseen! nami-hiiri

    VastaaPoista
  11. Ihanan näköistä!! Onnea kovasti hyvin sujuneesta opinnäytetyöstä!! :)

    VastaaPoista
  12. vähän eri meiningillä kun mun lopputyöt.. tein pari leipää ja pääsin varmaan säälistä läpi.. koulut ei ole mulle :)

    VastaaPoista
  13. Sokeriperhonen : Kitos kiitos! Onnea tarvitaankin rutkasti tällä alalla. :)

    Salla : Kakuissa on miun mielestä melkeimpä tärkeämpää hyvä maku, ulkonäkö vasta sen jälkeen sitten. Toki onhan sitä kiva esteettisiä herkkuja syödä..

    Nami-Hiiri Oon kuullut, että Sacher koristeltaisiin ihan aidosti ja oikeasti vain "kyltillä" jossa lukisi valmistajakonditorion nimike? :P Voin olla toki väärässäkin. Ihanaa joulunaikaa siullekin!

    Anzku Kiitos kiitos :)

    Aleksi Toteutitko opinnäytetyössäsi vain ja ainoastaan leipiä? Jos kyllä, niin sen huomaa. ;) Mestari asialla blogittamassa. Ois ihana oppia joskus tekemään kovakuorinen, pehmeäsisuksinen ranskanleipä. Vaan kun aikaa tuntuu olevan liiiian vähän semmossiin...

    VastaaPoista
  14. Oikeassa olet - 'valmistajan nimisinetti' niissä on aina. Ja todella melko usein se kakun oma nimi, kuluttajia varten. Ne ei aina erota edes kakkua kakusta :D ! Valokuviin usein lisätään punainen ruusu ! nami-hiiri

    VastaaPoista
  15. Oi että mitä ihania luomuksia jok´ikinen..ihania ! tuohon kahvipöytään ku olis päässyt kakkuja maistelemaan :)).
    Kiitos muuten vierailusta blogissani, ilman muuta karkkipostauksien linkittäminen :) :)

    VastaaPoista
  16. Oi, oisin halunnu oikeesti olla maistelemassa noita. On kyllä kympin... ööh, siis kolmosen arvoinen suoritus! :D
    Upeeta!

    VastaaPoista
  17. Ihania kakkuja! Piti oikein ajatuksella yrittää lukea koko postaus, sen verran ihanilta näyttävät kaikki. Onnea täydellisestä arvosanasta!

    VastaaPoista
  18. Kiitokset kommenteista Anonyymi, Pampula, Eeva- Liisa, Tanja ja Pullahiiri! :)

    VastaaPoista
  19. Oi nam! Upean työn oot tehnyt <:

    VastaaPoista
  20. Myöhästyneet onnittelut mainiosta arvosanasta ja hienosti menneestä opinnäytetyöstä! On kyllä tosi upeita postauksia taas kerran :)

    Niin sellaista miun piti kysymäni, että syötkö ite mitään eläinkunnasta olevaa vai oletko täysin vegaani?

    Rauhaisaa joulunaikaa ja lomailua!

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com