Eurooppalaiset täytekakut makea leivonta

Italialainen perinnetäytekakku | millefoglie alla crema - täyte

18.36Pahalapsi




Valmistin tässä yhtenä viikonloppuna marsalaviinistä perinteistä italialaista täytekakkua: millefoglie alla cremaa . Kakussa täytteenä ihanaa marsalaviinistä, munankeltuaisista ja kermasta tehtyä täyteläistä vaahtoa. Pohjat tein kaupan voitaikinasta, tosin ainahan se parempi olisi jos voitaikinatkin jaksaisi vääntää itse.Täytekakku itsessään on hieman hankalahko valmistaa, koska voitaikina kohoaa useimmiten melko epätasaisesti.

Marsalaviini myydään lähestulkoon poikkeuksetta ihan perkeleen isoissa pulloissa. Tai siltä se tuntuu. Lähestulkoon litran kokoinen pullo maksaa noin 18€, ja säilyy avattuna ehken hyvällä tuurilla parisen viikkoa, juomakelpoisena pari päivää.. Tähän kakkuun marsalaviiniä menee vain sen 3 ruokalusikallista, joten jos innostut marsalaa ostamaan, kokeile sitä muihinkin herkkuihin. ;))Käytin marsalaa millefoglie alla creman lisäksi italialaiseen tiramisuun ja juotiin loppu ihan sellaisenaan tosi tuhdin juustolautasen kera.

Layers of love ^^


Italialainen täytekakku
lähde: masotto/ kotikokki.net

Raaka-aineet:
perus millefoglie alla creman ohje:
1 kg voitaikinaa
120 g sokeria
3 keltuaista
3 rkl marsala viinia
120 g jauhettuja manteleita
150 g kermavaahtoa
tomusokeria

Ohjeet:
Kaulitse voitaikina ohueksi ja leikkaa siita neljä samankokoista levyä (26cm halk.)jotka paistat uunissa rapeiksi, 200°C/n. 20 min. Käytä apuna irtopohjavuokaa, niin saat kakkulevyistä tasaisen pyöreitä! Tee Crema pasticcera eli vatkaa munankeltuaiset ja sokeri sekaisin, lisaa marsala viini ja hauduta vesihauteessa sekoittaen kunnes täyte on paksua ja vaaleaa. Anna jäähtya ja sekoita kermavaahdon kanssa. Kokoa Millefoglie eli levy, Cremaa, vähan manteli"polya" ja VALINTASI MUKAAN esim. Suklaarouhetta tai mansikkasiivuja, taas levy, cremaa jne. kunnes viimeseksi päälle levy ja paljon tomusokeria... Ja koristele mielesi mukaan mutta voi jattaa koristelemattakin!


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Perustietoa marsalasta:
Viini sai ennenmuinoin merimatkalla hienon aromin, johon vaikutti auringon paahtava lämpö ja laivan keinuminen. Nykyajan varastoinnissa ei viiniä keinutella, mutta lämpöolosuhteet pyritään tekemään viinin kypsymiselle suotuisiksi.
Marsalaviinissä on rypälemehun osittaisen kuumentamisen johdosta pieni palaneen sivumaku, joka ei miellytä kaikkia. Viiniä on useita tyyppejä, joista Vergine-tyyppiin ("neitsytviini") ei lisätä lämmitettyä mehua ja se on aina kuivaa, varastoitu vähintään 5 vuotta ja alkoholipitoisuus on vähintään 18 %. Ruoanlaittoon käytetään Fine-tyyppiä, joka on varastoitu vähintään 12 kuukautta ja jonka alkoholipitoisuus on vähintään 17 %. Fine-marsalaa on sekä kuivaa että makeaa. Tavallisin juomaviini on Superiore, jonka varastointiaika on 2 vuotta ja alkoholipitoisuus 18 %. Tätä tyyppiä on myös sekä kuivaa että makeaa. Lisäksi on kaikenlaisia maustettuja marsalaviinejä, tavallisin lienee Marsalauovo eli munamarsala.
Italialaiset käyttävät marsalaa lihan paistamiseen. Ruskistettu liha, tavallisimmin vasikka, mutta myös kana tai porsas, nostetaan pannulta, jolle lisätään tilkka viiniä, annetaan melkein haihtua ja sen jälkeen käännetään lihat uudelleen pannulla. Jälkiruokiin käytetään myös paljon makeaa marsalaa.



Saattaisit kiinnostua myös näistä

11 Suussasulavaa kommenttia

  1. Voi mitä ihanuuksia! Slurps..!

    VastaaPoista
  2. Voi että noita sun juttuja on hauska lukea, päivä piristyy huomattavasti!!! :)



    Teya

    VastaaPoista
  3. Juustolautanen todellakin rock`s, kuten varmaan tuo tekemäsi kakkukin!

    VastaaPoista
  4. Kuola valuen täälä taas katselen sun aherruksia. Se on totta, että turhan vähän tulee kirjotettua noita ohjeita ja tekstejä. Itse vaan en osaa kirjoittaa niin hauskasti, että kovin pitkää tarinaa kehtaisin kirjoitella ;) Näitä sun postauksia on aina yhtä hauska lukea. Kiva, että jaksat nähdä vaivaa niiden eteen :)

    VastaaPoista
  5. Aah, olin juuri kesällä Italiassa kuoromatkalla ja siellä tarjoiltiin yhdessä ravintolassa tuota.
    Nam!

    VastaaPoista
  6. Nami nami,näyttää ihan taivaallisen hyvältä! Ja nuo juustot,,,,,,kuola valuu.

    VastaaPoista
  7. ihanan nälönen täytekakku

    t:SS
    misssiil.vuodatus.net

    VastaaPoista
  8. Siis mistä sie revit näitä ulkolaisia kakkuihanuuksia?? Tääkin on tosi mielenkiintoinen. Ei ole tullut ikinä mieleenkään että jossain päin tehdään kakkuja voitaikinasta! Hauskannäköinen kokonaisuus, mansikat kruunaavat kaakun <3

    VastaaPoista
  9. Tuo voitaikinakakku oli kyllä tosi hyvää, ainakin erilaista normaaleihin täytekakkuihin verrattuna. Sain ohjeen italialaiselta ystävältäni opinnäytetyötäni varten ;)

    VastaaPoista
  10. Juustot on aivan ihania - mitä pahemman hajuinen sen parempi. ;) Toi italialainen täytekakkukin oli varmasti herkullinen!

    VastaaPoista
  11. Pikku kommentti: jos lainaat toisen tekstiä sanasta sanaan, olisi kohteliasta mainita myös lähde. "Perustietoa marsalasta" on siis peräisin täältä, Jaakko Raholan loistavilta ruokasivuilta: http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/m.html#marsa (Enkä siis ole itse Jaakko, vaikka hänet etäisesti tunnenkin.) Onnea kokkauksille!

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com