Eurooppalaiset täytekakut makea leivonta

Viiden kerroksen hunaja-ranskankerma täytekakku (Meekook)

17.39Pahalapsi



Kakkupohjien kerrosten tekeminen yksitellen on perinteisempää muissa maissa kuin täällä Suomessa.Vaikka pohjan teko onkin todella helppoa ja takuuvaramsti hyvää sienikakkupohjan tai perinteisen muna-sokerivaahtopohjan ohjeella on myös hyvin suositeltavaa testata kaulittavaa täytekakkupohjaa.
Maku kaulittaviin pohjiin tulee useimmiten joko suklaasta, mantelista tai paahdetusta sokerista.

Tässä Virolaisessa hunajakakussa pohjat kaulittiin suoraan leivinpaperin päälle ja paistettiin vain muutama minuutti uunissa. Jos tämä kakku ei ole perinteistä Virossa, niin oikaiskaa kertomani.

Alkuperäisessä ohjeessa (http://nami-nami.blogspot.com/2007/10/waiter-there-is-something-in-my-meekook.html ) Meekook = Estonian honey cake : ssa ei pohjia kostutettu millään.
Itse kostutin pohjat vaniljamaidolla ja se kannatti. Kaulitsemani pohjat olivat arvioituna 2mm:n paksuisia joten ne paistuivat helposti yli. Jos kokeilet siis ohjetta, olethan tarkkana uunia vahtimassa! Pohjien ei tarvitse ottaa lainkaan väriä paiston aikana vaan ne ovat mehevimmillään hieman vaaleina, mutta kypsinä. Vähänkin liian kauan kypsytetyt pohjat muuttuvat helposti kekseiksi


Käytin täytteeseen ranskankerman lisäksi smetanaa sen paksun rakenteen ja happaman maun vuoksi.
Kokeiluni osottautui hyväksi ja voin suositella myös ranskankerman + smetanan yhdistelmää. :) Jos käyttää smetanaa kannattaa tosin sokerin määrä tarkistaa.Täytteen tulee olla riittäävän makeaa.
Valitettavasti itse valmistusvaiheesta ei tullut otettua kuvia, mutta jos (JA KUN!!) teen tätä kakkua uudestaan, pistän vaiheista lisää kuvia.

Surgical cake operation



Kakkua valmistaessa olin useaan otteeseen skeptinen. Pohjataikinan maku oli outo ja samoin koostumus. Tahmeaa ja todella erilaista esimerkiksi keksitaikinaan verrattuna.
Kaulitseminen tuntui alkuun myöskin hankalalta, mutta sain lopulta kakkupohjat järkevästi tehtyä.
Kun kakkuvuoalla painaa pohjapalojen reunat ”piparimaisesti” siisteiksi , tulee pohjista aina saman kokoiset ja saman näköiset. Paistettunakin kakkupohjat ovat aika jännän makuisia, mutta kun kakun antaa vetäytyä ja maustua täytteen kanssa yön yli, on lopputulos ihan helvetin hyvä.


Hunaja/ Ranskankerma täytekakku = MeekookRaaka-aineet:

Kakkupohja
3 rkl hunajaa
250ml sokeria
3 isoa kananmunaa
1tl ruokasoodaa
600ml jauhoja

Kerrosten väliin ja kakun päälle
1kg ranskankermaa (käytin täytteeseen 5dl ranskankermaa ja 5dl smetanaa vatkattuna :))
1,5dl sokeria
1tl vaniljasokeria

Kostutukseen
maitoa + vaniljasokeria

Ohjeet:
Vatkaa munat vaaleaksi paksuksi vaahdoksi.
Kuumenna hunaja ja sokeri kattilassa keskilämmöllä.
Kun sokeri ja hunaja kiehuvat melkein ota pois liedeltä ja lisää munat tehokkaasti vatkaten.
Lisää sooda ja vatkaa uudestaan.
Lisää jauhot vähitellen, sekoittaen kunnes taikina on tasaista.
Jäähdytä.

Jaa taikina kuuteen osaan kun pullataikina.
Tee ensin pitkä tano ja jaa sitten tanko puoliksi ja puolikkaat kolmeen osaan.
Aseta leivinpaperi pellin päälle. Muotoile yhdestä taikinamöykystä kerrallaan pallo ja ripottele päälle jauhoja. Kaulitse taikina reilun kokoiseksi, n.3mm paksuiseksi läkkäräksi ja paina 20cm pyöreällä kakkuvuoalla taikinasta tasaisen pyöreä pohjapala. (samalla tapaa kuin tehdään pikkuleipiä) . Poista ylimääräiset reunat leivinpaperilta ja paista kukin pyörylä kerrallaan 225 asteessa noin 2-3minuuttia kunnes pohjapalat kypsyvät. Anna yhden pohjapalan ottaa hieman väriä, muut saavat jäädä vaaleiksi!!
Sekoita ranskankerma ja sokerit keskenään.
Kasaa kakku suoraan tarjoiluvuoalle:
Kostuta 5 palaa kevyesti maito-vaniljasokeriseoksella ja levitä väleihin täytettä. Jätä täytettä myös koristeluun.
MURSKAA eniten väriä ottanut pala karkeaksi muruksi ja murustele kakun pinnalle.
Levitä ranskankermaa kakun reunaan.
Anna vetäytyä jääkaapissa mielellään yön yli!




Saattaisit kiinnostua myös näistä

29 Suussasulavaa kommenttia

  1. Kylläpä on taas niin herkullisen näköinen kakku ja kiva idea nuo sokeroidut viinirypäleet.

    VastaaPoista
  2. Mmmm...kuulostaapa erilaiselta mutta ehdottomasti herkulliselta. Mielellään maistaisi palasen. Noi rypäleet on kyllä tosi kivan näköisiä.

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoinen ohje! Vaikuttaa testaamisen arvoiselta ja myös herkulliseltakin.

    VastaaPoista
  4. Oi, kuulostaa ihanan erikoiselta tavalliseen täytekakkuun verrattuna! Syön sen :3

    VastaaPoista
  5. Ooh kuulostaapa jännältä ohjeelta :--) Mut oli varppina hyvää!

    VastaaPoista
  6. Onpa jännä kakku :) Mut näyttää ja kuulostaa kyllä hyvältä, eipä tullu taas yhtään nälkä, ei ;)

    VastaaPoista
  7. Joo se lime maistuu kyllä ihan kivalta sen maitokiisselin kanssa :)

    VastaaPoista
  8. Sä oot kyl nainen ihme näiden herkkujes kanssa <3

    JA ei niihi piparipuikkoihin olis tikkaritodistukseen tosiaan muuta tarttenu ku painaa tikku sisää, tein sen verrna paksuja. Ihania ideoita <3

    VastaaPoista
  9. Voi sinnuu kun oot tehnyt ihanan kaakun :) Sinä olet kyllä myös taitava kaikin puolin.

    VastaaPoista
  10. Oi oi oi... tälläisiä herkkuja pitäisi lailla kieltää julkaisemasta =) Upea kakku... Olet kyllä jälleen kerran löytänyt mielenkiintoisen ohjeen!!

    VastaaPoista
  11. Uskomatonta! Tästä on PAKKO tehdä koevedos.

    VastaaPoista
  12. Kuulostaa sellaiselta ohjeelta että on PAKKO kokeilla =o)

    VastaaPoista
  13. Nam, näyttää ja kuulostaa hyvältä! :)

    VastaaPoista
  14. miten tuo kananmuna ja kuuma sokeri, saitko seokset yhdistettyä ilman ongelmia? Täytyy varmaan joskus kokeilla, hyvän näköinen on!

    VastaaPoista
  15. Mie jäähdytin sokerilientä himpun verran aikaa, jottei olisi ihan sata asteista kananmunaan sotkettaessa. Sain kananmnunan ja sokerin yhdistettyä ongelmitta, eikä kananmuna juoksettunut lainkaan :)

    VastaaPoista
  16. Mulla ei kyllä ikinä riittäis kärsivällisyys tällaisen valmistamiseen :o

    VastaaPoista
  17. moi insanity ,kiva käydä komentteja antamassa.Kiva että sullakin on blogi .

    VastaaPoista
  18. Käythän hei osallistuu mun arvontaan :)

    VastaaPoista
  19. Olen katsellut näitä kakkujasi aina välillä... siis vesi kielellä... ja pitäisi laihduttaakin!
    Oot kyllä eri virtuoosi näiden kakkujesi kanssa!!
    Upeita ovat ja se mistä pidän on vielä tuo kakkujen ulkonäkökin...Itse olen hieman "tumpelo" näissä kakkujutuissa, mutta on kiva käydä aina ihailemassa kun toinen osaa... jatka vaan tekemistäsi

    VastaaPoista
  20. Heiips, olen tässä jo joitakin kuukausia
    ihaillut kädenjälkeäsi vähän joka paikassa, täällä blogissa, kotikokki.netissä ja
    irc-galleriassa. Voin aivan rehellisesti
    sanoa, että olet kyllä todellinen helmi
    ruoka-maailmassa :) Itseäni myös innostaa se,
    että olet kasvissyöjä kuten itsekin olen.
    Innolla odotan uusia reseptejäsi testattavaksi !
    Älä tyttö anna innostuksesi hiipua, sillä sinulla on särmää ja taitoa ruuan valmistuksessa 8) Ilo ihailla jonkun noin taitavan kokin tuotoksia. Iloista loppukesää
    keittiön äärellä sinulle ! =)

    VastaaPoista
  21. Miljoonat kiitokset Anonyymi piristävästä ja mukavasta kommentista! :)
    Aion kehitellä lähiaikoina lisää kasvisversioita pikaruuista / roskaruuista kunhan aikaa jää enemmän.
    Aurinkoista kesää sinulle!

    VastaaPoista
  22. Kuullostaapa hyvältä tuo ohje!
    Ja nuo koristeet, ihana idea kastaa rypäleitä sokeriin. Hyvältä näyttää! :)

    VastaaPoista
  23. Nää on kyllä upeita ja jälki ammattimainen. Lakka-valkosuklaakakku lie aineksiltaan melko arvokas :o

    VastaaPoista
  24. pyöräytin ohjeellasi melkein meekookin. Onnistui hyvin! Kiitos!

    VastaaPoista
  25. ... Jos haluat käydä katsomassa, miten onnistuin, löydät ohjeen täältä: Laventeli- hunajakakkuna :)

    VastaaPoista
  26. No nyt löytyi sellainen ohje, että jos kerran vuodessa kakun teen, niin 2015 se on tämä. Resepti on tallessa, kiitos!

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com