kastikkeet
kasvisruoka
KEBAB must do - lihakebab ja vegaaninen kebab | paras kebabkastike | paras salaatinkastike
17.46Pahalapsi
Kebab riisillä
Kebab riisillä ILMAN LIHAA
Tämä on kannanotto kotikebabin puolesta!
Ihannoitko tuota tynnyrin kokoista lihapalaa joka pyörii vartaassa hikisessä köökissä?
Pidätkö siitä tunteesta, kun lieskat vyöryvät pitkin kurkkua ja vedet vuotavat silmistä tulisen kastikkeen kirvoitellessa huulia?
Kaipaat siis helpotusta himokkaissa ja rasvaisissa kebab-kinkereissä.
Lihallinen rullakebab
Rullakebabin puolikas ILMAN lihaa
Testing one two, testing one two!
Testing ONE (and two)
Perus lihakebab.
Sika-nauta jauhelihasta tai sikanauta + karitsan jauhelihasta
Testing TWO:
Vegaanikebab.
Seitanista.
Testasimme riisikebabin ja rullakebabin molempia versioina. Vegaani + lihaton, kumpi vie voiton?
Kastike on hyvää kun sen tekee koko sydämellään. Jätä korv göranin kebabsoossit kauppaan ja heittäydy riettaiden kastikkeiden maailmaan!
Kastikkeen valmistamiseen kuluu aikaa noin 20 minuuttia ja jäähtymiseen noin 10 minuuttia.
Suupielistä valuu kuola ja karvaiset kädet syyhyävät kastikekulhon reunoilla kevyesti sivellen ja tuoksutellen.
Tyydytys, jonka hyvin valmistettu kastike tuo kertoo seitsämännestä taivaasta. Taivaasta jossa liha kietoutuu kielen ympärille ja kastike solisee virtana kohti nautinnon kitaa.
Pepperonin määrällä saa vaihdeltua tulisuusastetta kätevästi. Seitsemällä pepperonilla tavara on helvetillisen tulista, kolmella pepperonilla miedompaa.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kebabkastike (vegaaninen)
Raaka-aineet:
500 g paseerattua tomaattia
2 solovalkosipulia (yksikyntinen valkosipuli)
1 sipuli
3-8 kpl vahvoja pepperoneja
3 rkl oliiviöljyä
1-2 tl mustapippuria
1,5 tl paprikajauhetta
0,5tl chilijauhetta
1rkl tomaattipyrettä
n. 1,5 rkl balsamiviinietikkaa
cocacolaa n.1-2rkl
sokeria, suolaa
Ohjeet:
Kuumenna öljy kattilassa ja freesaa hetken aikaa hienoksi silputut sipulit.
Halkaise pepperonit ja poista siemenet. Freesaa yhdessä sipuleiden kanssa.
Kaada paseerattu tomaatti joukkoon ja kiehauta.
Lisää mausteet, etikka ja cocacola ja anna kastikkeen porista n.15min miedolla lämmöllä. Sekoittele jälleen.
Soseuta kastike ja siivilöi jos haluat.
Tarkista maku ja lisää ripaus suolaa + sokeria.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Valmistimme rullakebabiin pohjat vanhalla ja hyvällä pizzapohjaohjeella. Miksikö? Koska halusimme po hjan joka ei hajoa nostettaessa. Kaulitsemiseen reilusti jauhoja ja paistaessa vahditaan silmä tarkkana uunin edessä.
Pohjaa paistetaan vain PARI MINUUTTIA, 300c uunissa. Paiston loppuvaiheella sekunnit ovat herkässä ja paistajan silmä kovana. Polvet kevyesti koukussa ja työasento tukeva. Yksi- Kaksi- Kolme! Patalaput kourassa syöksytään uunille ja nostetaan ihanalta tuoksuva, kevyesti läikikäs pohja jäähtymään. Älä siis taputtele rullakebabisi pohjaa suoraan pellille kotipizzamaisesti vaan kaulitse se ja nosta leivinpaperoidulle pellille. Kulta lepää kauniisti jäähtymässä ja rullautuu kuin unelma. Hymyssäsuin täytteet niskaan ja koko komeus rullalle.
Rullakebab ennen rullaamista
Tavallinen rullakebab
Vegaaninen rullakebab
Rullakebabin pohja
Raaka-aineet:
3,5dl vettä
0,5 tl sokeria
~1,5 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
0,5 dl öljyä
sopivasti vehnäjauhoja
Ohjeet:
Lämmitä maito ja vesi kädenlämpöiseksi mikrossa tai liedellä kattilassa.
Sekoita joukkoon kuivahiiva, suola ja sokeri ja alusta jauhoja sen verran, että taikina on napakka muttei kova.
Kohota taikina lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi ja käytä pizzapohjana.
Paistetaan 300c uunissa 2-3 minuuttia.
Rullakebabin täytteet:
Kebabliha
kebabkastike
salaatti
kiinankaali suikaleina
punasipuli silppuna
kurkku suikaleina
Normaalin kebablihan valmistus on helpompaa kuin kuvitteleekaan. Ainekset muussataan todella möhjöksi yleiskoneessa tai nyrkkivoimilla. Massaa survotaan niin kuin mies lihaa kourii.
Aivomassan näköinen pötkylä muotoillaan tangoksi folion päälle ja pyöritellään tiukaksi karkkipötköksi. Reiden paksuinen vonkale vetää isonkin mafiapomon hiljaiseksi.
Lihan kypsymistä odotellessa on hyvä vaikkapa siemailla hieman olutta tai näppäillä tietokonetta. On ihan turha napottaa suoraan uunin luukun edessä neljää tuntia ja aukoa jatkuvasti kamiinaa. Antaa kebab-mussukan kypsyä rauhassa. Ei se pala sadassa asteessa.
Kebabin on myöskin hyvä antaa jäähtyä täysin viileäksi (n.1h ajan) ennen sen teurastamista.
Potilas jäähtyy parhaiten jääkaapissa tai pakastimessa, kunhan sitä malttaa ensin jäähdyttää tovin huoneenlämmössä. Pakettia on turha aukoa jos liha on kuumaa. Ei vaikka kuinka tekisi mieli.
Sika-nauta jauhelihalla tehty kebab on hyvää. Niin myös karitsakebabbi. Karitsan jauhelihalla tehty kebab on maultaan ja koostumukseltaan koemaistajien mielestä lähempänä ”oikeaa” karvakäsien kebabbia.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ket ap
Kebabliha versio 1
Raaka-aineet:
Raaka-aineet:
2 kg sika-nauta jauhelihaa
75 g aromisuolaa
½ dl mustapippuria
chiliä, paprikajauhetta
foliota
Ohjeet:
Ainekset sekoitetaan keskenään ja muussataan yleiskoneella n.10minuuttia.
Muussaamisen jälkeen painele massasta KUNNOLLA ilmat pois!
Muotoillaan käsivarren pituiseksi pötköksi ja siirretään folion päälle.
Voi jumalauta, mikä mötkö!
Foliolla tasoitellaan liha päistä tasaiseksi ja vuorataan koko paketti uudestaan folioon.
Päät nipistetään kiinni, paistetaan 100 asteessa n.4h
Anna kypsän kebabin vetäytyä 30min huoneenlämmössä ja jäähdytä sen jälkeen kebab täysin viileäksi jääkaapissa. Suikaloi lihasta pitkiä suikaleita ja kuumenna liha 225 asteisessa uunissa pari minuuttia ennen syömistä.
Lihakasa
Kebabliha versio 2
Raaka-aineet:
Raaka-aineet:
1,5kg sika-nauta jauhelihaa
0,5kg karitsan jauhelihaa
75 g aromisuolaa
½ dl mustapippuria
chiliä, paprikajauhetta reilusti
foliota
Ohjeet:
Ainekset sekoitetaan keskenään ja muussataan yleiskoneella n.10minuuttia.
Muussaamisen jälkeen painele massasta KUNNOLLA ilmat pois!
Muotoillaan käsivarren pituiseksi pötköksi ja siirretään folion päälle.
Foliolla tasoitellaan liha päistä tasaiseksi ja vuorataan koko paketti uudestaan folioon.
Päät nipistetään kiinni, paistetaan 100 asteessa n.4h
Anna kypsän kebabin vetäytyä 30min huoneenlämmössä ja jäähdytä sen jälkeen kebab täysin viileäksi jääkaapissa. Suikaloi lihasta pitkiä suikaleita ja kuumenna liha 225 asteisessa uunissa pari minuuttia ennen syömistä.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Potilas vegaani valmistetaan naudanlihasta poiketen nopeammalla tapaa.
Aineet sekoitetaan nyrkkikyllikillä sekaisin ja fistauksen jälkeen tumpataan folioon.
Uuni porisemaan 175 asteeseen ja pötkylä sisään. Kypsytys 30min ja kurkista paketin sisään salamyhkäisesti. Uuni 200 asteeseen.
Kypsytys 15 minuuttia ja jääkaappiin jäähtymään. Valmista marinadi ja siivuta suoraan soossiin lillumaan. Marinoi ja kärvennä uunissa ennen nauttimista. Voila!
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vegaaninen Kebab
Raaka-aineet:
3 dl gluteenijauhoja
1 dl kikhernejauhoja
0,5dl soijajauhoja
1 rkl aromisuolaa
1,5 rkl mustapippurijauhetta
3 rkl chiliketsuppia
1,5 dl vettä
0,5rkl öljyä
soijakastiketta + vettä
marinadi:
0,5dl soijakastiketta
0,25dl tummaa balsamicoa
1,5dl vettä
1 rkl mustapippuria
0,5 rkl paprikajauhetta
0,5rkl chilijauhetta
1 rkl tomaattipyrettä
1tl basilikaa
1 kynsi valkosipulia
Ohjeet:
Sekoita gluteenijauho, kikhernejauho, soijajauho, aromisuola ja mustapippurijauhe keskenään.
Sekoita keskenään chiliketsuppi, vesi ja öljy.
Kaada nestettä jauhojen joukkoon vähitellen kokoajan hyvin alustaen massaa.
Vaivaa seitania 5 min. Veden määrä on arvio, joten sitä voi mennä joko yli tai alle 1,5dl.
Muotoile seitanista tanko.
Kiehauta vesi-soijakastikeseosta kattilassa ja keitä seitania liemessä 15 min.
Kääri seitan kaksinkertaiseen folioon ja kypsennä uunissa 175 asteessa n.30 minuuttia.
Nosta uunin lämpö kypsennyksen loppuvaiheessa 200 asteeseen ja kypsennä vielä 5min.
Anna seitanin vetäytyä ja tee sillä aikaa marinadi.
Sekoita marinadin ainekset keskenään.
Suikaloi jäähtyneestä seitanpötköstä terävällä veitsellä pitkiä siivuja.
Baby kebab
Nosta siivut marinadiin ja anna marinoitua vähintään 20min.
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Ravistele ylimääräistä marinadia pois seitanista ja kuumenna suikaleet uunissa n. 4min ajan.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tarjoa kebabisi kanssa rehuja. Salaatti ja kiinankaali silputaan hakkaavin liikkein muhjuksi ja hämmennetään keskenään. Tomaatti viipaleiksi, kurkku viipaleiksi, sipuli viipaleiksi , sormet viipaleiksi.
Rullakebabin sisään sipulit silpuksi.
Kebabhifistit valmistavat myös salaattikastikkeensa itse.
rapulasuolakurkkuviuhka
Riisikebab- annoksen kanssa tarjotaan kunnon Türkish partajooseppi – jogurttiin tehtyä valkosipulikastiketta. Tuttavallisimmin Turkin jogurttia au naturel. Kun etsit kaupasta valkoista sankoa partanaaman kuvalla olet löytänyt Jogurtin luo.
Riisi valmistetaan pitkäjyväisestä riisistä hauduttamalla ja maustetaan reilulla lörpsäyksellä voita.
Myös rullakebabin kanssa tarjoamme ystäväämme butteria.
Vegaaninen rullakebab ja riisikebab poikkeavat normaaleista karvakäsikebabeista vain lihasisällöllään ja anti butter– pitoisuudellaan . Pizzapohja on luonnostaan maidoton, salaattikastike on maidoton/ munaton , kebabkastike on maidoton/ munaton . Edes riisissä ei ole munaa. Voi korvataan sinisellä keijulla ja tavara on samaa. Ja ekohipin sydän kiittää.
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jogurttikastike
Raaka-aineet:
2-3 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
3 valkosipulinkynttä puristettuna
Kourallinen silputtua persiljaa
1tl aromisuolaa
0,5-1tl pippurisekoitusta
Ohjeet:
Sekoita valkosipuli ja mausteet jogurtin joukkoon. Anna maustua hetken jääkaapissa ennen tarjoilua.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tässä oiva ohje salaattikastikkeelle:
Paras salaatinkastike
Raaka-aineet:
• 1 paprika
• 1 sipuli
• 3 valkosipulin kynttä
• 2-3 rkl sokeria
• 2 rkl sinappia (Dijon)
• 1/2 dl omenaviinietikkaa
• 1rkl tomaattipyrettä
• 2 dl öljyä
• suolaa
• pippuria
• basilikaa
• paprikajauhetta
• 1 sipuli
• 3 valkosipulin kynttä
• 2-3 rkl sokeria
• 2 rkl sinappia (Dijon)
• 1/2 dl omenaviinietikkaa
• 1rkl tomaattipyrettä
• 2 dl öljyä
• suolaa
• pippuria
• basilikaa
• paprikajauhetta
Ohjeet:
Poista paprikasta siemenet ja hienonna sipulit.
Kuutioi paprika ja freesaa se sipuleiden kanssa kypsäksi.
Sitten vaan tehosekoittimella kaikki aineet tasaiseksi.
Sur rur!
Peten näkemys kasviskebabista
I must beeee EMO - kebab :((
34 Suussasulavaa kommenttia
Tällasten näyttäminen (ainakin ennen lounasta) pitäs kieltää lailla! Täälä sitten heti aamusta kuolaan ja toivoisin saavani tuollaisen! Mielettömän herkun näköistä!!
VastaaPoistaKäyppä muuten kurkkaamassa blogissani...sielä on jotain sinulle :)
Kylläpä iski kebab-nälkä...Marmara mulle kiitos! ;) Ihanat ohjeet, pitänee kokeilla!
VastaaPoistaHei! Tätähän pitää testata joku kerta. :) Nälkä tuli joo... ;)
VastaaPoistaKiitos ohjeista! Asutko muuten yksin? Mietin vaan et miten sulla on varaa tehdä aina näin ihania ruokia :D
VastaaPoistaKiitokset kommenteista! :)
VastaaPoistaAnonyymi: asun toistaiseksi äitini kanssa ja poikaystävä tulee lisäksi kuokkimaan ;P
Mä rakastan ja arvostan suuresti tätä sun systeemiä, että teet aina tollein vertailumielessä molemmat versiot, luen näitä sun juttuja ihan innoissani kuin jotain tarinaa :) Mahtavalta näyttää taas kerran!!
VastaaPoistaKylläpä näyttää herkulliselta! Kauniit esillepanot, nälkähän tässä katsellessa ihan tulee! :D
VastaaPoistaLoistavaa, vegaanista kebabia! Tätä voin sanoa odottaneeni, kun oma kekseliäisyys ei ole riittänyt.
VastaaPoistaKyllä minä ainaki voin suositella tuota daim-mustaherukkayhistelmää :) Jossain muussakin varmaan toimisi kuin juustokakussa.
VastaaPoistaKiitos vierailusta! Kalat maustettiin, ja paistettiin pannulla. Hyvää oli, vaikkei kala lempiruokiini varsinaisesti kuulukaan. Tuo kissakala on arvostettua herkkua, kuulemma, meidän saalistakin kävi moni muu ulkomaalainen ihmettelemässä. Herkun näköisiä kebabeja teillä, vesi herahti kielelle...
VastaaPoistaYeah. I like. <3
VastaaPoistaIhan mieletöntä (jälleen kerran)! Tätä kokeillaan meidän taloudessa ihan varmasti vielä tämän kesän aikana. Ihanaa, kun ohjeet on kirjoitettu ja demottu vaihe vaiheelta - ehkä tumpelompikin kykenee tähän :)
VastaaPoistaIhan LOISTAVA idea! ja mahtava kun sulla on niin paljon vaihekuvia jne. Ihana blogipohja!=)
VastaaPoistaonko nämä kebukastikkeen pepperonit ihan niitä etikkaliemessä olevia?
VastaaPoistaAnonyymi, käyttämäni pepperonit olivat juurikin noita etikkaliemessä lilluvia, tulisimpia pepperoneja. Kokeile, tuo kastike on herkullista!
VastaaPoistaSeitankebabistani tuli liian löysää. Laitoin kai liikaa vettä, vaikka varoitit olemaan varovainen. Ja ihan sikatulista se on myös noilla mausteilla. Mutta hyvää! Mahtavaa, että olet kehitellyt vegaanisen kebabin ja odotan innolla lisää kekseliäitä vegaanistettuja reseptejä. :)
VastaaPoistaHail seitan!
VastaaPoistaTurkkijugun Oikea nimi on "partaäijä" tai "partis", prkl.
-marquis
Onnistuisiko tuon seitanin teko mitenkään ilman kikhernejauhoja? voiko sitä korvata millään?
VastaaPoistaHaluaisin päästä kokeilemaan ja näyttämään poikaystävälle, että kasvisversio kebabista voi olla hyväkin :) se nimittäin rakastaa kebabbia ja ite olen kasvissyöjä.
Niin nannan näköstä kyllä ettei mitään rajaa! Laitankin heti viikonloppuna testaukseen kun tulee lihansyöjiä kylään ,) kastikkeet varsinkin! Ne nimittäin varmasti sopivat myös omien falafel pullieni kanssa, ja lihansyöjät saavat sitten tuollaisen kebabbos-möhkäleenkin.
VastaaPoistaMoi!
VastaaPoistaVaikka kokonaisuutena ruuanlaittosi ja annoksesi (ainakin tässä yhdessä vanhassa postissa johon googlen kautta päädyin) ovat... no.. melko brutaaleja, niin silti lukeminen oli palkitsevaa ja viihdyttävää. Kiitos paljon kun näit vaivaa tämän tekemisessä!
-Tommi
Vegekebua on nyt tehty meillä useaan otteeseen ja herkkua on <3 Parempaa on kuin lihakebab. Meillä nimitetään tätä Vegebiksi :D ;D
VastaaPoistakirjoitit vegekebabille " soijakastiketta + vettä" Elikä paljonko vettä ja soijaa laitoit kattilaan? :)
VastaaPoistaSoijakastiketta hurautin suurinpiirtein pari ruokalusikallista keittoveteen. :) Kannattaa pistää ihan maun mukaan. Jos ei soijakastikkeen maku kuulu lemppareihin, voi pistää vähemmänkin.
VastaaPoistakuinka paljon maitoo laitoit rullapohjan tekoon? :) kiitos
VastaaPoistaHitsit! Ohjeesta onkin näköjään jäänyt maidon määrä poikkeen vahingossa :D puolen litran taikinan tein, eli 1,5dl maitoa.
VastaaPoistaHei, ajattelin itse tehä rullapohjan antamastasi ohjeesta :) Mietin montako leipaa saa noilla mitoilla tehtyä? kiitos
VastaaPoistaRullakebabin pohja-ohjeella tulee n.3-6 pohjaa, riippuen kuinka isoja mötiköitä haluaa tehdä! :)
VastaaPoistaHuippu ohje!: ) mutta voisiko tuon aromisuolan korvata jollain?
VastaaPoistaOi, ihanaa on<3 Osaatkohan sanoa kuin monta seitan-pötköä ja pizzapohjaa pitää tehdä 20-ihmiselle? :o Olis juhlat tiedossa ja haluaisin tätä väsäillä?
VastaaPoistaKAnnattaa varmaankin tehdä reilusti, 1 pohja per henkilö ainakin :)
VastaaPoistaHei ja kiitos innoittavista kebab-resepteistä. Tätä mättöä tarjoilen pojilleni ensi sunnuntaina, kun tulevat syömään. Ovat mitä todennäköisimmin kuitenkin hieman väsyneitä...
VastaaPoistaTerv. Tuula-Tittiditii
Olikohan seitanin valmistuksessa tarkotus olla teelusikoita, ruokalusikoiden sijaan? tuli nimittäin helvetin suolasta.. ei pysty syömään.. harmi.. (laitoin aromisuolan sijaan tavallista suolaa, oliskohan se ollut se ongelma? onko aromisuola miedompaa kun tavallinen suola?)
VastaaPoistaMoikka moi! Osaatko yhtään sanoa miten paljon noita chili- ja paprikajauheita kannattais tähän laittaa? Niin vaikea arvioida eikä sitä taikinaa oikein halua maistaakkaan :P
VastaaPoistaHeippahei! :) Riippuu vähän siitä, kuinka tulista kebabista haluaa. Oon joskus jättänyt sekä paprikan että chilin pois, ja joskus oon laittanut pelkkää chiliä teelusikallisen. Onnistuu ihan kumminkin päin.
Poista