kastikkeet kasvisruoka

Hamppua, metukkaa ja lentilssejä

22.20Pahalapsi





Pihveissä hamppu antaa mukavasti rouskuvuutta ja makua porkkanan kaveriksi.
YrttiGrissinit valmistuvat vajaassa puolessa tunnissa, ja paahdetut valkosipulin kynnet siinä sivussa vieläkin nopeammin.Meetwurstikastikkeen voi tehdä joko hevosesta tai muusta elukasta, myös salami käy. Ja k.o soossi käy kätevästi myös riisin tai pastan kaveriksi.
Linssimuhennos sopisi periaatteessa vegaaneille pääruoaksi esimerkiksi couscoussin kaveriksi, mutta tässä tapauksessa käytin sitä lihaksien kaverina.

Hamppu-porkkanapihvit
alias porkkana-hamppupihvit

Raaka-aineet

1,5 dl hampunsiemeniä tai
hampunsiemenrouhetta
1,5 dl vettä
4 dl porkkanaraastetta
3 tl currya
1 rkl oreganoa
3 rkl tuoretta persiljaa
1 dl korppujauhoja
2 dl kermaa
2 kpl kananmunaa
0,5 dl öljyä
1 tl suolaa

Ohjeet

Laita korppujauhot turpoamaan kermaan.
Paahda hampunsiemeniä kuivalla pannulla pari minuuttia ja murskaa veden kanssa tasaiseksi massaksi.
Sekoita hampunsiemenet, porkkanaraaste, munat, korppujauhot, öljy ja mausteet keskenään.
Paista lettupannulla öljyssä tai voissa paksuja porkkanapihvejä noin 4 minuuttia/puoli.

---------------------------------------------------

Hunajassa paahdetut valkosipulit
Raaka-aineet

3 kpl valkosipulia
2 rkl hunajaa
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa

Ohjeet

Laita kokonaiset valkosipulit uunipellille ja paista uunissa 225 asteessa 15 min.
Anna valkosipulien vähän jäähtyä ja kuori sipulit.
Kierittele valkosipulinkynnet hunaja-yrttiseoksessa ja laita uuniin pellin päälle pariksi minuutiksi/kunnes kynnet saavat hieman väriä. Voit hoitaa jälkipaahtamisen myös grillissä parilan päällä tai paistinpannulla.

---------------------------------------------------

Meetwursti-kevätsipulikastike
Raaka-aineet

200 g meetwurstia
1 kpl keltasipuli
1 nippu kevätsipulia
2 kynttä valkosipulia
1 prk kermaa (3dl)
1 tl paprikajauhetta
1 rkl chilijauhetta
mustapippuria, suolaa

Ohjeet

Hienonna meetwursti pieniksi kuutioiksi.
Hienonna sipulit ja kuullota ne voinokareessa.
Lisää kerma ja mausteet, hauduta n. 10 minuuttia.

---------------------------------------------------

Nopeat grissinit / leipätikut (vegaaninen)

Raaka-aineet

1 pss kuivahiivaa
2 dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
1,5 tl suolaa
0,5 tl sokeria
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua timjamia
n.3 dl vehnäjauhoja

Ohjeet

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.
Sekoita kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää mausteet.
Alusta joukkoon jauhot niin, että taikinasta tulee napakka muutei kova. Lisää taikinaan lopuksi öljy.
Kohota taikina lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi ja pyörittele taikinasta ohuita leipätikkuja leivinpaperin päälle uunipellille.
Paista n.10 minuuttia/ kunnes tikut tuntuvat kovilta.

---------------------------------------------------

Tomaatti-linssimuhennos (vegaaninen)
Raaka-aineet

3 dl vihreitä linssejä
2 kpl keltasipulia
4 kynttä valkosipulia
1 tl sokeria
2 rkl chilijauhetta
1 kpl munakoisoa
puoli punttia tuoretta persiljaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 dl tomaattimurskaa
maun mukaan suolaa, öljyä

Ohjeet

Huuhtele vihreät linssit hyvin.
Laita linssit kattilaan ja lisää vettä sen verran että linssit peittyvät reilusti.
Keitä miedolla lämmöllä n.30 minuuttia.
Hienonna keittämisen aikana sipulit ja munakoiso sekä persilja.
Tee munakoisosta pieniä, n. 0,5cm x 0,5cm kokoisia kuutioita.
Freesaa kasvikset öljyssä kattilassa ja lisää mausteet sekä tomaattipyree ja tomaattimurska. Hauduta miedolla lämmöllä sen aikaa, kun linssit kypsyvät.
Huuhtele kypsät linssit ja lisää kasvisseokseen.
Hauduta miedolla lämmöllä n. 20 minuuttia ja lisää suolaa maun mukaan.


Saattaisit kiinnostua myös näistä

5 Suussasulavaa kommenttia

  1. :D On siul jutut! Meetvurstikastiket miul kiitoS :p

    VastaaPoista
  2. Sä oot kyl kieltämättä rohkein ruokablogittaja! Mahtavalta näyttää. Enpä oo ikin nähnyt hamppua missää myynnis tuollaises muodos :o

    VastaaPoista
  3. Olihan se ihan hyvää kakkua :) Kuorrutusta vaan aika vähän...

    VastaaPoista
  4. Cannabis sativa on hamppukasvi, jossa siis pääasiallinen päihdyttävä "aine" THC. Ruuanlaitossa käytetään öljypitoisia hampunSIEMENIÄ, eivätkä nämä päihdytä. Olisi myös hullua haaskata itse päihdyttävän kasvin siemeniä ruuanlaittoon - näistä kun voidaan kasvattaa kauniita kasveja, joista sitä päihdyttävää herkkua, eli cannabista, saadaan.

    Terveisin. Hamppupää, joka ei pidä tietämättömien hölmöistä puheista

    VastaaPoista
  5. Tärkeä huomautus potheadiltä:

    Ruuassa ei ole itse hamppua, kannabista, vaan hampun SIEMENIÄ. Eivätkä ne ole päihdyttävän hamppukasvin siemeniä; näitä päihdyttävää kasvia varten jalostettuja siemeniä kun ei tosiaan haaskata ollenkaan ruuanlaittoon. Nämä ovat "ruokahampunsiemeniä". Kiva blogi muuten. Oikein hyvä. :)

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com