makea leivonta makeat piirakat

Överi vegaaninen mutakakku

18.19Pahalapsi



Tässä oma ehdoton mutakakku-suosikkini! Paras mutakakku on sisältä löllö, muttei vetisen valuva. Kakku on tuhdisti suklaan makuinen ja sen verran helppo tehdä, ettei toisiin ohjeisiin tarvitse edes vilkaista tämän jälkeen. Voit valmistaa mutakakun juhlia tai herkuttelupäivää edeltävänä päivänä ja tuikata sen sitten jääkaappiin yöksi lepäämään. Takaan, että maku senkun vain paranee, kun kakulle antaa aikaa tekeytyä! Tämä ohje on alun perin Viimeistä Murua Myöten  - blogista napattu. Olen muokannut ohjetta kotikeittiöömme paremmin sopivaan muotoon – alkuperäisen reseptin pääset kurkkaamaan TÄÄLTÄ. Tää kakku on kerrassaan superia - ja let's face it, tän reseptin kohdalla sen viimeistään huomaa että kunnon mud cake on ihan yhtä hyvää ilman kananmunaa ja maitoa valmistettuna kuin niiden kanssakin. Tää ei häviä maussa orkkisversiolle. Annan makutakuun! 

Mutakakun paistaminen voi tuntua ekoilla kerroilla rakettietieteeltä, sillä optimaalista, universaalia paistoaikaa ei ole varmaan olemassakaan. Kakkua kannattaa siis tarkkailla paiston aikana silmä kovana, sillä joissakin uuneissa kakku saattaa kypsyä jopa 15 minuutissa, omassa perinteisessä sähköuunissa 25 minuuttia oli just eikä melkein sopiva paistoaika. Onneksi enemmänkin paistunut kakku on maultaan herkullista. 

Täydellinen vegaaninen mutakakku
20cm vuokaan / n. 6-8 palaa

130g (2dl) puolikarkeaa vehnäjauhoa
40g (1dl) sokeroimatonta kaakaojauhetta (esim. Van Houten)
2,5g (½tl) leivinjauhetta
2,5g (½tl) ruokasoodaa
2,5g (½tl) suolaa
5g (1tl) vaniljasokeria

250g (2,5dl) ruokakermaa (esim. Oatly imat)
120g leivontamargariinia (esim. Pirkka)
120g (1,75dl) fariinisokeria
2,5g (½tl) valkoviinietikkaa
50g tummaa suklaata (esim. Pandan tumma suklaa tai Pirkka leivontasuklaa 70%)

1.  Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. 
2.  Voitele ja korppujauhota 20cm halk. kakkuvuoka tai piirakkavuoka. Leikkaa leivinpaperista pyöreä, pohjan kokoinen läkkärä ja aseta se vuoan pohjalle. Tällä tavoin kakku irtoaa helpommin vuoasta ja voit paloitella sen esimerkiksi leikkuulaudan päälle nostettuna.
3. Rouhi suklaa karkeasti isohkoiksi muruiksi. Suklaan ei tarvii olla hienoa silppua vaan isot chunksit antaa hyvää makua kakkuun.
4. Sekoita kuivat aineet keskenään; Siivilöi kulhoon vehnäjauhot sekä kaakaojauhe,  lisää leivinjauhe, ruokasooda, suola ja vaniljasokeri. Sekoita tasaiseksi.
5. Sulata margariini.
6. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kaurakerma, fariinisokeri sekä valkoviinietikka. 
7. Kaada kuivat aineet kosteiden joukkoon ja sekoita nopeasti tasaiseksi vispilällä. Sekoita taikinaa vain sen verran, että jauhot ovat sekoittuneet tasaisesti taikinaan. Lisää lopuksi suklaa ja sekoita suklaa taikinan joukkoon. Älä vatkaa/vaivaa.
8. Kaada löysä taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan ja paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 25 minuuttia. (perinteinen sähköuuni). Kakku on valmista, kun reunat näyttävät jähmettyneeltä ja kakkumaiselta n. 3 cm reunasta, mutta keskeltä kakku on vielä tahmeaa (ei juoksevaa). Paistoaika voi olla joissakin uuneissa lyhyempi, joten kannattaa tarkkailla kakun paistumista. 
9. Anna kakun jäähtyä hetki pöydällä ja siirrä se sitten jääkaappiin. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa vähintään pari tuntia, mieluiten yön yli. Seuraavana päivänä kakun paloittelu on huomattavasti helpompaa ja saat tehtyä siitä kuumennetulla veitsellä siistit ja kauniit palat. Jos sokerihammasta kolottaa pahasti, voi kakun syödä myös ilman jäähdyttelyitä mut takaan et maku on seuraavana päivänä paljon täyteläisempi ja parempi kuin heti uunista tultua. Lämmitä kakkupalaa pikkuinen hetki mikrossa ennen nautiskelua, niin sisuksesta tulee jälleen ihanan juokseva ja tahmea. 

Tarjoiluehdotus: Kylkeen vegaanista kermavaahtoa tai vaniljajäätelöä ja tuoreita mansikoita. Täydellinen kesäherkku on valmis! Kakun voi valmistaa kätevästi etukäteen ja napata mukaan vaikka mökille pannukahvin kaveriksi.

Huom: Tää kakku on niin hyvää, että pöytäseurue santsaa sitä miltei 100% varmuudella. Siksi sanoisin että tästä syö max 8 henkilöä, meillä tämmöinen vuoallinen hävisi kahteen pekkaan kahden päivän aikana jääkaapista.  Slurps ja röyh.

Saattaisit kiinnostua myös näistä

0 Suussasulavaa kommenttia

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com