makea leivonta pullat ja munkit

Vegaaninen muhkea korvapuusti

17.51Pahalapsi



Korvapuusti, tuo Suomen kansallisherkku (on se, ei vastaväitteitä) vie ajassa takaisin lapsuuteen.  Mikään ei voita sitä tuoksua, joka leijailee juuri uunista vetäistyn korvapuustipellin luota kun äiti on tehnyt tuoretta pullaa. Tämä perinteisesti munalla ja maidolla leivottu herkku onnistuu vallan hyvin myös vegaanisena versiona,vaikka vaatiikin hiukan pidempää ja kärsivällisempää kohottelua kuin kananmunalla leivottu sukulaisensa. Kärsivällisyys kuitenkin palkitaan, sillä onhan se itse tehty pulla sitä maailman parasta. Aina!

Vegaaninen korvapuusti

noin 15-20kpl korvapuusteja, riippuu vähän leikkaajan kädestäkin ;) 

300g (3dl)vettä
200g kaurakermaa (oatlyn)
60g tuorehiivaa
150g margariinia (esim. pirkka 60%)
200g (2,4dl) sokeria
10g (2tl) hienoa suolaa
7,5g (1,5tl) kardemummaa
1000g (n.12-15dl) puolikarkeaa vehnäjauhoa
15g (n.2tl) vehnägluteenia, sitä samaa tavaraa jota seitaniinkin laitetaan! )

Pullien täytteeksi:
- noin 50g vegaanista margariinia, koskaan en oo mitannut vaan ihan käsivaralta oon levittänyt. Jos käytät täytteeseen sinistä keijua, ei tarvitse sitä erikseen lämmitellä vaan jääkaappikylmänä saa pullan päälle levitettyä
- Sokeria
- Jauhettua kanelia

Pullan voiteluun ja pinnalle:
- Tilkkanen Tummaa siirappia + vettä, suhteessa 50:50
- Raesokeria


Lämmitä vesi ja kaurakerma kädenlämpöiseksi, noin 25 astetta.
Liota hiiva lämpimään nesteeseen.
Pehmitä margariini mikrossa 20-asteiseksi.
Sekoita kaikki ainekset nesteen joukkoon ja vaivaa napakka taikina. Muista vaivata taikinaa riittävästi jotta sitkoverkko ehtii muodostumaan kunnolliseksi, vähintään 8min tehokasta vaivausta! Hiki tulee, eli täähän menee treenistä.
Anna pullataikinan levätä taikinakulhossa aloillaan 20min ajan leivinliinalla peitettynä.
Kumoa taikina leivinpöydälle. Ripota leivinpöydälle puolikarkeaa tavallista vehnäjauhoa taikinan alle ja kaulitse pullataikina leveydeltään 25cm matoksi. Tee taikinamatosta mahdollisimman tasainen kauttaaltaan, muodoltaan suorakulmio. Tsekkaa tältä videolta kaulintatekniikkaa ja sitä, millä tyylillä korvapuusti valmistetaan. Levitä kaulitsemasi (noin 2,5-3mm paksun) taikinalevyn pinnalle pehmitettyä margariinia. Mikäli käytät sinistä keijua, ei sitä tarvitse lämmittää erikseen etukäteen. Jos käytät kovempaa taikinamargariinia (esim. pirkan 60% margariinia), niin pehmitä sitä mikrossa muutama sekunti että se levittyy tasaisemmin. Ripota pullataikinalevyn pinnalle mukava määrä sokeria sekä jauhettua kanelia. Rullaa taikina pidemmältä sivulta alkaen tiiviiksi pötköksi ja asettele rullan sauma alaspäin. Leikkaa pulla reilun kokoisiin paloihin ( leveys noin 4-5cm). Mikäli leikkaat korvapuustista liian ohuet pullat, ne kaatuvat pellillä mukkelis makkelis. Paina pulla peukaloilla korvapuustin muotoiseksi.  Asettele pullat leivinpaperin päälle pellille, jätä jokaisen väliin kunnollinen kohoamisvara. Kohotan itse pullani uunissa noin 30-asteessa välillä suihkutellen, sillä tällä tapaa pullan saa kohoamaan mahdollisimman muhkeaksi kohtuullisessa ajassa. Vegaaninen pulla kohoaa vähän hitaammin kuin kananmunaa ja maitoa sisältävä pulla, joten tässä homassa vaaditaan kärsivällisyyttä. Voitele hyvin kohonnut pulla kauttaaltaan siirappi-sokerivedellä. Ripottele päälle raesokeria. Paista pullaa 175-asteisessa uunissa 10-15-min. Jäähdytä pullat hyvin ja NAUTISKELE!


Saattaisit kiinnostua myös näistä

0 Suussasulavaa kommenttia

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com