Käpyjä, lunta ja havunneulasia. Mitäs sitten seuraavaksi? Suuntaan varmaankin (ansaituille!) talvi-unille. Nyt kun on rasvakerrostakin koko vuos sitä varten kartutettu..kjeh. Jostakin kumman syystä syyhyävät jauhopeukaloni skippaavat usein tälläiset perinteisiltä vaikuttavat herkut muitta mutkitta, mutta aivohairahduksen vuoksi marsipaanikuorrutteisen vadelma-suklaaherkun valmistus tuntui oikein houkuttavalta vaihtoehdolta ja niin käpykakkuprojekti otti tuulta alleen. Myönnetään, kakkuvalintaan vaikutti myös hitusen verran se, että leipomisentäytteisen työviikon jälkeen väkertää kotona mieluusti jotain aivotonta ja helppotekoista tarjottavaksi. :) Ja mikä parasta, sokerilla ja rasvalla kyllästetty kakkuhan on tunnettuun tapaan myös herkullisen makuista.
Perinteisestihän käpykakkuun läntätään täytteeksi jonkin sortin maustettua kreemiä ja hilloa, miulla tälläkertaa kaakaokreemiä ja vadelmahilloa. Kakkua väsätessä päänsisäiset (pölyllä kuorrutetut) rattaa lähtivät pitkästä aikaa rullaamaan, ja oivalsinkin: Käpykakkuhan sopisi pikkujoulutarjottaviin kuin nyrkki naamaan? Kakusta saa näprättyä jouluisan pienellä vaivalla, ja täytekin on sovellettavissa ihan mielen mukaan. Vai miltä kuulostaisi, glögihilloa, tai luumuhilloa, ja kreemitäytettä? Jos hermot eivät ole helposti käryävää sorttia, voi kävyn kylkeen tuusailla esimerkiksi kuusenoksia havuineen päivineen, taikka esimerkiksi joulukuusen palleroita? Lumimainen tomusokerihunnutus on enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Itse jätin suosiolla ylimääräiset ripellykset pois koristelusta, sillä jo pelkkien havunneulasien tekeminen aiheutti välittömiä celssiusastenousuja keittiön lämpötilassa.. Miekö lyhytpinnainen?
♦ 4 kananmunaa
♦ 1,5 dl sokeria
♦ 2dl vehnäjauhoja
♦ 1dl perunajauhoja
♦ 1tl leivinjauhetta
♦ 500ml vettä
♦ 50ml sokeria
♦ (rommiaromia mausteeksi)
Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa. Sokerivesi on valmista silloin kun sokeri liukenee.
Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
♦ 1-2 dl vadelmahilloa / notkistettua marmeladia
kaakaokreemi yhden kakun väliin ja päälle
♦ 250g margariinia
♦ 75ml vettä
♦ 100g sokeria
♦ tummaa kaakaojauhetta maun mukaan
Valmista sokerivesi: kiehauta vesi ja sokeri kattilassa niin että sokeri liukenee.
Anna sokeriveden jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Vaahdota margariini yleiskoneessa kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi, vatkaukseen menee n. 5min aikaa. Lisää sokerivesi vaahdotetun rasvan joukkoon ohuena nauhana. Vatkaa kreemiä hetki vesilisäyksen jälkeen. Mausta kreemi kaakaojauheella.
kuorrutus:
♦ marsipaania
♦ kaakaojauhetta
♦ tomusokeria/kaakaojauhetta käsittelyyn
Muovaile marsipaanimönttiä puhtailla käsillä pehmeäksi, ja värjää valkoinen marsipaani ruskeaksi kaakaojauheella. Kärsivällisyyttä! Marsipaanin väri ei hetkessä muutu, vaan mötikkää joutuu muovailemaan hetken jos toisenkin.
Kaulitse marsipaani tomusokeroidulla työpöytätasolla ja nosta kaulimen avulla tekemääsi käpykakkua reilusti isommaksi. Nosta marsipaani kakun pinnalle kaulinta apunakäyttäen. Tasoittele pinta tasaiseksi huolellisesti, sillä ilmakuplat näyttävä ikäviltä. Leikkaa ylimääräinen marsipaani kakun alareunaa myöten esimerkiksi taikinapyörällä/pizzaleikkurilla.
Siisti kakkualunen ja tupsuttele kakun pinnalle tomusokeria.
7 Suussasulavaa kommenttia
ihan sika makee ! O:
VastaaPoistatodella hieno kakku ;)
VastaaPoistaMitenkä nuo kävyn "kolot" tehdään? :o
VastaaPoistaKiitos kommenteista! :)
VastaaPoistaAnonyymi: Fiksuna unohdin sitten ohjeessa selittää.. hyvä mie :D
Elikkäs ihan saksilla vaan leikellään, ja sormilla nuo kävyn kolojen päät voi muotoilla terävemmiksi. :)
Ihanan kakun teit !
VastaaPoistaLapsuuden kotikadun vastakkaisella puolella oli leipomo ja siellä tehtiin juuri näitä käpyjä ! Hiirenkoloon se on liian suuri, mutta kahvilan tosi suuret käpykakkupalat :D just sopivia .
Ihanaa Joulun odotusta !
www.nami-hiiri.com
Miten nuo ossaa mitata nää millilitrat kotioloissa? :D Entäs paljonko suunnilleen tarvitsee marsipaania?
VastaaPoistaNami-Hiiri: Antoisaa ja lämpöistä joulun odotusta sinne hiirenkoloseenkin! :) Muistahan nauttia joulusta täysin siemauksin.
VastaaPoistaAnonyymi: Millilitrat saa mitattua ihan desimitalakin. :) Nesteiden kohdalla esimerkiksi 50ml vettä vastaa tasan tarkkaan puolta desiä. Yhteen kakkuun kannattaa varata ainakin ensimmäiselle leipomiskerralle 1,5 pötkön verran marsipaania. On kätevämpää säilöä ylijäämä jatkokäyttöä varten, kuin paikkailla kakkukuorrutteeseen tulleita lommoja leikkaa-liimaa periaatteella. :)