liharuoka pikaruoka

Kotipizzakokeilu: kotzone, armas broilerikotzone!

22.06Pahalapsi



Muistan vieläkin, kun silloin aikoinaan miun ollessa vielä lihansyöjä, käytiin lauantaisin joko kebabbia tai sitten kotipizzasta kotzonea. Kotzone oli aina niin hyvää, ja maku vaan parani paranemistaan jääkaapissa.. Äiti sai nautiskella, jälleen miun tarttuessa kapustaan.
Sipsuttelin plättäreineni kauppaan ja kauhoin kärryyn miettimäni kotzonen täytetarvikkeet, ja muut tykötarpeet.
Muistan kiertäneeni kaupan päästä päähän pariinkin otteeseen, kun kirjoitin epäloogisesti kaikki tarpeet puutoslistaan vähän minne sattuu, ja sekavaan järjestykseen todellakin.
Kauppatuskastelujen jälkeen aloitin valmistuksen, joka sujuikin kohtuullisen kivuttomasti. Pizzapohja kohosi nätisti ja muotoutuikin todella ohuiksi läkkäröiksi ihan kohtuu nopsasti.
Mie teen aina pizzani enempi pizzeria-tyyppisesti, enkä niinkään kotikokkimaisesti.
Tein kotzonen väliin valkosipulikstiketta, niin kuin mie aina tilasin kotipizzastakin.
Lisukkeena pähkinäisiä paahtokasviksia. (ei ehkä rasvaisuudeltaan niin kevyitä, mutta sitäkin maukkaampia.)

Miksi pizzasta on kotikeittiössä muodostunut oma käsitteensä? Tarkoitan siis: läiskäiset superlöysän pizzataikinan pellille, ja huitaiset päälle super ison kasan täytettä. Täytettä tulee siis vähintään kaksi kertaa pohjan verran, niin, että pizza lilluu tomaattisoosissa.
Totta kai, päälle laitetaan poikkeuksetta sitkeä ja paksu matto emmental-juustoa tai mozzarellasekoitusta.
Uunista otettaessa pizzapohja on lötkyrä, ja täytteet valuvat lautaselle pizzaa leikattaessa.
Näinkö se hoidetaan?! Ei ole tarkoitus provota, mutta näinhän se käytännössä menee.


Pizzapohja:

Raaka-aineet
2,5 dl vettä
1 dl maitoa
0,5 tl sokeria
~1,5 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa
0,5 dl öljyä
sopivasti vehnäjauhoja

Ohjeet
Pizzapohjat:
Lämmitä maito ja vesi kädenlämpöiseksi mikrossa tai liedellä kattilassa.
Sekoita joukkoon kuivahiiva, suola ja sokeri ja alusta jauhoja sen verran, että taikina on napakka muttei kova.
Kohota taikina lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi ja käytä pizzapohjana.

Valkosipulikastike:

Raaka-aineet
3 dl öljyä
1 rkl sitruunamehua
2,5 tl valkoviinietikkaa
puoli punttia persiljaa
10 kynttä valkosipulia
2 tl sokeria
~1 tl suolaa
mustapippuria rouhittuna

Ohjeet
Silppua persilja ja kuoritut valkosipulit.
Mittaa ainekset astiaan ja surauta sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.

Kotzonen kokoaminen:

Raaka-aineet
1 annos pizzapohjia
1 satsi valkosipulikastiketta
200 g tomaattipyreetä + tilkka vettä + ripaus suolaa ja sokeria
400 g emmental/mozzarellajuustoraastetta
400 g marinoimatonta
broilerinlihaa(jauheliha,
fileesuikaleet, fileet
paloiteltuna)
3 isoa punasipulia
1 kerä jääsalaattia
1 kpl kokonainen ananas
400 g fetajuustoa
oreganoa, ruokaöljyä

Ohjeet
Valmista ensin pizzapohja ja valkosipulikastike ohjeiden mukaan. (ohjeet ohessa, ja pöytälaatikossani kotikokissa.)
Täytteiden valmistus:
Ruskista broilerin jauheliha. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
Paloittele erillisiin astioihin ananas sekä jääsalaatti.
Leikkaa erilliseen astiaan punasipulit renkaiksi.
Paloittele kurkku kuutioiksi erilliseen astiaan.
Kuumenna uuni niin kuumaksi kuin sen saat, n.300 astetta.
Kaulitse taikinasta ohuita pizzapohjia.
Pohjat ovat sopivan ohuita, kun kädet näkyvät lähes läpi. (paksuus n.1-2mm)
Levitä pizzapohjalle tomaattipyreetä lähes reunoille asti.
Ripottele päälle edam/mozzarellaraaste. (TÄRKEÄÄ, laita juusto ennen täytteitä.)
Ripottele juuston päälle paloiteltua ananasta, broilerin jauhelihaa/suikaleita/paloja ja punasipulin renkaita. Älä käytä kaikkia punasipulirenkaita tässä vaiheessa, säästä myöhemmäksi ainakin yhden sipulin renkaat. Laita täytettä sopivasti, runsas kourallinen per pizza.
Laita pizza uuniin pellille leivinpaperin päälle ja paista n.5 min.

Ripottele juuri uunista tulleen pizzan päälle oregano, ja voitele pizzan reunat ruokaöljyllä kevyesti.
Annostele puolikkaan pizzan päälle jääsalaattia, punasipulia, kurkkukuutioita sekä murennettua fetajuustoa reippaasti pizzan ollessa vielä kuuma. Kaada täytteiden päälle salaatinkastike ja käännä toinen puoli pizzasta täytteiden päälle.
Tarjoile kuumana.

Pähkinä-paahtokasvikset

Raaka-aineet
3 kpl porkkanaa
1 iso kesäkurpitsa
100 g aurinkokuivattua tomaattia
puoli punttia ruohosipulia
100 g maapähkinöitä
70 g voita
hunajaa, suolaa, pippuria
öljyä

Ohjeet
Silppua ruohosipuli.
Viipaloi porkkanat ja kesäkurpitsa lehdenohuiksi siivuiksi.
Valuta aurinkokuivatut tomaatit ja ota liemi talteen.
Rouhi maapähkinät karkeiksi rakeiksi.
Kuumenna tilkka öljyä pannussa, ja kuullota maapähkinärouhe kullanruskeaksi.Mausta rouhe suolalla.
Kuumenna voi laakeassa pannussa. Anna voin ruskistua kevyesti, älä kuitenkaan polta voita!
Lisää kasvikset ja kypsytä ne napakoiksi miedolla lämmöllä, n.5 min.
Mausta kasvikset suolalla, pippurilla ja tilkalla hunajaa.
Kaada kasvikset tarjoiluastiaan, tai annostele lautaselle.
Ripottele pinnalle maapähkinärouhe ja silputtu ruohosipuli.




Saattaisit kiinnostua myös näistä

12 Suussasulavaa kommenttia

  1. Ihanalta kuulostaa (varsinkin tuo valkosipulikastike) :P "Lihaisa ja juustoinen osuuskin" olisi varmaan helposti sovellettavissa vegsulle sopivaksi. :)

    VastaaPoista
  2. Totta, empäs tullut ajatelleeksi!
    Täytteeseenhän voisi laittaa vaikka soijarouhetta ja soijajuustoa.
    Testiin menee, jos vaikka itsekin sitten pääsisi herkuttelemaan. :)

    VastaaPoista
  3. Ai nam, nuo kasvikset kuullostaa tosi herkuilta!!

    VastaaPoista
  4. marsipaanista sen auton taiteilin :)kiva blogi sulla..

    VastaaPoista
  5. Onko ton ohuen "pizzeriamaisen" pizzan salaisuus siis se, että pohja kaulitaan ja ohueksi? Taidanpa koklata viikonloppuna... ;)

    VastaaPoista
  6. Sehän se "salaisuus" tosiaan on. ;)
    Koe ja ihmettele kun pizzeria tuoksahtaa keittiössä, se se vasta ihanaa onkin!

    VastaaPoista
  7. Kiitti :) vielä yks kysymys tästä pizzasta, eli miks ne täytteet pistetään juuston päälle?

    VastaaPoista
  8. Sen takia, koska alle laitettaessa juusto saa makua täytteistä, eikä pizzan pinnalle muodostu kumista "mattoa". :)

    VastaaPoista
  9. Ei vitsi, kotzone on niin hyvää - tätähän täytyy ihan ehdottomasti kokeilla! Hieno blogi sinulla muutenkin, en ollutkaan ennen täällä käynyt :)

    VastaaPoista
  10. Vuosi on kulunu edellisistä kommenteista pistetään ny tällekki vuodelle jotain :D tuo todellaki kannattee pohja väsätä tuolla tavalla..ite olen tehny vähän eri aineksilla, mutta sama periaate ohueksi,juusto ja sen jälkeen vasta täytteet eikä sitä viien sentin kerrosta...ja siitä en tiedä onko tällä mitään vaikutusta mutta olen antanu pellin lämmetä kans siihe asti uunissa ku uuni on valmis..vetäny pitsan pellille ja työntäny kuumanpellin kuumaan uuniin takasin ylähyllylle..muistaa vain leikata ylimääräset leivinpaperin palaset reunoilta pois..saattaa savu muuten yllättää paperin asuessa uunin yläosiin ;)

    VastaaPoista
  11. Kiitosta jälleen Anonyymi kommentista! ;)
    Tuo pizzapohja on kyllä maailman parasta miunkin mielestä. Sitä kymmenen kerroksen kotipizzaa ei oikeastaan voi sanoa edes pizzaksi, piirakkaahan se on. Oon myös joskus lämmittänyt pellin uunissa, ja se tekee pohjasta ehkä hieman rapeamman kuin pelkällä kylmällä pellillä paistettuna.

    VastaaPoista
  12. Tai siis en mie ole heittäny kommentilla tuota edellistä aikasemmin..mutta kuitenki..täytyy kyllä sanoa että sie se oot väsänny jos minkämoista tekelettä ja hienoja on..ku vielä maistamaan pääsis ;) Ja kiva tietää tuoki peltihomma ni ei tartte alkaa ite testaileen kylmällä pellillä :) Jatkahan samaan malliin..ja mieki ehkä joku kerta rohkenen testaamaan jotain uutta mitä tuolta synkimmistä blogin kätköistä löytyy..

    VastaaPoista

Sisällön tarjoaa Blogger.

Popular Posts

Ehdota reseptiä!
Ehdota reseptiä ja saa se julkaistuksi ohjeineen osaksi Gastro Pahalapsen laajaa menua. Myös reseptitoiveet ja kehitysideat otetaan ilolla vastaan!

mestattua.teuraslihaa@gmail.com